Grūdų rekordiškai daug, bet duona – iš pigesnių lenkiškų miltų

Lietuvos ūkininkai trina rankomis: pasiektas visų laikų grūdų derliaus rekordas. Tokio derliaus nebuvo nei sovietmečiu, nei per visus nepriklausomybės metus. Daug grūdų – pigesni miltai? Pigesni miltai – pigesnė duona?

Duonos kepėjai pažadų nežarsto. Laikas parodė: koks bebūtų derlius, grūdų perdirbėjai miltų neatpigina, todėl ir duonos kaina parduotuvėse nesikeičia.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Duonos kepėjai pažadų nežarsto. Laikas parodė: koks bebūtų derlius, grūdų perdirbėjai miltų neatpigina, todėl ir duonos kaina parduotuvėse nesikeičia.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Duonos kepėjai pažadų nežarsto. Laikas parodė: koks bebūtų derlius, grūdų perdirbėjai miltų neatpigina, todėl ir duonos kaina parduotuvėse nesikeičia.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Duonos kepėjai pažadų nežarsto. Laikas parodė: koks bebūtų derlius, grūdų perdirbėjai miltų neatpigina, todėl ir duonos kaina parduotuvėse nesikeičia.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eugenija Grižibauskienė

2015-09-03 19:35, atnaujinta 2017-10-17 15:56

Deja, duonos kepėjai tokių pažadų nežarsto. Laikas parodė: koks bebūtų derlius, grūdų perdirbėjai miltų neatpigina, todėl ir duonos kaina parduotuvėse nesikeičia.

Tiekėjai nemažina kainos

Raseinių rajono bendrovės „Laugena“, kuri užsiima duonos ir kitų jos gaminių gamyba, direktorė Genovaitė Laurynienė teigia, kad produkcijos atpiginti neleidžia įmonės tiekėjai.

„Šiuo metu žaliavos – miltų – tiekėjai laikosi tos pačios kainos. Jau dvidešimt metų dirbame su „Kauno grūdais“, – nekeičiame tiekėjų, nes yra atidirbta technologija – pakeitus miltus, keistųsi duonos skonis“, – portalui lrytas.lt sakė pašnekovė.

Tačiau ji nepraranda vilties sulaukti gerų žinių iš tiekėjų – galbūt rekordinis grūdų derlius privers perdirbėjus mažinti miltų kainą.

Pasak G.Laurynienės, atpiginti duonos neleidžia ir kitos, stipriai pabrangusios žaliavos.

„Viskas brango – margarinas, įdarai, riešutai, razinos, slyvos, abrikosai, o duonos kaina jau daugybę metų laikosi ta pati. Bet, neduok Dieve, jei nors centu padidintume jos kainą, kiltų didelis nepasitenkinimas“, – sakė ji.

„Laugenai“ priklauso trys duonos parduotuvės Raseiniuose. Iš kepyklos duona keliauja į kaimo parduotuves, išvežiojama autobusiukais į atokesnius kaimus. Paprastai duonos gaminių iškepama tiek, kiek jos yra užsakoma. O užsakoma vis mažiau.

„Nuo euro įvedimo mūsų pardavimai krito perpus. Nesuprantame, kas vyksta. Ar žmonės taupo ir mažiau duonos valgo, ar yra kitos priežastys? Būdavo, miesto turguje nespėdavome ja prekiauti, o dabar tik vienas kitas nuolatinis pirkėjas nusiperka. Iš viso turgus ištuštėjęs – nėra žmonių. Kaimo močiutės tik anūkams atvažiavus nusiperka kokį kepaliuką duonos“, – dėl kritusios duonos paklausos guodėsi kepyklos direktorė.

Ji teigė, kad jų įmonė jau daugybę metų nėra nei centu padidinusi duonos kainos.

„Čia gi provincija, centu pabrangink duonos kepaliuką, tai pirkėjai nubėgs pas kitą“, – sakė ji.

Perka Lenkijoje arba Latvijoje

Atpigusių miltų nesulaukia ir Lazdijų rajono gyventojus duona ir jos gaminiais aprūpinanti Egidijaus Jurkevičiaus kepykla. Jau ne pirmus metus miltus jie perka Lenkijoje.

„Nesvarbu, koks grūdų derlius bebūtų Lietuvoje, pas kaimynus miltai vis tiek pigesni“, – tikino įmonės savininkas.

Pigesni miltai ir kaimyninėje Latvijoje, todėl arčiau Latvijos įsikūrę duonos gaminių kepėjai šią žaliavą gabenasi iš šiaurinių kaimynų.

E.Jurkevičiaus kepykloje kepamos duonos kaina jau kelerius metus laikosi stabili, nors, kaip sako verslininkas, viskas brangsta.

„Miltai sudaro tik nedidelę gaminio savikainos dalį. Juk viskas brangsta – ir žaliavos, ir elektra, ir logistika. Norint išlaikyti žmones, reikia nuolat didinti darbo užmokestį. Todėl visa tai kerta per savikainą“, – sakė jis.

Todėl kepyklos savininkas įsitikinęs, kad netgi ir kritus miltų kainai, duonos gaminiai neatpigs.

E.Jurkevičiaus kepyklos produkcijos apyvarta per metus smuko apie 5 proc.

„Tai kad nebeliko kam tuos duonos valgyti. Žmonės emigravo“, – vieną iš priežasčių mato pašnekovas. Šiųmetiniai -30 proc. brangesi

Naminę duoną kepanti nedidelės kepyklos savininkė, panevėžietė Ramunė Petrauskienė jau pirko iš šių metų grūdų sumaltų miltų. nepaisant visuotinės euforijos dėl gero derliaus, miltų gamintojai ją pribloškė, užsiprašę 20-30 proc. didesnę nei pernai  kainą.

„Atrodo, niekas dėl javų derliaus nesiskundžia, bet kažkodėl malūnininkai kaip susitarę tvirtina, kad miltai pabrango, nes labai prastas grūdų derlius“, – ironizavo duonos kepėja.

Grūdai – biržos prekė

 Duonos kepėjams įtikinėjant, kad tikrai ne dėl jų kaltės nemažėja svarbiausio maisto produkto – duonos – kaina, kyla klausimas, kodėl toks gausus grūdų derlius neturi jai jokios įtakos?

Vienos stambiausių Lietuvos grūdų perdirbimo įmonių „Malsena“ atstovas liepė nusileisti ant žemės ir nepamiršti, kur ir kokiomis rinkos sąlygomis gyvename.

„Nuo grūdų derliaus perdirbtos produkcijos kaina niekaip nepriklauso. Koks skirtumas, kad Lietuvoje užaugo didelis derlius? Taip, augintojai gali džiaugtis, bet mums įtakos tai neturi. Grūdai, kaip žinia, yra biržos prekė, tad jų kaina smarkiai priklauso nuo pasaulinių tendencijų, kitose šalyse užderėjusių grūdų kiekio, valiutos kursų svyravimų, politinio stabilumo ir kitų faktorių“, – sakė prisistatyti nepanoręs „Malsenos“ atstovas.

Duona – pigo, batonas ir miltai – ne

Kainų pokyčius fiksuojančios svetainės produktukainios.lt. rugpjūčio mėnesio duomenimis, kilogramas juodos duonos per metus atpigo 5,14 proc., tačiau batono kaina nesikeitė.

Nesikeitė ir parduotuvėse parduodamų miltų kaina. Kvietinių, „Ekstra“ rūšies miltų kilogramas kaip ir prieš metus, taip ir dabar kainuoja, 0,9 euro, akcijos metu – 0,69 euro. Aukščiausios rūšies miltų kilogramas – 0,74 euro. Tiesa, akcijos metu jie atpigo 3,39 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.