Kurią banko kortelę rinktis keliaujant – „Visa“ ar „MasterCard“?

Važiuojant į užsienį geriau turėti ne grynųjų pinigų, o banko kortelę. Akivaizdūs kortelės pliusai – atpuola būtinybė vežtis su savimi grynųjų pinigų, deklaruoti juos muitinėje, lengvai galima atsiskaityti už prekes ir paslaugas, naudotis kitais jos teikiamais gyvenimo malonumais. Trumpai drūtai – visiems reikalinga kortelė. Tik klausimas – kokia?

Europoje išduotą mokėjimo kortelę turinčiam žmogui geriau naudotis „MasterCard“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europoje išduotą mokėjimo kortelę turinčiam žmogui geriau naudotis „MasterCard“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mokėjimo sistemos „Visa“ pagrindinė valiuta yra JAV doleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mokėjimo sistemos „Visa“ pagrindinė valiuta yra JAV doleris.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europoje išduotą mokėjimo kortelę turinčiam žmogui geriau naudotis „MasterCard“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europoje išduotą mokėjimo kortelę turinčiam žmogui geriau naudotis „MasterCard“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eugenija Grižibauskienė

May 28, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 5:32 AM

Neretai sakoma, kad „Visa“ – tai JAV mokėjimo sistema, o „MasterCard“ – Europos. Tai yra ne visai teisinga. Abi mokėjimo sistemos seniai tapo tarptautinėmis. Apie tai byloja jų pilni pavadinimai – „Visa International Service Association“ ir „MasterCard Worldwide“.

Kur kas svarbiau žinoti štai ką.

Mokėjimo sistemos „Visa“ pagrindinė valiuta yra JAV doleris. Tai reiškia, kad operacijos, susijusios su valiutos konvertavimu, bus vykdomos per dolerį. Mokėjimo sistemai „MasterCard“ pagrindinė valiuta gali būti tiek JAV doleris, tiek euras. Ši ypatybė yra labai svarbi! Tai reiškia, kad operacijos gali būti vykdomos arba per eurą, arba per dolerį.

Panagrinėkime keletą pavyzdžių. Jie tiks Lietuvos piliečiams, ketinantiems per atostogas ar kitais tikslais nuvykti į bet kurią Europos ar kito žemyno šalį.

Už ir prieš

Jūsų sąskaita eurais. Jūs Vokietijoje (Prancūzijoje, Airijoje,Graikijoje,Ispanijoje,Italijoje ar bet kurioje kitoje euro zonos šalyje) . Atsiskaitote eurais.

„Visa“: EUR > USD > EUR

„MasterCard“: EUR

„MasterCard“ turėti naudingiau – jokio konvertavimo. O štai su „Visa“ jūs pralošite – valiuta bus konvertuojama.

Jūsų sąskaita eurais. Jūs Švedijoje. Atsiskaitymas už pirkinį Švedijos kronomis.

„Visa“: EUR > USD > EUR > SEK, arba EUR > USD > SEK

„MasterCard“: EUR > SEK

Su „MasterCard“ – vienkartinis valiutos konvertavimas. O štai su „Visa“ valiuta gali būti konvertuojama du kartus, gali ir tris! Dalykas tas, kad Europoje dauguma operacijų atliekama per eurą, todėl galimas trigubas konvertavimas.

Toks pats modelis galioja, jei jūs vykstate į Norvegiją ar Čekiją, kur atsiskaitote kronomis, Didžiąją Britaniją, kur už pirkinį mokate svarais sterlingų, Lenkiją, kur susimokate zlotais, ar Bulgariją, kur atsiskaitote levais. Jūsų sąskaita eurais. Jūs Jungtinėse Valstijose. Už pirkinį atsiskaitote JAV doleriais.

„Visa“: EUR > USD

„MasterCard“: USD > EUR > USD

Su „Visa“ atliekamas vienas konvertavimas, o su „MasterCard“ jūs prarasite dalį pinigų dėl dvigubo konvertavimo.

Jūsų sąskaita eurais. Jūs Izraelyje. Atsiskaitymas už pirkinį šekeliais. „Visa“: EUR > ILS (šekeliai)

„MasterCard“: USD > EUR > USD >ILS

Toks pats konvertavimo modelis galioja, jei jūs susiruošėte į Turkiją, kurioje atsiskaitoma liromis, jei lankotės Egipte, kur piniginis vienetas – svaras, Rusijoje ar Baltarusijoje, kur valiuta bus konvertuojama į rublius.

Išvada:

Europoje išduotą mokėjimo kortelę turinčiam žmogui geriau naudotis „MasterCard“. Jungtinėse Valstijose, Izraelyje,Egipte, Rusijoje ir kitose šalyse, kurios nacionalinė valiuta nėra euras, arba kuri yra už Europos ribų, geriau rinktis „Visa“ kortelę.

Taikomas valiutos keitimo mokestis

Vieno Lietuvoje veikiančio bankų atstovas, komentuodamas apie automatinio valiutos keitimo tvarką atsiskaitant kortele, atkreipia dėmesį į valiutos keitimo mokestį, kuris imamas atsiskaitant „Visa“ mokėjimo kortele.

Užsienio šalyse atsiskaitant bet kuria „Visa“ mokėjimo kortele, kurios sąskaita tvarkoma eurais, jie keičiami į  tos šalies užsienio valiutą (atsiskaitymo suma) pagal „Visa Europe“  nustatytą atsiskaitymo kursą, kuris galioja operacijos duomenų tvarkymo dieną.

Prie tarptautinės mokėjimo kortelių organizacijos „Visa Europe“ nustatyto atsiskaitymo kurso, jeigu operacijos valiuta yra ne eurai, yra pridedamas valiutos keitimo mokestis: naudojantis debeto kortele – 1,25proc., kredito kortele – 3 proc.

Atsiskaitant bet kurio tipo „MasterCard“ mokėjimo kortele („MasterCard“, „Maestro)“, kortelės sąskaitos valiuta automatiškai keičiama į atsiskaitymo valiutą pagal „MasterCard International“ nustatytą kursą, kuris galioja operacijos duomenų tvarkymo dieną.

Tiek „Visa“, tiek ir „MasterCard“ taikomi kursai yra skelbiami šių tarptautinių organizacijų interneto svetainėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.