Ypatinga patirtis Biržuose: savomis kojomis po smegduobes

Sigutės Kiaulėnienės lėlių muziejus.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Sigutės Kiaulėnienės lėlių muziejus.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Butautų dvaras.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Butautų dvaras.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
„Karvės ola“.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
„Karvės ola“.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
Kirkilų karstiniai ežerėliai.<br>Z.Meškausko nuotr.
Kirkilų karstiniai ežerėliai.<br>Z.Meškausko nuotr.
Likėnai.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
Likėnai.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
Bažnyčia Pabiržėje.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Bažnyčia Pabiržėje.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Biržų pilis ir arsenalas.<br>L.Šepečio nuotr.
Biržų pilis ir arsenalas.<br>L.Šepečio nuotr.
Biržų pilis ir arsenalas.<br>Z.Meškausko.
Biržų pilis ir arsenalas.<br>Z.Meškausko.
Regioninio parko lankytojų centras prie Biržų pilies.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
Regioninio parko lankytojų centras prie Biržų pilies.<br>R.Indriulėnienės nuotr.
Astravo dvaras.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Astravo dvaras.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
„Barsuko ola“.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
„Barsuko ola“.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Ilgiausias Lietuvoje pėsčiųjų tiltas.<br>L.Šepečio nuotr.
Ilgiausias Lietuvoje pėsčiųjų tiltas.<br>L.Šepečio nuotr.
Ilgiausias Lietuvoje pėsčiųjų tiltas.<br>E.Rauduvės nuotr.
Ilgiausias Lietuvoje pėsčiųjų tiltas.<br>E.Rauduvės nuotr.
„Karvės ola“.<br>Z.Meškausko nuotr.
„Karvės ola“.<br>Z.Meškausko nuotr.
Sodeliškių dvaro sodyba.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Sodeliškių dvaro sodyba.<br>Biržų turizmo informacinio centro nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

lrytas.lt

2015-07-17 14:21, atnaujinta 2017-10-25 16:16

Biržai – vienas seniausių Lietuvos miestų – skaičiuoja jau penktą savo istorijos šimtmetį. Tai Šiaurės Lietuvos rajono centras, turintis šlovingą istoriją, nepaprastai gražią gamtą, gilias, iš senovės atėjusias alaus darymo tradicijas. Šiandieniniai Biržai garsūs ne tik savo praeitimi. Tai vieta, kur garbingą krašto praeitį mena išlikusios kultūros vertybės, kur gamta krečia pokštus ir tai vienoje, tai kitoje vietoje įgriūva žemė ir atsiranda smegduobės. Tai vieta, kur jau nuo seno žmonės žinojo, kaip panaudoti mineralinius išteklius gydymui. Galiausiai tai vieta, kur ne vienas bus maloniai nustebintas krašto savitumo, kultūros renginių.

Pažintį su Biržų miestu verta pradėti nuo pilies bei arsenalo. Biržų pilis (Radvilos g. 3) yra bastioninio tipo tvirtovė, pradėta statyti 1757 m. pastačius užtvanką Apaščios ir Agluonos upių santakoje. Pilis iškilo kunigaikščio Kristupo Radvilos iniciatyva Biržams ir Lietuvos šiauriniam pasieniui apsaugoti. Laikui bėgant ir keičiantis pilies šeimininkams, pilis buvo ne kartą rekonstruota, atsirado žemių pylimai ir bastionai, o jau 1862 m. aplink rūmus buvo iškilę fortfikaciniai įrenginiai ir 21 pastatas, kurie sudarė didžiulį gynybinį kompleksą. Šiandien Biržų tvirtovėje įsikūręs muziejus „Sėla“ bei Jurgio Bielinio viešoji biblioteka.

Prie pat pilies atstatytas pilies arsenalo pastatas (Radvilos g. 3). Biržų tvirtovės arsenalo ekspozicija skirta XVI–XVIII a. karybai pristatyti, o kartu ir parodyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės etmonų – kunigaikščių Radvilų – arsenalo svarbą ir didybę. Ekspozicijos pagrindą sudaro tvirtovės arsenalo archeologiniai radiniai: skirtingo kalibro patrankų sviediniai bei jų fragmentai, kartečės sviedinių užtaiso gabaliukai, šrapnelio kulkos, granatos, įvairaus tipo muškietų spynos ir kulkos, metalinės muškietų atramų detalės, ietigaliai ir iečių kotų antgaliai... 

Apžiūrėti pilį bei arsenalą su gidu užtrunka apie 1,5 val. Bilietas suaugusiesiems kainuoja 1,7 euro, moksleiviams, vaikams iki 5 m. studentams ir pensininkams – 0,9 euro. Jei grupėje ne daugiau kaip 25 asmenys, gido paslaugos kainuoja 5,8 euro.

Netoli pilies įsikūręs Regioninio parko lankytojų centras (Rotušės g, 10). Nuo pilies iki lankytojų centro galima nukeliauti pėstute. Biržų regioninio parko lankytojų centre įrengta ekspozicija, supažindinanti su šios saugomos teritorijos vertybėmis. Pagrindinė ekspozicijos tema – „Prasmengančios žemės kraštas“, kadangi Biržų kraštas garsėja smegduobėmis, įgriuvomis, įdomiais geologiniais procesais. Ekspozicijoje įrengti interaktyvūs stendai – žaidimai „Smegduobių raidos procesas“, „Karstinių ežerėlių ekosistema“. Stendas, veikiantis kaip smėlio laikrodis, imituoja smegduobės griūtį, kiti stendai vaizduoja smegduobes prieš griūtį ir po griūties. Visa tai lankytojams padės suprasti Biržų krašte vykstančius gamtos reiškinius.

Ekskursija „Prasmengančios žemės kraštas“ po lankytojų centrą užtrunka iki valandos. Kaina suaugusiam asmeniui – 1,15 euro, moksleiviams, neįgaliesiems – 0,55 euro. Taip pat galima rinktis tą pačią ekskursiją ir 0,5 val. trukmės. Tokiu atveju kaina suaugusiajam – 0,55 euro, moksleiviams, neįgaliesiems – 0,25 euro. 

Jei eisite link Jaunimo g., pasieksite ilgiausią  (525 metrų) Lietuvoje pėsčiųjų tiltą. Jis nutiestas per Širvėnos ežerą. Šis ežeras yra seniausias dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje, suformuotas 1575 m. užtvenkus dvi per Biržus tekančias upes. Jis saugojo tvirtovės bei miesto prieigas. 

Perėjus pėsčiųjų tiltą pasiekiama Astravo dvaro sodyba (Astravo g.). Tai puošnūs vėlyvojo klasicizmo stiliaus rūmai, pastatyti 1849 m. pagal architekto T.Tišeckio projektą. Nuo seniausių laikų dvaras išsiskyrė įspūdingu vidaus dekoru, reprezentaciniu holu ir erdviomis salėmis. 1862 m. greta rūmų įkurtas mišraus plano parkas. Šiuo metu dvaro pastatuose įsikūrusi seniausia Lietuvoje lininio pluošto gaminių gamykla „Siūlas“.

Apsilankymas Astravo dvare nemokamas, dvaras apžiūrimas iš išorės.

Už Astravo dvaro keliaujant Astravo gatve galima pamatyti tiltą-užtvanką, kuris buvo pastatytas 1860 m. Jis iki 1986 m. laikė Širvėnos ežero vandenis.

Jei jau pasijusite praalkę, Biržų turizmo informacinis centras siūlo užsukti į kavinę biržietišku pavadinimu “Kū Tujė?“ (Vytauto g. 61). Čia gaminamos gardžios bandelės, kibinai ir kiti kepiniai. Vidutinė kokteilių kaina – 1,5–2,5 euro, bandelių – 0,3–0,6 euro. 

Miesto centre  taip pat galima apsilankyti kepinių namuose „Sucre“ (Vytauto g. 36), kur galėsite paragauti „Biržų duonos“ gaminių. Sumuštiniai su vištiena, kumpiu kainuos 2,6 euro, su tunu arba vegetariškas – 2,31 euro. Jei pageidausite deserto, pyrago gabalėlis kainuos apie eurą. Norintiesiems pavalgyti stipriau galima rinktis valgyklas, picerijas. Dienos pietūs vidutiniškai kainuoja 2–4 eurus, pica – 3–4,5 euro, kavos puodelis – 0,5-1 euras. 

Toliau traukite iš arčiau susipažinti su unikaliais gamtos reiškiniais – karstinėmis įgriuvomis. Aplankysite Karajimiškio teritorijoje esančias smegduobes „Geologų duobė“, „Lapės ola“. Turistai gali pasivaikščioti po smegduobes įrengtu „Barsuko olos“ geologiniu pažintiniu taku. Takas įrengtas Karajimiškio kraštovaizdžio draustinyje, Mantagailiškio Gojelio miške. Pėsčiųjų takas įrengtas 2,5 ha ploto teritorijoje. Bendras tako ilgis – 700 m. Geologinį taką sudaro pažintinis takas, laiptai ir liepteliai bei informaciniai ženklai.

Visai netoliese aplankoma viena žymiausių ir didžiausių smegduobių – „Karvės ola“. Ši smegduobė yra beveik apskrita, piltuviška karstinė smegduobė. Speleologai mano, kad jai – apie 200 metų. Smegduobės skersmuo – 10–12 metrų, gylis – apie 12,6 m. Duobės dugne yra atvira kiaurymė. 9 m gylio karstinės įgriuvos dugne yra 1,5 m gylio požeminis ežeriukas.

Prie „Karvės olos“ įrengtas WC ir poilsiavietė, kur galima prisėsti atsikvėpti ar užkąsti. Karstinių įgriuvų apžiūrėjimas ir pasivaikščiojimas po pažintinį taką gali užtrukti apie 1,5 val.

Biržų rajone galima pamatyti ir vandens prisipildžiusių karstinių įgriuvų. Nuo „Karvės olos“ važiuojant Kirkilų link galima aplankyti keletą vietų. Pasivaikščiojimo takas prie Kirkilų karstinių ežerėlių – tai puiki galimybė stebėti šiuos unikalius vandens telkinius iš labai arti. Takas nutiestas per nedideles pelkutes ir pusiasalius su pelkėms būdinga augmenija ir gyvūnija. Jei planuojate dviejų dienų kelionę, Kirkiluose įrengta stovyklavietė, kur galite apsistoti palapinėse. Jei jūsų kompanija – iki penkių žmonių, už palapinę sumokėsite 5 eurus, dar eurą – už automobilį. 

Biržų turizmo informacinis centras siūlo keliauti toliau – apie 8 km nuo Kirkilų, kur įsikūręs Sodeliškių kaimas. Čia įsikūręs Daliaus Linkevičiaus ekologinis augalininkystės ūkis. Šalia sodybos yra elnynas su danieliais ir muflonais, 2 ha ploto tvenkiniai. Sodyboje įkurtas senovinės technikos muziejus, 1924 m. veikiantis vėjo malūnas. Čia organizuojama ir edukacinė programa „Duonos kelias“.

Ekskursija po sodybą, elnyną, senovinės technikos muziejų asmeniui kainuos 4 eurus. Čia užtruksite apie 2 val. Norint dalyvauti edukacinėje programoje „Duonos kelias“ reikia mažiausiai 6 asmenų grupės. Į edukacinę programą įtrauktas ir sodybos apžiūrėjimas kartu su elnynu. Tuomet bilieto kaina žmogui – 13 eurų. Planuojantiems apžiūrėti sodybą reikia susitarti iš anksto tel. 8 614 02 160.

Keliaujant link Butautų tarp Sodeliškių ir Butautų dar galima aplankyti J.Milišiūno avininkystės ūkį (Dvargalių k.). Nors ūkis iki galo nepritaikytas turistams, tačiau susitarus iš anksto jau dabar galima apžiūrėti Lietuvos juodagalves, tekselių, ostfryzų, koburgo lapines kraštovaizdžio avis. O netrukus bus galima paragauti sūrių, mėsos gaminių. Jei susidomėjote, prieš vykdami į ūkį pasukite tel.  8 615 93 181.

Visai netoli nuo Dvargalių beveik už 2 km įsikūrusi Butautų dvaro sodyba. Jei surinkote bent šešių žmonių kompaniją, galite pasižvalgyti po dvarą ar bravorą bei padegustuoti alaus. Degustacijos kaina priklauso nuo to, kokius patiekalus rinksitės prie alaus. Pigiausiai žmogui atsieis alaus degustacija su užkandžiais – 10 eurų, brangiausiai – 25 eurus – žaisminga degustacija su karštais patiekalais. Nuo pasirinktos  degustacijos priklausys ir jos trukmė – nuo valandos iki trijų.

Keliaujant link Pačeriaukštės iš anksto susitarus galima aplankyti Sigutės Kiaulėnienės lėlių muziejų. Čia pamatysite apie 250 pačios ponios Sigutės kurtų, įvairiausiais drabužėliais papuoštų lėlių, taip pat senovinių buities rakandų, padargų. Muziejaus lankymas nemokamas, galintieji palieka auką. Apžiūrėti lėles užtruksite 15–20 minučių. Biržų turizmo informacinis centras pataria apie ketinimus aplankyti muziejų iš anksto pranešti telefonu 8 651 30 728.

Iš lėlių muziejaus traukite link Pabiržės miestelio. Tarp Butautų ir Pabiržės pasisukus dešiniau galima stabtelėti pasigrožėti gamta Užubalių telmologiniame draustinyje. Čia įrengtas pasivaikščiojimo takas, apžvalgos bokštelis. Tai vieta, kur galima iš arti pamatyti gausybę įvairių rūšių gyvūnų, augmenijos. Jei lankysite šį objektą, tam skirkite pusvalandį. 

Pabiržėje verta pamatyti išpuoselėto grožio sodybą, kuri traukia ne tik lietuvių turistų akį. Nemažai turistų ir iš kaimyninių šalių atvyksta pasižiūrėti A.Jaronytės sodybos (Likėnų g. 17, Pabiržė). Senyvo amžiaus moteris netoli namų buvusioje pelkėje savo rankomis iškasė tvenkinius, kuriuose žydi įvairiausių spalvų vandens lelijos. Apžiūrėti sodybai skirkite 15–20 min. O ketinantys čia apsilankyti turėtų su šeimininke susisiekti iš anksto telefonu 8 450 59 169.

Tiek pat laiko – 20 min. – pakaks pasidairyti po Pabiržės Švč. Trejybės parapijos bažnyčią, dėl savo aukštų bokštų matomą iš tolo. 

 Visai netoli nuo Pabiržės nutolę Likėnai. Jie žinomi dėl čia esančio Smardonės šaltinio bei atnaujintos mineralinio vandens biuvetės „Vilties angelas“. Biuvetėje galima paragauti mineralinio vandens, kuris rekomenduojamas žmonėms, besigydantiems virškinimo organų – skrandžio, kepenų, tulžies takų – ligas. Kiek laiko skirsite pasivaikščioti po Likėnus, priklausys nuo kiekvieno individualiai, kadangi čia galima prisėsti ir pasigrožėti gamta, pailsėti nuo miesto triukšmo. 

Keliaudami šiuo maršrutu nuvažiuosite apie 48 km. Maršrutą baigsite Pabiržės miestelyje, tad galite rinktis, kur norite keliauti toliau: netoliese yra Pasvalys, Anykščiai, Kupiškis, Rokiškis ar net daugelio pamėgta Latvija. Jei Po Biržų kraštą keliausite benzininiu automobiliu, tai kelionė jums atsieis apie 4,8 euro, jei dyzeliniu – apie 4,4 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.