Žmonės sujudo – ėmė smalsauti, kur valstybė išleidžia pinigus

Finansų ministerijos vasarį

Valstybės pajamų ir išlaidų analizė paskatino visuomenės domėjimąsi viešaisiais finansais.
Valstybės pajamų ir išlaidų analizė paskatino visuomenės domėjimąsi viešaisiais finansais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2016, 1:24 PM, atnaujinta May 29, 2017, 11:49 AM

„Turėjome tikslą parodyti visuomenei, kur eina jos sumokėti mokesčiai, kokiai sričiai ir kiek jų tenka bei pateikti kitus duomenis, kurių dažniausiai kreipiamasi į ministeriją. Sprendžiant pagal tai, kad klausimų dėl viešųjų finansų paskirstymo nuo vasario praktiškai negauname, galime tik pasidžiaugti, kad informacija yra iš tikrųjų naudinga“, – sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

Finansų ministerijos duomenimis, viešųjų pajamų ir išlaidų analizė į interneto svetainę pritraukė beveik 60 proc. naujų vartotojų, palyginti su ankstesniuoju laikotarpiu. Taip pat pastebėtas ir didesnis interneto svetainės vartotojų aktyvumas savaitgaliais – jų suskaičiuota kelis kartus daugiau nei įprastai.

Pasak ministro R. Šadžiaus, džiugina ir kita tendencija – nauji Finansų ministerijos interneto svetainės lankytojai, siekdami gauti informacijos apie viešuosius finansus, ilgainiui tampa nuolatiniais vartotojais. Tai leidžia prisidėti prie visuomenės finansinio raštingumo ugdymo.

Be to, siekiant skatinti piliečius ne tik mokėti mokesčius, bet ir domėtis, kokias viešąsias paslaugas valstybė teikia už jų sumokamus mokesčius, ne mažiau svarbus ir žiniasklaidos indėlis – jos dėka pasiekta auditorija skaičiuojama šimtais tūkstančių.

Nuoroda į skaidres „Sužinok, kam valstybė išleidžia tavo pinigus“: https://finmin.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/biudzetas/suzinok-kam-valstybe-isleidzia-tavo-pinigus

Informaciniuose grafikuose pateikiamos 2016 m. planuojamos Lietuvos viešosios pajamos ir išlaidos apima valstybės biudžeto, savivaldybių biudžetų, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto („Sodros“) bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto pajamas ir išlaidas.

Informacija apie išlaidas pateikiama be ES investicijų ir savivaldybių biudžetų lėšų (jos detalizuotos atskirai). Išlaidos (ir pajamos) pateikiamos milijonais eurų. Skliaustuose pateikiamas 2016 m. planuojamų išlaidų (pajamų) pokytis, palyginti su 2015 m.

2016 m. planuojama surinkti beveik 12 mlrd. eurų įmokų ir mokestinių pajamų (599 mln. eurų daugiau nei pernai) ir suteikti viešųjų paslaugų už kiek daugiau nei 12 mlrd. eurų (783 mln. eurų daugiau nei pernai).

Papildomą socialinę naudą piliečiai gauna per mokesčių lengvatas, kurių 2016 m. planuojama suteikti už 914 mln. eurų (67 mln. eurų daugiau nei pernai).

2016 m. gyventojų pajamų mokesčių lengvatos sudarys 393 mln. eurų (52 mln. eurų daugiau nei pernai), pelno mokesčio lengvatos – 183 mln. eurų (3 mln. eurų daugiau nei pernai), akcizų lengvatos 162 mln. eurų (4 mln. eurų daugiau nei pernai), pridėtinės vertės mokesčio lengvatos 152 mln. eurų (6 mln. eurų daugiau nei pernai).

Didžiausios viešųjų išlaidų sritys 2016 m. išlieka socialinė apsauga (36 proc. viešųjų išlaidų), sveikatos apsauga (16 proc.) ir švietimas (13 proc.).

2016 metais įmokoms į ES biudžetą planuojama 435 mln. eurų, tačiau gaunamos ES (ir kitos tarptautinės finansinės paramos) lėšos sudarys daugiau kaip 2 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.