Lizingas vėl madingas – taupymo ledai ištirpo

Lietuvių įpročiai keičiasi. Nors dar atsiliekama nuo estų, kurie išperkamosios nuomos būdu lengva ranka perka automobilius – ir naudotus, ir visiškai naujus, vis dėlto tokį jų įsigijimo būdą ir mūsų šalies žmonės vėl prisijaukino.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2015-12-09 09:24, atnaujinta 2017-09-30 11:43

  Žinoma, pakeisti nuostatas automobilių pardavėjams nėra paprasta. Populiariausios markės, perkant lizingu, tebėra „Volkswagen“, – šie automobiliai iš visų, parduotų lizingo būdu, sudaro penktadalį. Šiek tiek nuo jos atsilieka „Toyota“ ir „Škoda“ – po 13 proc.

  „Vis dėlto naudoti automobiliai nėra populiarūs lizingo rinkoje.

  Šiuo metu žmogus, pirkdamas naudotą automobilį, dažniau renkasi vartojimo paskolą, o ne išperkamosios nuomos sutartį.

„Nors lizingo sąlygos paprastai pigesnės nei įprastinio skolinimosi, naudotiems automobiliams tokio finansavimo būdo žmonės dar bijo“, - sakė Lietuvos bankų asociacijos lizingo komiteto pirmininkas „UniCredit Leasing“ Lietuvoje generalinis direktorius Laimonas Belickas. Naudotų automobilių pardavimas lizingu patyrė įvairių sukrėtimų, tačiau naujų – gana tolygus. Pert tris šių metų ketvirčius naujų automobilių rinka paaugo 18,4 proc. Šiuo laikotarpiu buvo parduota 16,5 tūkst. naujų automobilių. Naudotų automobilių rinka krito 17,6 proc. Didžiausi pardavimai – sunkvežimių Vis dėlto lizingo būdu įsigyjamų prekių kolonoje pirmieji rieda sunkvežimiai. Nes ir statybų, ir kelininkų, ir vežėjų įmonės atnaujino transporto parkus.

  Pagal šių (trijų ketvirčių) ir praėjusių metų rezultatus, naujų sunkvežimių pardavimas lizingu augo net 72,5 proc. Iš viso rinkoje buvo parduota apie 3,5 tūkst. naujų sunkvežimių. Tai rekordinis augimas per pastaruosius septynerius metus. Naujų priekabų ir puspriekabių pardavimas augo apie 10,3 proc. Iš viso jų parduota apie 2,4 tūkst.

Europos Tarptautinės rinkos asociacijos duomenimis, nuo 2012 metų Europoje lizingo rinka auga, bet ją labiausiai augina įrangos ir transporto lizingas. Nekilnojamasis turtas sudaro labai mažą jo dalį. Išimtis – tik Australija, kur lizingo sutartys sudaromos ir perkant patalpas. Anot L.Belicko, Lietuva pagal lizingo rinkos augimą užpernai buvo viena pirmaujančių Europoje. Tačiau tuos skaičius užaugino 2014-aisiais lizingo būdu finansuoti atsinaujinančios energetikos projektai.

  „Didžiausias lizingo rinkos klientas – tai smulkios ir vidutinės įmonės. Šiuo metu verslo lūkesčiai taip pat yra teigiami, nepaisant, kad žaliavų rinkoje netrūksta pokyčių.

  Lizingo rinka auga visoje Europoje, tai reiškia, kad joje ekonominė gerovė yra tvari“, – sakė L.Belickas. Apskritai, jo teigimu, išperkamoji nuoma – tai svarbiausia verslo finansavimo forma, nors, atrodytų, jis turėtų būtu siejamas su vartojimo prekėmis.

 “Lietuvoje, nepaisant išorinių veiksnių, lizingo rinka pasiekė tvaraus augimo periodą. Iki šiol didėjęs nesparčiai šiemet jis smarkiai ūgtelėjo“, – sakė L.Belickas. Per metus sudarytų naujų lizingo sutarčių vertė akivaizdžiai didėjo. Pavyzdžiui, naujų sutarčių rekordas buvo 2007-aisiais, tuo metu jų buvo sudartyta per 2 mlrd. eurų.

 “Tvarus skaitmuo galėtų siekti 1,5 mlrd. eurų, tad kitais metais rinkai augti dar yra vietos.

  Šiemet iki lapkričio sudarytos 102 533 sutartys, kurių vertė – 808 mln. eurų. Palyginti su praėjusiais metais, tai dešimtadaliu daugiau“, – kalbėjo L.Belickas.

  Daugėjo ir didesnių lizingo sandorių. Vis dėlto lizingo portfelyje – net trečdalis sutarčių, susijusios su sunkiojo transporto įsigijimu.

  Apskritai 87 proc. lizingo vertės sudaro verslo sutartys verslui, kitos – namų ūkių. Estijoje namų ūkiams jų tenka daugiau – apie 20-21 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste