Paskutines lito dienas įamžino piramidė iš milijono centų

Šeštadienį Vilniuje, Pinigų muziejuje, pabaigtas rekordinis statinys – piramidė iš milijono vieno cento monetų.

Entuziastingi jaunuoliai pastatė piramidę iš milijono vieno cento monetų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Entuziastingi jaunuoliai pastatė piramidę iš milijono vieno cento monetų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2014-11-29 16:17, atnaujinta 2018-01-20 08:08

Piramidės idėją sugalvoję ir visas reikiamas monetas surinkę Domas Jokubauskis ir Vytautas Jakštas paskutines monetas dėjo gausiai susirinkusių svečių akivaizdoje. Jiems nepavyko nuslėpti jaudulio – paskutiniai centai keletą kartų išslydo iš rankų ir nuriedėjo žemyn, bet pataisę piramidę pincetais autoriai galiausiai ją pabaigė.

Piramidės baigimą stebėjo Seimo narys Andrius Kubilius su žmona Rasa ir Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė, pati ne vieną vakarą praleidusi prie piramidės statybų.

Kaupė penkerius metus

Idėjos autoriai vieno cento monetas pradėjo kaupti prieš penkerius metus. Pinigus entuziastams dovanojo ir jaunimo organizacijos, bendruomenės, ir pavieniai žmonės. Pačios piramidės statybos užtruko apie tris savaites.

Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius tvirtino, kad mintis pastatyti piramidę iš vieno cento monetų buvo netikėta jam pačiam. „Autoriai atėjo pas mane prieš metus, sausio mėnesį. Pinigų rinkimas jau buvo įsibėgėjęs, bet kilo klausimas, kur piramidę patalpinti“, - pasakojo jis.

Iš pradžių piramidę galvota statyti antrame aukšte, tačiau kilo abejonių ar nužiūrėta uždara patalpa su padidinamuoju stiklu būtų atlaikiusi maždaug 800 kg sveriantį statinį. Todėl piramidei skirta vieta muziejaus rūsyje.

Pinigai atiteks jauniems talentams

Tačiau ilgai ji čia nestovės. Visi piramidei surinkti pinigai, daugiau nei 10 tūkst. litų, bus paaukoti Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondui „Pagalba Lietuvos vaikams“. D.Jokubauskis ir V.Jakštas įteikė simbolinį aukos čekį fondo pirmininkei Rasai Kubilienei, kuri pažadėjo pinigus paskirstyti kuo daugiau jaunų talentų.

D.Jokubauskis ir V.Jakštas idėją sugalvojo dar būdami fizikos studentais. Jie į piramidę iš viso sudėjo 1 mln. 935 vieno cento monetas.

Jos pagrindo kraštinėje – 58 krūvelės po 15 monetų. Piramidė yra pilnavidurė, taigi vien tik pirmame sluoksnyje yra maždaug pusė minimalaus lietuviško atlyginimo.

Kiek daugiau nei metro aukščio statinys yra didžiausia pinigų piramidė pasaulyje. Vyrai planuoja šį rekordą oficialiai užregistruoti.

„Čia ne finansinė idėja. Kitaip gal apie milijoną litų būtume galvoję. Norėjome surinkti netradicinį statinį, viskas priklausė nuo žmonių“, - sakė D.Jokubauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.