Smukęs euro kursas atnešė ir gerų žinių

Gal po kelių savaičių, o gal ir po kelių dienų euro kursas susilygins su dolerio. Pinganti Europos valiuta daug kam kelia nerimą, užtat džiugina tuos mūsų verslininkus, kurie eksportuoja į Jungtines Amerikos Valstijas.

Atpigęs euras mūsų eksportuotojus vėl paskatino atsigręžti į Ameriką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Atpigęs euras mūsų eksportuotojus vėl paskatino atsigręžti į Ameriką.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Mar 15, 2015, 12:58 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:02 PM

JAV parduotuvių lentynose artimiausiais mėnesiais turėtų padaugėti lietuviškų produktų.

Arba bent jau atpigti tie, kurie šiuo metu gabenami į kitą Atlanto pusę. Pavyzdžiui, sūris ir alus. Tai – pingančio euro pasekmė.

Tirpdo sūrio kainą

Prieš 14 metų, kai doleris kainavo 4 litus, lietuviškas sūris, galima sakyti, karaliavo JAV rinkoje. Tuomet daugiau už mūsų gamintojus į Ameriką sūrių eksportavo tik Naujoji Zelandija ir Italija.

Palankus dolerio kursas tada leido mūsų sūrininkams gerai uždirbti už Atlanto, tačiau vėliau lietuviškas sūris dingo iš JAV. Litą susiejus su euru gabenti produkcijos nebeapsimokėjo.

Praėjusių metų pabaigoje lietuviškas sūris sugrįžo į JAV. Atpigęs euras mūsų eksportuotojus vėl paskatino atsigręžti į Ameriką, o eksportas vis auga, nes pingantis euras tirpdo lietuviškų produktų kainą.

„Dolerio atžvilgiu atpigęs euras buvo viena priežasčių, kodėl grįžome į Amerikos rinką“, – „Lietuvos rytui“ pripažino „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa.

Lietuviškas alus JAV parduodamas jau 15 metų. Bet dabar „Švyturio“ daryklai atsirado puiki proga labiau pakonkuruoti su vietos alaus gamintojais, nes atgabento iš Lietuvos kaina lentynose mažėja.

„Toks euro ir dolerio kursas mums yra palankus, nes lietuviškas alus Amerikoje akivaizdžiai pinga“, – tvirtino bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ korporatyvinių reikalų direktorius Dainius Smailys.

Į JAV sugrįžo ilgam

Kai praėjusį rudenį Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi paskelbė apie naują pinigų spausdinimo planą, oficialiai vadinamą kiekybinio skatinimo programa, euras ėmė čiuožti žemyn dolerio atžvilgiu.

Dar sparčiau kursas ėmė smukti šią savaitę, kai pirmadienį ši programa realiai pradėjo veikti.

Iki vakar ECB įsigijo vyriausybių obligacijų už 9,8 mlrd. eurų. Savo ruožtu euras jau beveik susilygino su JAV doleriu, o netrukus, kai kurių ekspertų spėjimu, jis dar labiau atpigs. ECB pinigų spausdinimo politika paveikė euro kursą. Ir, matyt, ilgam.

Tai paskatino ir JAV ekonomikos augimas – pasitikėjimas doleriu didėja.

Dar šių metų pradžioje euras kainavo 1,21 dolerio, o praėjusių metų gegužę euras balansavo ties 1,4 JAV dolerio žyma. Penktadienį Lietuvos banko oficialus euro kursas buvo 1,06 dolerio.

Kuo pigesnis euras, tuo mažiau kainuoja lietuviškos prekės už euro zonos ribų.

„Su amerikiečiais pasirašėme ilgalaikes sutartis“, – aiškino D.Trumpa, leisdamas suprasti, kad lietuviški sūriai JAV rinkoje įsitvirtina ilgam.

Padėjo Rusijos embargas

Tiesa, yra ir kita priežastis, kodėl mūsų pienininkai sugrįžta į JAV. Tai – Rusijos embargas.

Užsidarius šiai rinkai teko ieškoti alternatyvų visame pasaulyje. Atpigus eurui rokiškėnų sūris nuo rusų stalo atiteko amerikiečiams.

Ieškodami pirkėjų pieno perdirbėjai greitai reagavo į pokyčius – per paskutinį 2014 metų ketvirtį į JAV eksportuota 7,8 milijono eurų vertės sūrio, o tai dukart daugiau nei 2013 metais.

Kol euras ir toliau čiuožia žemyn, sūrio į JAV gabenama dar daugiau.

„Šiais metais amerikiečiams jo išvešime gerokai daugiau nei pernai“, – neslėpė D.Trumpa.

Tiesa, jis pripažino, kad parduoti rusams apsimokėtų labiau. Pernai eksportas į Ameriką nebuvo nuostolingas, tačiau ir pelno nedavė. Bet šįmet jau tikimasi uždarbio.

Atsiskaito eurais

Lietuviškas alus JAV taip pat pinga. „Kainos lentynose mažėja, bet tai priklauso ir nuo partnerių kainodaros.

Tačiau nėra abejonių, kad mūsų konkurencingumas tik auga“, – teigė „Švyturio-Utenos alaus“ atstovas D.Smailys.

Lietuviškas alus JAV buvo parduodamas ir tada, kai doleris kainavo 4 litus, ir tada, kai 2,18 lito.

Dabar keturių pusės litro butelių „Švyturio“ pakuotė JAV parduotuvėse kainuoja 5,99 JAV dolerio (vakar dienos kursu – 5,64 euro), tačiau tikėtina, kad kaina dar labiau kris.

„Rokiškio sūrio“ bendrovės vadovas D.Trumpa teigė, kad sūrio užsakovai JAV neabejoja, jog euras dolerio atžvilgiu dar pigs.

Tad amerikiečiai pageidavo pasirašyti sutartį dėl atsiskaitymo eurais. „Rokiškio sūris“ dėl to neprieštaravo.

„Mes savo išlaidas taip pat skaičiuojame eurais, todėl gaudami eurus apsisaugome nuo valiutų kurso svyravimų rizikos“, – aiškino D.Trumpa.

Verslininkai pasiryžę traukti į JAV rinką

Penktadalis mūsų šalies eksportuotojų ketina ieškoti pirkėjų JAV. Tai parodė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) atlikta apklausa. Dairytis naujų rinkų skatina ilgam užtrenktos Rusijos durys ir bėdos Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalyse.

Tačiau LPK analitikas Aleksandras Izgorodinas teigė, kad dolerio atžvilgiu susilpnėjęs euras esminės įtakos užsienio prekybai nepadarys. Pasak jo, 60 procentų eksporto keliauja į ES šalis, trečdalis – į NVS šalis, kuriose kol kas negirdėti jokių gerų žinių.

„Nors euras atpigo JAV dolerio atžvilgiu, pabrango NVS šalių valiutų atžvilgiu“, – aiškino A.Izgorodinas.

Anot jo, svarbiausią postūmį eksportui į JAV padarytų laisvosios prekybos sutartis tarp Amerikos ir ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.