Finansinių įstaigų darbuotojų laukia ir patikimumo testai

Siekdama užkirsti kelią teisės aktų reikalavimų pažeidimams ir formuoti vienodą praktiką, Lietuvos banko Priežiūros tarnyba paskelbė poziciją, skirtą visiems finansų rinkos dalyviams, finansų rinkos dalyvio licenciją siekiantiems gauti ūkio subjektams ir asmenims, ketinantiems eiti finansų rinkos dalyvių vadovų arba pagrindines funkcijas atliekančių asmenų pareigas.

Lietuvos bankas itin stropiai vertins finansinių įstaigų vadovų ir jų pavaldinių profesionalumą ir patikimumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos bankas itin stropiai vertins finansinių įstaigų vadovų ir jų pavaldinių profesionalumą ir patikimumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2015, 8:33 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:03 AM

„Nustatėme atvejų, kai, prieš pateikdami prašymą Lietuvos bankui išduoti leidimą eiti vadovo pareigas, finansų rinkos dalyviai nepatikrino, kaip reikalaujama, vertinamo asmens pateiktos informacijos, neatidžiai buvo pildomos tam reikalingos anketos.

Todėl primename pareigą siekti, kad vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų pareigas finansų įmonėse ir įstaigose eitų kvalifikuoti, patyrę ir nepriekaištingos reputacijos asmenys“, – sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Licencijavimo skyriaus viršininkė Vilija Petronienė.

Siekiantys gauti Lietuvos banko išduodamą licenciją ir ją turintys subjektai yra įpareigoti nurodyti išsamią ir teisingą vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimui reikšmingą informaciją, pranešti Lietuvos bankui, kai vadovu ketinama rinkti (skirti) kitą asmenį arba pasikeičia su vadovo pareigas einančiu asmeniu susijusi informacija.

Nustatęs, kad nebuvo pateikta reikalaujama arba buvo pateikta neteisinga informacija, Lietuvos bankas turi teisę atsisakyti išduoti licenciją jos prašančiam asmeniui, neišduoti leidimo finansų rinkos dalyvio nurodytam asmeniui eiti pareigų, į kurias jį ketinama rinkti (skirti), taikyti įstatymuose nurodytas poveikio priemones.

Priežiūros tarnyba primena, kad Lietuvos banko valdyba yra patvirtinusi Lietuvos banko prižiūrimų finansų rinkos dalyvių vadovų ir pagrindines funkcijas atliekančių asmenų vertinimo nuostatus. Vertinimui atlikti reikalingą informaciją vertinamas asmuo turi pateikti užpildydamas Lietuvos banko prižiūrimo finansų rinkos dalyvio vadovo ir pagrindines funkcijas atliekančio asmens anketą.

Nustatyti keli atvejai, kai anketose buvo pateikta neišsami ir neteisinga informacija. Jei asmuo nepateikė Lietuvos bankui visos būtinos informacijos arba pateikė neteisingą informaciją, jis gali būti pripažintas nesančiu nepriekaištingos reputacijos.

Ši aplinkybė gali būti reikšminga vertinant asmens tinkamumą eiti finansų rinkos dalyvio vadovo arba kitas pagrindines funkcijas atliekančio asmens pareigas.

Asmenims, kuriuos ketinama rinkti (skirti) į vadovų arba pagrindines funkcijas atliekančių asmenų pareigas, Priežiūros tarnyba pasiūlė laikytis tam tikrų taisyklių dėl anketų pildymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.