Valdžia našlaičių pensijas pamiršo?

Valstybė sukūrė senatvės pensijų kompensavimo tvarką. Bet sunkmečiu prarastų pinigų pasigedo ir kitokias pensijas gaunantys žmonės.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 1:30 PM

Žmogus gauna senatvės pensiją, o jam dar mokama ir valstybinė našlaičio pensija? Taip. Ir tokių gyventojų yra nemažai.

Valstybė teikia paramą žmonėms, sovietmečiu dėl represijų netekusiems tėvų ar globėjų. Ši parama nėra didelė – siekia 58 eurus. Tačiau užklupus sunkmečiui ji, kaip ir senatvės pensijos, buvo apkarpyta.

Iš Skuodo kilusiai Irenai Zurlienei šiuo metu 73-eji. Moteris senokai nebedirba ir dėl prastokos sveikatos pastaruoju metu gyvena pas dukrą Vilniuje. Ji gauna ir senatvės, ir valstybinę našlaičio pensijas.

Sunkmečiu pirmosios valdžia neapkarpė, bet antrąją sumažino dešimtadaliu.

„Mano tėtis buvo partizanas. Buvau vaikas, kai jis dingo be žinios. Patvirtinimo, kad tėtis buvo rezistencijos kovų dalyvis, sulaukėme maždaug prieš dešimtį metų.

Nuo to laiko ir aš, ir mano brolis gauname valstybinę našlaičio pensiją“, – pasakojo I.Zurlienė.

Jai skaudu, kad valstybė, sunkmečiu mažinusi senatvės pensijas, jau nustatė tvarką, kaip ir per kiek laiko jas sugrąžinti, užtat valstybinių pensijų gavėjai liko primiršti.

„Gal kam nors tie šeši eurai – juokinga suma, bet per trejus metus valstybė iš manęs pasiskolino apie 200 eurų. Ir net nežada jų grąžinti“, – kartėlio neslėpė moteris.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Valstybinių pensijų skyriaus vedėjos Danutės Akulavičienės, tokias pensijas Lietuvoje gauna 3302 žmonės. Jos mokamos kartu su „Sodros“ pensija. Pernai joms buvo skirta apie 2,3 mln. eurų.

„Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinuoju įstatymu našlaičių pensijos buvo sumažintos 10 proc.

Kaip turi būti kompensuojamos šios pensijos, kaip ir kitos valstybinės pensijos, nepriimta jokių sprendimų. Mat pirmiausia norima kompensuoti senatvės pensijas“, – teigė valdininkė.

Dienraštis „Lietuvos žinios“ rašo apie kitą atvejį – našlių pensijas. Po Černobylio atominės elektrinės avarijos likvidavimo sunkiai susirgusio ir dešimt metų slaugyto uteniškio našlei Vidai Černiauskienei valstybė atsisako mokėti valstybinę nukentėjusiųjų asmenų našlių pensiją, nes radiacijos paveiktas jos vyras mirė ... per anksti.

Moteris sužinojo, kad ji skiriama tik tuo atveju, jei pensinio amžius sulaukiama po Černobylio avarijos likviduotojo mirties praėjus ne daugiau kaip kaip penkeriems metams.

O V.Černiauskienės daugybę matų slaugytas vyras jau buvo miręs prieš šešerius metus ir tris mėnesius. Lietuvos judėjimo „Černobylis“ pirmininkas Pranas Paškevičius „Lietuvos žinioms“ pasakojo, kad vadinamųjų černobyliečių našlių, praradusių našlių pensijas dėl pailginto pensinio amžiaus, pagalbos šauksmai tapo dažni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.