Klientų pinigus pradanginusiai bendrovei – 100 tūkst. litų bauda

Už tai, kad teikė investicines paslaugas neturėdama reikiamos licencijos, „Markets Baltic“ nubausta 100 tūkst. litų bauda.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:47 PM

Ją skyrė Lietuvos banko valdyba.

Beveik visi klientai, pasinaudoję įmonės teikiamomis paslaugomis, prarado visas investuotas lėšas.

„Gyventojai turėtų būti itin budrūs – prieš patikėdami savo pinigus aukso kalnus žadantiems neaiškaus plauko tarpininkams. Visų pirma turėtų pasitikrinti, ar tokie asmenys apskritai turi teisę teikti investicines paslaugas“, – perspėja Lietuvos banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Neturėdama teisės „Markets Baltic“ siūlė investuoti į išvestines finansines priemones dėl valiutų, tauriųjų metalų ir pan., žadėdavo daug didesnę investicijų grąžą (25 proc. ir daugiau), nei investuojant į tradicines finansines priemones.

Įmonė buvo sukūrusi interneto svetainę www.marketsbaltic.lt, joje sudarė sąlygas klientams daryti pavedimus į jos atstovaujamų įmonių administruojamas prekybos platformas, pavyzdžiui, bendrovės „Sunbird International Ltd“ administruojamos svetainės www.sunbirdfx.com lietuvišką versiją https://lt.sunbirdfx.com, ir teikė klientams detalias instrukcijas dėl jų sudaromų sandorių šiose platformose.

„Markets Baltic“ taip pat siūlydavo tariamai profesionalių brokerių paslaugas. Jie esą aktyviai dalyvaus teikdami patarimus dėl sudaromų sandorių ir padės užsidirbti prekiaujant bendrovės siūlytose prekybos platformose. Tačiau klientus aptarnaujantys įmonės darbuotojai neturėjo finansų maklerio ar ją atitinkančios kvalifikacijos, o vienintelis jiems taikomas kvalifikacinis reikalavimas buvo gebėjimas vykdyti aktyvius pardavimus.

Tiek „Markets Baltic“, tiek jos darbuotojai buvo finansiškai suinteresuoti pritraukti kuo daugiau klientų ir jų lėšų ir skatinti klientus sudarinėti kuo daugiau sandorių.

Lietuvoje teikti investicines paslaugas gali tik tam teisę turintys komerciniai bankai, atitinkamą licenciją turinčios finansų maklerio įmonės ir finansų patarėjo įmonės. Jų sąrašą galite rasti Lietuvos banko interneto svetainėje adresu: https://www.lb.lt/finansiniu_priemoniu_rinkos.

Be to, neprofesionalūs investuotojai turėtų atsargiai vertinti pasiūlymus investuoti užsienio valiutų rinkose dėl šiose rinkose sudaromų sandorių ir finansinių priemonių sudėtingumo, jų kintamumo, finansinio sverto naudojimo, taip pat joje aktyviai veikiančių nelicencijuotų ir neprižiūrimų ūkio subjektų ir žinoti, kad visą su minėtais sandoriais susijusią riziką turi prisiimti investuotojas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.