Verslui teks sumokėti, kad įstatuose litai būtų pakeisti į eurus

Iki valiutos pasikeitimo likus vos kelioms savaitėms automobilių remonto dirbtuves valdantis Darius Gaidulionis sulaukė staigmenos – paaiškėjo, kad jo įmonę, kaip ir maždaug šimtą tūkstančių kitų šalyje veikiančių juridinių vienetų, teks perregistruoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2014-12-12 08:01, atnaujinta 2018-01-19 09:08

Tai esą būtina, nes juridinių asmenų registre įregistruotų įmonių steigimo dokumentuose, steigimo sutartyse ar aktuose bei veiklos sutartyse nurodytų įstatinių kapitalų, vertybinių popierių ir įnašų vertė nuo Naujųjų turės būti išreikšta nebe litais, o eurais, ir netgi euro centų tikslumu.

„Informacijos neužtenka – kiek pats sužinai, tiek jos ir turi. O iš esmės euro įvedimo faktą vertinu teisingai, viskas gerai“, – sakė autoserviso „Route67“ savininkas Darius Gaidulionis.

„Žemės ūkio bendrovių ir kooperatinių bendrovių pajinių įnašų dydžiai bei stojamieji mokesčiai, įrašyti į įstatus, yra nurodyti litais ir po naujų metų juos būtina konvertuoti į eurus ir atitinkamai patvirtinti įstatų pakeitimus.

Taip pat akcinėse bendrovėse ir uždarose akcinėse bendrovėse, jų steigimo dokumentuose būtina pakeisti įstatinio kapitalo dydį bei nurodyti tas akcijų vertes, kurios šiuo metu yra nurodytos litais“, – tvirtino Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

„Akcinėms ir uždarosioms akcinėms bendrovėms reikės persiregistruoti įstatus, bet tai atlikti reikės su artimiausiu įstatų keitimu. Numatytas laikotarpis, kad tą galima atlikti iki 2016 metų pabaigos, tai reiškia – per dvejus metus“, – teigė ūkio viceministras Gediminas Onaitis.

Persiregistruoti žemės ūkio ir kooperatinės bendrovės turėtų per ateinančius metus – iki 2015-ųjų gruodžio 31-osios, o uždarosioms akcinėms bendrovėms ir akcinėms bendrovėms terminas, iki kada būtina persiregistruoti, pratęstas iki paskutinės 2016-ų metų dienos. Valdininkai tvirtina, kad didelių neplanuotų išlaidų verslininkai nepatirs.

„Įmonės steigimo dokumentų, įstatų įregistravimas Registrų centre kainuoja 92 litus. Tiesa, mes turime bendroves, kurios steigiasi ir savo dokumentus tvarkosi internetu, ir kaip tik šiuo metu vyriausybei yra pateiktas pasiūlymas iš tokių bendrovių imti bent trečdaliu mažesnį atlygį už steigiamojo dokumento registravimą“, – aiškino Registrų centro atstovas spaudai.

„Jeigu įstatai registruojami ne elektroniniu būdu, o senąja tvarka, tai papildomai susidarys nuo 250 Lt iki 1000 litų sąnaudų notarinėms išlaidoms“, – sakė ūkio viceministras.

Perregistruoti įstatus elektroniniu būdu galės ir įmonės, kurios anksčiau juos registravo senuoju būdu, iš pradžių kreipdamosis į notarus. Nuo sausio įmonių dokumentai, kuriuose įstatinio kapitalo, akcijų verčių dydžiai ir kiti panašūs dydžiai bus nurodyti ne eurais, o litais, nebus registruojami juridinių asmenų registre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.