Saugi paskola – ta, kuriai netaikomi delspinigiai

Dažnai vartojimo kreditas imamas būtiniausioms gyvenimo išlaidoms padengti, todėl svarbu, kad jis netaptų našta. Šiame kontekste svarbiu tampa saugios paskolos terminas, reiškiantis, kad paskolos gavėjas, laikydamasis sutarties sąlygų, nepaklius į skolų karuselę. Visuomenės apklausa atskleidė, kad tautiečiams terminas saugi paskola pirmiausia asocijuojasi su delspinigių netaikymu vėluojant mokėti paskolos įmokas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-21 13:03, atnaujinta 2018-01-06 07:16

Apklausos, kurią inicijavo „Provident Finansai“, dalyviams buvo pateikti šeši pagrindiniai vartojimo paskolą apibūdinantys teiginiai, kuriuos paprašyta reitinguoti nurodant, kuris jų labiausiai ir kuris mažiausiai asocijuojasi su saugia paskola. Beveik pusė respondentų pagrindiniu saugios paskolos kriterijumi nurodė delspinigių nebuvimą. Antroje vietoje dažniausiai buvo įvardijamas kriterijus apie aiškiai išdėstytas kredito sąlygas ir visus mokesčius.

„Pabrangęs vartojimo kreditas – ženklas, kad jo gavėjas galimai susidūrė su problemomis grąžinant paskolą. Tačiau tokios situacijos būtų galima išvengti labiau domintis kredito sąlygomis, nes ne visais atvejais, susidūrus su sunkumais grąžinti paskolą, ji pabrangsta, – kalba „Provident Finansai“ marketingo vadovė Dovilė Krinickienė.

– Atidus paskolos sutarties skaitymas ir konsultavimasis su paskolos davėju užkerta kelią didesniems įsiskolinimams. Deja, dar ankstesnės apklausos parodė, kad tautiečiai skaityti sutarčių nėra linkę. Vadinasi, esant tokiems įpročiams dar svarbesnis vaidmuo tenka kredito davėjui, o mūsų atveju, kredito tarpininkui, kuris sprendimą išduoti paskolą priima tik susitikęs su potencialiu klientu jo namuose.“

Apklausa parodė, kad ne mažiau svarbiais saugios paskolos kriterijais yra laikoma išsami konsultacija apie suteiktą kreditą bei galimybė kilus sunkumams paskolos gražinimą atidėti be jokių papildomų mokesčių. Dažniausiai respondentai šiems teiginiams atitinkamai skyrė trečią ir ketvirtą vietas.

„Paprasčiau sakant, paskola yra saugi tuomet, kai jos suma sutarties pradžioje ir pabaigoje nesikeičia. Pavyzdžiui, kaip mūsų atveju, kai pasirenkama įmokų surinkimo namuose paslauga. Apskritai, atsakomybė paskolos išdavimo procese tenka abiem pusėm – ir paskolos teikėjui, ir gavėjui. Pirmasis turi atsakingai įvertinti kliento galimybes. Tuo tarpu paskolos gavėjas turi atidžiau domėtis paskolos sąlygomis, žinoti, kaip keistųsi ir ar keistųsi aplinkybės, jeigu paskolą būtų vėluojama gražinti“, – akcentuoja Dovilė Krinickienė.

Mažiausiai su saugia paskola tautiečiams asocijuojasi tokie teiginiai, kaip galimybė bet kada pasikonsultuoti dėl paskolos, o taip pat – griežto įmokų mokėjimo grafiko nebuvimas.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vasarį atliktoje apklausoje dalyvavo 1002 18–75 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Jos metu buvo tikimąsi išsiaiškinti, su kuo gyventojams labiausiai asocijuojasi saugi paskola.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.