Kaimuose jau keičiami pavojingi sveikatai stogai

Šalies kaimo gyventojai, pavasarį kreipęsi Europos Sąjungos ir valstybės teikiamos paramos senų asbestinių stogų dangai pakeisti, aktyviai informuojami, ar jiems skirta parama. Nacionalinė mokėjimo agentūra įvertino paraiškas, pateiktas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Prašomai paramos sumai viršijus skirtąją, sudaryta pareiškėjų pirmumo paramai gauti eilė.

Pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, o didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 2 tūkst. eurų.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, o didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 2 tūkst. eurų.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Sabalaitė

Aug 10, 2015, 4:58 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:22 AM

Šiam paraiškų etapui buvo skirta 1,9 mln. eurų paramos. Tuo tarpu kovo 2 – balandžio 30 d. surinktose 1500 paraiškose buvo prašoma apie 3 mln. eurų. NMA duomenimis, paramos užtenka apie pusei pareiškėjų.

NMA Tęstinių priemonių administravimo skyriaus vyr.specialistės Jūrandos Savukynienės teigimu, paramos nepakankant visiems pareiškėjams, vertinant paraiškas buvo sudaryta pirmumo eilė.

„Naujuoju finansiniu laikotarpiu paraiškos vertinamos taikant atrankos balus už atitiktį veiklos srities taisyklėse nustatytiems atrankos kriterijams. Minimalus privalomas surinkti balų kiekis – 30 balų. Tačiau, jei prašoma paramos suma yra didesnė nei skirta, pirmenybė atitenka daugiausiai balų surinkusiems pareiškėjams“, – aiškina specialistė.

Anot J.Savukynienės, paramos užteks 742 pareiškėjams, kurių projektų atitiktis atrankos kriterijams siekia nuo 50 iki 100 balų. Apie tai, ar jiems skirta parama, ar ne, pareiškėjai NMA yra informuojami raštu. Dar nesulaukusieji atsakymo jo sulauks artimiausiomis dienomis.

Įgyvendinti – per 12 mėnesių

Patvirtinti projektai turi būti įgyvendinti per 12 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Parama pagal šią veiklą mokama taikant išlaidų kompensavimo būdą, t. y. paramos gavėjas turi pradėti įgyvendinti projektą savo lėšomis, vėliau patirtas ir apmokėtas išlaidas, pridėdamas išlaidas pagrindžiančius dokumentus, deklaruoti mokėjimo prašymuose, pagal kuriuos bus išmokama parama.

Tik nauji pirkiniai

Pagal veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų, o didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 2 tūkst. eurų.

Tinkamoms finansuoti išlaidoms priskiriamos stogo keitimo medžiagų (stogo dangos), statybinių medžiagų, būtinų stogo dangai pakeisti, įsigijimo, asbestinių atliekų transportavimo iki šalinimo vietos ir jų šalinimo paslaugų pirkimo, projekto viešinimo išlaidos. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad statybos darbai, taip pat stogą laikančiosios konstrukcijos, stogo šiltinimo medžiagos arba medžiagos termoizoliaciniam sluoksniui įrengti nėra kompensuojamos.

„Svarbu ir tai, kad visi paramos lėšomis finansuojami pirkiniai turi būti nauji ir nenaudoti, o išlaidos patirtos (apmokėtos) po paramos paraiškos pateikimo dienos Taip pat, paramos gavėjai visus atsiskaitymus su tiekėjais privalo vykdyti tik per finansines institucijas“, – pabrėžia J.Savukynienė.

5 metus neperleisti namo

Pakeitus asbestinį stogą nauju, paramos gavėjas įsipareigoja mažiausiai 5 metus nuo galutinio paramos lėšų išmokėjimo nekeisti (neparduoti ir kitaip neperleisti kitam asmeniui) gyvenamojo namo, kurio danga keičiama įgyvendinant projektą.

Naujuoju finansiniu laikotarpiu taip pat privaloma ne trumpesniam nei projekto įgyvendinimo ir kontrolės laikotarpiui apdrausti turtą, kuriam sukurti panaudota parama. NMA taip pat primena, kad įsigyjant projekte numatytas prekes ir paslaugas, būtina vadovautis Žemės ūkio ministro patvirtintomis pirkimo taisyklėmis ir neviršyti veiklos srities taisyklėse nustatytų įkainių.

Sulaukė pirmųjų medžiagų naujam stogui

Matuizų kaime (Varėnos r.) gyvenanti Jurgita Kaškevičienė paramos sveikatai pavojingam asbesto stogui pakeisi kreipėsi š. m. balandį. Moteris jau sulaukė atsakymo iš NMA, kad jos pateiktam projektui skirta parama.

„Apie galimybę gauti paramą žinojome jau seniai, apie tai ir spaudoje daug buvo rašoma, ir kitais kanalais komunikuojama, tačiau pateikti paraišką patys prisiruošėme tik šiemet. Mūsų namo stogui jau daugiau kaip 30 metų, jo stovis tikrai labai prastas ir seniai buvo laikas jį pakeisti“, – sako ji.

Apie 130 kv. m. ploto stogo dangai atnaujinti skirta paramos suma siekia 2000 eurų. „Iš viso mums darbai atsieis apie 7000 eurų. Lietuvoje tai labai didelė suma, reikėjo nemažai pasitaupyti. Tad parama, kad ir ne visą sumą dengia, yra išties didelė paskata“, – neslepia J.Kaškevičienė.

Anot paramos gavėjos, kieme jau atvežta dalis statybinių medžiagų būsimam naujajam stogui, o artimiausiomis dienomis prasidės ir projekto įgyvendinimo darbai.

Laukti kito paraiškų rinkimo

2014–2020 m. paramos laikotarpis dar tik prasidėjo, ir ateityje turėtų būti skelbiami nauji kvietimai paramai gauti. Žemės ūkio ministerijai paskelbus naują kvietimą teikti paraiškas, pareiškėjai, šio kvietimo metu dėl lėšų trūkumo negalėsiantys gauti paramos, jos galės kreiptis dar kartą. Tačiau, galioja bendra taisyklė, kad norint gauti paramą, pradėti vykdyti investicijas (pirkti medžiagas, vykdyti darbus) galima tik pateikus paraišką. Pradėjus įgyvendinti investicijas nepateikus paraiškos, parama nebus skiriama.

Kaimo gyventojai, ateityje planuojantys vykdyti stogų keitimo darbus, kviečiami sekti svetainėse www.zum.lt ir www.nma.lt skelbiamą informaciją.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.