Inkasatorius – apie kyšiui skirtų žymėtų pinigų kelią

Kas ir kaip žymėjo banknotus, kurie atsidūrė Eligijaus Masiulio namuose? Praėjusią savaitę atliekant kratą jo namuose nemaža dalis iš rastų daugiau kaip 250 tūkst. eurų buvo kažkaip užfiksuoti, kad paskui būtų galima pateikti kaip kaltės įrodymą teisme.  

Ketvirtadienį buvo sulaikytas R.Kurlianskis, o E.Masiulis apklaustas specialiuoju liudytoju.<br>lrytas.lt montažas
Ketvirtadienį buvo sulaikytas R.Kurlianskis, o E.Masiulis apklaustas specialiuoju liudytoju.<br>lrytas.lt montažas
Inkasatoriams tikrai nereikia žinoti, kokiems tikslams bus skirti grynieji pinigai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Inkasatoriams tikrai nereikia žinoti, kokiems tikslams bus skirti grynieji pinigai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiose rankose – apie 85 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiose rankose – apie 85 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 2:12 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:40 AM

Pasak vienos inkasavimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovo, pažymėti pinigai į „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio rankas galėjo patekti trimis būdais. Vienas iš jų – pinigus galėjo atgabenti inkasatoriai.

„Vienas tradicinių būdų – užsisakyti tam tikrą sumą ir kitą dieną juos atsiimti iš banko. Kitas būdas – užsakyti pinigų pristatymo paslaugą iš inkasavimo bendrovės, su kuria dirbama.

Tiesiog pasakoma, kokiais banknotais, kokią sumą, kokią dieną ir kur pristatyti, ir tai bus atlikta“, – sakė lrytas.lt šaltinis.

Tačiau pinigai galėjo būti paimti nebūtinai iš banko. Juos galėjo atgabenti iš bet kurios iš 72 koncernui priklausančių įmonių – „Stumbro“, „Alitos“ ir ypač – statybų bendrovių, kur – ne paslaptis – kad už pastatytus namus ar butus dalį sumos pirkėjai sumoka grynaisiais.

„Inkasatoriai gali net nežinoti, ką veža. Nuvažiuoja, paima krovinį ir perveža iš vienos vietos į kitą. O kas jame – ar pinigai, ar auksas, ar kažkas kito, gali ir nežinoti. Gabena pakuotę ir viskas“, – tvirtino pašnekovas.

Pasak jo, 100 tūkst. eurų grynaisiais versle nėra didelė suma.

„Įsivaizduokite degalinių tinklą, kuriam nuolat reikia grynųjų. Imi didelę sumą ir pristatai į skirtingas degalines. Ten tikrai įspūdingesnės sumos keliauja“, – teigė inkasavimo paslaugas teikiančios bendrovės vadovas.

Inkasatoriams tikrai nereikia žinoti, kokiems tikslams bus skirti grynieji pinigai: „Klientas užsako paslaugą, nuvežame fizinius pinigus į banką ar į įmonę ir viskas. Mes tikrai neįpareigoti pranešti apie juos atitinkamoms įstaigoms. Taikyti pinigų plovimo prevencijos procedūras – bankų reikalas.“

Pašnekovas įsitikinęs, kad pats „MG Baltic“ koncernas grynųjų pinigų operacijų neatlieka. Tuo užsiima jam priklausančios bendrovės. Jis nesiėmė svarstyti, kuriame etape pareigūnai galėjo pažymėti ar užfiksuoti kyšiui panaudotas kupiūras.

Lrytas.lt primena, kad šiuo metu yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl įtariamo kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu, kurį pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Tiriant duomenis, kad „MG Baltic“ atstovai Liberalų sąjūdžio vadovui Seimo nariui E.Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį, ketvirtadienį buvo sulaikytas R.Kurlianskis, o E.Masiulis apklaustas specialiuoju liudytoju.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 72 koncerno valdomos įmonės 2015 metais pasiekė 539 mln. eurų apyvartą, grupėje dirbo beveik 3,7 tūkst. darbuotojų.

R.Kurlianskis užima aukštas pareigas žiniasklaidos priemones valdančiose įmonėse – jis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Jis taip pat yra alkoholio gamybos įmonių grupės „Alita“ stebėtojų tarybos pirmininkas, „Mediafon“ grupės įmonių valdybos narys, eina pareigas ir kai kuriose kitose įmonėse.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.