Keisite grynuosius litus į eurus? Turėkite asmens dokumentą

Eidami keisti litų į eurus turėkite asmens tapatybės dokumentą. Nepaisant to, kokią sumą pinigų norėsite konvertuoti, banko darbuotojas turi teisę jūsų paprašyti įrodyti savo tapatybę. Ta pati tvarka galios ir litus į eurus keičiant Lietuvos pašto ar kredito unijų skyriuose. Jei paprašytas nepateiksite savo asmens dokumento, galite į namus grįžti valiutos taip ir neišsikeitęs. Be to, Lietuvos paštuose nebus keičiamos didesnės kaip 1000 eurų sumos.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Dec 29, 2014, 10:56 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:35 AM

Atokesnėse šalies vietovėse važinės mobiliosios Lietuvos pašto grupės, kurių darbuotojai keis litus į eurus. Kur ir kada pasirodys šios grupės, galima sužinoti Lietuvos pašto internetinėje svetainėje ar paskambinus į Lietuvos paštą.

Sausio 1-ąją bankai ir Lietuvos banko kasos ims keisti grynuosius litus į eurus. Pirmąją naujųjų metų dieną dirbs 41 pinigus keičianti vieta. Kitą dieną, sausio 2-ąją, litai į eurus nemokamai bus keičiami beveik 700 keitimo vietų: 343 bankų padaliniuose, 330-yje paštų, 14-oje kredito unijų skyrių bei trijuose Lietuvos banko padaliniuose.

Sausio 3-iąją, šeštadienį, litai į eurus bus keičiami daugiau kaip 350-yje, sausio 4-ąją, sekmadienį – daugiau kaip 250-yje vietų. Nuo sausio 5 d. darbo dienomis vėl dirbs didžiausias skaičius numatytų valiutos keitimo vietų.

Primename, kad Lietuvos paštuose ir kredito unijose litai į eurus nemokamai bus keičiami iki 2015-ųjų kovo 1 dienos. 343 bankų skyriai – iki birželio 30-osios, 89 bankų skyriai iki 2015-ųjų gruodžio 31 d. keis litų banknotus, o Lietuvos banko skyriai litus į eurus nemokamai keis neribotą laiką.

Per likusias dienas dar galima spėti turimus grynuosius pinigus įnešti į bankų sąskaitas, kur jie, Lietuvoje ėmus cirkuliuoti eurui, savaime bus konvertuoti į eurus. Vis dėlto Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas ragina klientus be būtinybės neskubėti tikrinti į eurus konvertuotų sąskaitų. Mat dėl didelės apkrovos gali sutrikti sistemų darbas.

Pereidami prie euro bankai kurį laiką neteiks internetinės bankininkystės paslaugų. Daugumoje bankų gruodžio 31-ąją, po 15 val., internetinės bankininkystės paslaugomis nebebus galima naudotis iki pat sausio 2 d. ryto. Sausio 1 dieną nebus galima atlikti vidinių pervedimų ir papildyti kortelių.

Nuo gruodžio 31-osios 23 valandos iki sausio 1-osios 1 val. nakties gali kilti nesklandumų atsiskaitant mokėjimo kortelėmis ar sumanius išsigryninti pinigų bankomatuose. Todėl protinga būtų su savimi turėti grynųjų pinigų.

S.Kropas atkreipia dėmesį, jog kiekviena finansų institucija pati nustato laiką, kiek truks sistemų perėjimas prie euro. Todėl bankų klientams vertėtų pasidomėti, kaip dirbs kiekvienas bankas.

Lietuvos paštai, anot Lietuvos pašto generalinės direktorės Linos Minderienės, gruodžio 30-ąją, 31-ąją ir sausio 1 d. nedirbs.

Bankuose ir kreditų unijose klientai gruodžio 29–30 dienomis bus aptarnaujami įprastai, tačiau gruodžio 31-ąją bus dirbama sutrumpintą laiką. Kada finansų įstaigos užvers duris savo klientams, sprendžia kiekviena jų atskirai. Tačiau beveik visi bankų skyriai klientus aptarnaus iki 13 val. 30 min. – 14 val., o kredito unijos – 12–15 valandos.

Gruodžio 31-ąją lėšų pervedimo litais nurodymą bankams reikia pateikti iki 12 val. Nespėjus lėšos gavėjus pasieks jau eurais, tačiau sausio 1-ąją ar netgi 2-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda