Išvirkščioje vartojimo paskolų pusėje – turto areštų adatos

Vartojimo kredito rinkoje daugėja didesnių kreditų, sparčiai auga klientų įsiskolinimai ir pradelsti mokėjimai. Daugėja ir turto areštų.

J.Butkutės nuotr.
J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 9:04 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 7:20 AM

Šių metų pirmų trijų ketvirčių duomenys rodo, kad vartojimo kreditų davėjai klientams vis daugiau suteikia didesnių kaip 290 eurų paskolų.

Jų skaičius, palyginti su 2014 m. tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 63,4 proc., o suteiktų kreditų suma padidėjo 47,7 proc. Įsiskolinimai už tokius kreditus per metus išaugo daugiau kaip ketvirtadaliu.

„Augantis kredito gavėjų įsiskolinimas ir sparčiai didėjantis jų turto perdavimas tretiesiems asmenims išieškoti skolas patvirtina, kad dalis vartojimo kreditus teikiančių bendrovių į klientų mokumo vertinimą tebežiūri pro pirštus, todėl nemažai jų klientų nesugeba laiku grąžinti kreditų.

Tikimės, kad jau nuo kitų metų vasario mėnesio įsigaliosianti Vartojimo kredito įstatyme nustatyta prievolė visais atvejais kliento vartojimo kredito gavimo paraiškoje pateiktą informaciją pagrįsti įrodymais ir griežtesnės sankcijos padės įtvirtinti atsakingesnį skolinimą“, – sakė Ingrida Šimonytė, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja.

Įsiskolinimas už suteiktus ir laiku negrąžintus didesnius kaip 290 Eur (anksčiau – apie 1 000 litų) vertės vartojimo kreditus sudaro daugiausia vartojimo kredito gavėjų įsiskolinimų, kai mokėjimas buvo pradelstas ilgiau kaip 90 dienų iš eilės (70,3 mln. Eur). Toks įsiskolinimas per metus išaugo 26 proc.

Įsiskolinimas už pradelstus mokėti mažuosius vartojimo kreditus ir toliau yra to paties lygio kaip ir metų pradžioje. 2015 m. rugsėjo 30 d. buvo 91 tūkst. vartojimo kreditų, kurių gavėjai įmokas vėlavo mokėti ilgiau kaip 90 dienų iš eilės, bendra įsiskolinimų už juos suma sudarė 25,03 mln. eurų.

Per šių metų devynis mėnesius vartojimo kredito davėjai (ne kredito įstaigos) klientams suteikė 835 tūkst. vartojimo kreditų, t. y. 1,6 proc. mažiau nei per 2014 m. atitinkamą laikotarpį. Tačiau per tą laikotarpį, palyginti su 2014 m. atitinkamu laikotarpiu, vartojimo kredito gavėjams suteiktų vartojimo kreditų suma pašoko penktadaliu – iki 318,27 mln. eurų. Daugiausia suteikiama didesnių nei 290 eurų kreditų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.