Pardavėjams mažėja banko kortelių mokesčiai, kas iš to pirkėjui?

18 mln. eurų – tiek per metus gali tikėtis sutaupyti prekybininkai sumažėjus mokėjimo kortelių aptarnavimo mokesčiams. Nuo 2015 m. gruodžio tarpbankinis mokestis debeto kortelėmis turi būti ne didesnis kaip 0,2, o kredito kortelėmis – ne didesnis kaip 0,3 proc. operacijos vertės. Be to, prekybininkai, jei panorės, galės informuoti klientus apie prekybininkams taikomus tarpbankinius ir prekybininko aptarnavimo mokesčius.

Tikėtina, jog sumažėjus mokesčiams, daugiau pardavėjų sudarys galimybę atsiskaityti kortele.<br>123rf nuotr.
Tikėtina, jog sumažėjus mokesčiams, daugiau pardavėjų sudarys galimybę atsiskaityti kortele.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 11:51 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 7:07 PM

Tokią naują tvarką numato šiandien, birželio 8-ąją, pradedantis galioti Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas dėl tarpbankinių mokesčių už kortele atliekamas mokėjimo operacijas.

Pirkėjams įsigaliojęs reglamentas gali išeiti į naudą – tikėtina, jog sumažėjus mokesčiams, daugiau pardavėjų sudarys galimybę atsiskaityti kortele.

Vis dėlto nebūtinai visų rūšių mokėjimo kortelės bus visur priimamos: prekybininkai galės atsisakyti aptarnauti, pavyzdžiui, verslo korteles arba kredito korteles, jei pastarosios jiems per brangios.

Šiuo metu prekybininkai gauna paslaugų krepšelį, į kurį patenka ir pigesnės debeto, ir brangesnės kredito bei verslo mokėjimo kortelės. Smulkiajam verslininkui galbūt nėra tikslinga priimti brangesnes mokėjimo korteles, tačiau iki šiol prekybininkai negalėjo pasirinkti priimti tik debeto korteles. Be to, ne visada žinojo, kokie atskirų mokėjimo kortelių kategorijų įkainiai.

Kokios kortelės aptarnaujamos, prekybininkai turės nurodyti prie įėjimo į parduotuvę ir prie kasos. Elektroninės prekybos atveju ši informacija bus pateikiama pardavėjo interneto svetainėje prieš mokėtojui įsigyjant prekę.

Naujasis reglamentas įsigalios trim etapais. Per pirmąjį jų, prasidedantį birželio 8-ąją, įsigalioja nuostatos, pagal kurias bankai ir kiti mokėjimo paslaugų teikėjai sutartinėmis nuostatomis su prekybininkais negali riboti prekybininkų siekio skatinti mokėtojus naudoti tas mokėjimo korteles, kurioms prekybininkai teikia pirmenybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.