Emigrantams turtėti padeda pabrangęs svaras

Euro atžvilgiu rekordiškai pabrangęs svaras sterlingų pakėlė emigrantų ir jų giminaičių nuotaiką. Dabar siunčiant tūkstantį svarų į Lietuvą čia galima atsiimti 129 eurais daugiau negu prieš metus. Nenuostabu, kad emigrantai siunčia į Lietuvą didesnes sumas nei įprastai.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 19, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 1:28 PM

Jos gali dar labiau išaugti: analitikų nuomone, svaro kursas euro atžvilgiu lubų dar nepasiekė.

Jaučiasi gerokai drąsiau

Londone gyvenantis Vidas sunkiai besiverčiantiems tėvams anksčiau kas savaitę siųsdavo po 100 svarų sterlingų. Dabar jis padidino sumą 20 svarų.

„Čia, Londone, šis skirtumas yra juokingas, man nėra didelės reikšmės. Bet mano tėvams tai jau didesnė paspirtis – svaras euro atžvilgiu smarkiai pabrango.

Kadangi ir suma didesnė, Lietuvoje tai labai juntama“, – sakė emigrantas.

Pasak Vido, panašiai elgiasi ir pažįstami lietuviai. Kai kurie, sutaupę didesnes sumas, skuba jas išleisti Lietuvoje, investuoti į nekilnojamąjį turtą. Tiesa, yra ir lūkuriuojančių, nes euras gali dar labiau silpnėti svaro atžvilgiu.

Perlaidos pradėjo augti

Pinigų persiuntimo bendrovės taip pat pajuto, kad emigrantai jaučiasi drąsiau.

„Pastebėjome, kad dėl sustiprėjusio svaro lietuviai siunčia šiek tiek didesnes sumas. Panašią tendenciją matome ir tarp lenkų, latvių, rumunų emigrantų. Visų jų piniginės papilnėjo dėl stipraus svaro“, – „Lietuvos rytui" teigė bendrovės „TransferGo“ vadovas Daumantas Dvilinskas.

„TransferGo“ prognozavo, kad kovo mėnesį, palyginti su vasariu, perlaidų padaugės 22 procentais. Iš dalies tai lėmė ir pabrangęs svaras.

Bet yra ir kitų priežasčių. „Vertinant individualius klientus, vidutinė jų pervedimo suma didėja ir dėl to, kad jie svetur kyla karjeros laiptais. Šią tendenciją matome pastaruosius pusę metų“, – sakė D.Dvilinskas.

Vertėtų dar palaukti?

Svaro kursas euro atžvilgiu šiuo metu yra aukščiausias per septynerius metus.

Analitikai pažymėjo, jog labiausiai prie to prisidėjo Europos centrinio banko paskelbtas pinigų spausdinimo planas, po kurio euras ėmė smarkiai pigti.

„Matome, kad svaras gali ir toliau stiprėti, mat euro pozicijos silpnėja“, – sakė „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

„Danske Bank“ prognozuoja, kad už eurą po 3–6 mėnesių bus galima gauti 0,7 svaro (dabar – 0,725). Pasak G.Gečiauskienės, skirtumas nėra toks milžiniškas, kad tai smarkiai paveiktų emigrantų veiksmus.

„Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuviai vargu ar investuos į finansinius instrumentus Lietuvoje. Palūkanų normos vis dar žemos.

Nekilnojamasis turtas? Galbūt, tačiau ir čia dar galima palaukti, nes po pusmečio, tikėtina, už tokią pat svarų sterlingų sumą gausi dar daugiau eurų nei dabar“, – kalbėjo „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė.

Didės ir alga

Tikėtina, kad Didžiojoje Britanijoje uždarbiaujantys lietuviai giminaičiams siųs dar didesnes perlaidas: emigrantų rojumi pramintoje šalyje nuo spalio ketinama didinti minimalų atlyginimą.

Minimalus valandos atlygis didės nuo 6,5 iki 6,7 svaro. Tai didelė paspirtis tiems, kurie gauna minimalią algą.

Britai jau baiminasi, kad stipri ekonomika, mažėjantis nedarbas, stabili valiuta privilios dar vieną emigrantų bangą iš Rytų Europos, kurioje žmonių pajamos ir pragyvenimo lygis kyla ne taip sparčiai, kaip norėtųsi.

„Mes matome gerėjančias ekonomikos sąlygas, todėl migracija iš Rytų Europos šalių vėl auga. Lenkijos ekonomika taip pat auga, bet ne tokiu tempu kaip Didžiosios Britanijos. Vis dar justi didžiulis skirtumas“, – britų dienraštis „The Guardian“ citavo Oksfordo universiteto Migracijos tyrimų vyresnįjį ekspertą Carlosą Vargą-Silvą.

Patys britai džiūgauja, kad jiems atostogauti Europoje dabar bus pigiau nei anksčiau. Pavyzdžiui, savaitgaliui Paryžiuje 200 eurų kainuojantis viešbučio kambarys šį kovą britams atsieis 25 svarais pigiau negu pernai tokiu pat metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.