Ūkininkų konkurencingumui didinti – parama

Europos Sąjungoje (ES) pagamintų produktų paklausa pasaulyje pastaruoju metu itin auga, ypač Azijos rinkoje, kuri yra didžiulė paspirtis gamintojams iš mažų valstybių ir nenutrūkstamo eksporto garantas. Lietuvos ūkininkai ir įmonės galėtų pasinaudoti šios rinkos galimybėmis, tačiau pirmiausia būtina užtikrinti tinkamai funkcionuojančią maisto tiekimo grandinę, kad būtų išlaikytas šalies produkcijos konkurencingumas.

Efektyvus tiekimo grandinės modelis – iš ūkininko į parduotuvę.<br>ŽŪM nuotrauka.
Efektyvus tiekimo grandinės modelis – iš ūkininko į parduotuvę.<br>ŽŪM nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 18, 2017, 1:20 AM

Ūkininkai nuo šių metų rugpjūčio 16 iki spalio 17 d. gali pildyti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ ir iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai (EŽŪFKP) gauti iki 80 tūkst. eurų.

Iš ūkininkų rankų – tiesiai į parduotuvės lentynas

Pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ remiamas mažųjų ir vidutinių ūkio subjektų bendradarbiavimas, užtikrinant aktyvesnį žemės ūkio produktų paklausos augimą, tinkamą žemės ūkio produktų propagavimą bei gamintojų integraciją į maisto tiekimo grandinę. Parama skiriama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu.

„Trumpa žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinė– tai riboto skaičiaus smulkiųjų ūkinės veiklos vykdytojų bendradarbiavimas žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo srityje, derinant transportavimo, platinimo, rinkodaros, reklamos ir kokybės valdymo veiklą bei siekiant, kad tiekiami produktai greitai pasiektų vartotoją, – sako Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė Vilma Daugalienė. – Norint sumažinti kainų svyravimus, sustiprinti ūkininkų derybines galias, užtikrinti sektoriaus gyvybingumą ir konkurencingumą, EŽŪFKP skiria paramą tiekimo grandinių vystymui ir skatina ūkininkų bendradarbiavimą. Taip pat, žemės ūkio ir maisto produktų tiekimo grandinės sutrumpinimas gali padėti sustiprinti ir atskleisti geografinius regiono ypatumus, konkurencingai panaudoti vietovės išteklius bei infrastruktūrą. Taip produktas rinkoje gali būti pozicionuojamas krašto išskirtinumu ir kilmės vietos žyme – produkcija įgauna regioninį pranašumą.“

Pasak jos, trumpas produkto kelias nuo ūkininko iki pirkėjo sumažina tarpininkavimo kaštus, leidžia užmegzti tiesioginį kontaktą, išsiaiškinti produkcijos trūkumus bei privalumus ir greitai reaguoti darant reikalingus pokyčius gamyboje ir prekyboje. Tai ypač aktualu gaminantiems nišinę ir kainų svyravimams jautrią produkciją.

Kas gali gauti paramą?

Paramos gali kreiptis žemės ūkio ir maisto sektoriuose veikiančių asmenų grupės: ūkininkai, juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio ir maisto produktų gamyba ir perdirbimu, kaimo vietovėse veikiančios labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės. Vienam projektui įgyvendinti gali būti skiriama maksimali 80 tūkst. eurų paramos suma.

Pareiškėjų projektai bus vertinami pagal 6 atrankos kriterijus, už kuriuos suteikiami balai. Privalomasis mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 40. Jeigu projektų atrankos vertinimo metu nustatoma, kad projektas nesurinko privalomojo mažiausio 40 balų skaičiaus, paramos paraiška atmetama. Tuo atveju, kai paramos paraiškoms skirtas vienodas atrankos balų skaičius, tačiau joms abiems finansuoti lėšų nepakanka, turi būti atliekamas papildomas šių paramos paraiškų atrankos vertinimas, sudarant pareiškėjų eilę pagal mažiausią prašomą paramos sumą.

Projektų atrankos kriterijai

Projektų dalyvių skaičius patenka į projektų atrankos kriterijus: jei projekte dalyvauja 7 ir daugiau dalyvių – suteikiama 30 balų, jei nuo 4 iki 6 – suteikiama 20 balų. Jei projekte dalyvaujantys subjektai rinkai tieks tik sertifikuotus ekologinės gamybos, pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus ir (ar) sertifikuotus kaip tautinio paveldo tradicinius maisto gaminius – suteikiami 25 balai, jei taikys rinkodaros priemones ir vykdys tiesioginį produktų pristatymą vartotojams ir (ar) pardavimus ūkiuose – suteikiama 15 balų. Norintys išlaikyti esamas prekybos vietas ūkininkai savo projektams gaus 15 balų, steigiantys naujas – 5 balus. Jeigu planuojama, kad ūkyje pagamintų žemės ūkio ir maisto produktų pardavimai padidės daugiau kaip 20 proc. – suteikiami 25 balai, jeigu nuo 10 iki 20 proc. įskaitytinai – suteikiama 15 balų.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Tinkamomis pagal programą finansuoti išlaidomis pripažįstamos būtinos projektui vykdyti ir numatytos paramos paraiškoje bei verslo plane, realiai suplanuotos, pagrįstos ir neviršijančios vidutinių rinkos kainų arba Žemės ūkio ministerijos nustatytų įkainių, bendrosios išlaidos, kurios yra tiesiogiai susijusios su projekto parengimu ir administravimu, ir kurios yra patirtos ne anksčiau kaip 1 metai iki paramos paraiškos pateikimo dienos.

Išskirtinai pagal priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ gali būti finansuojamos: – Einamosios bendradarbiavimo išlaidos, t. y. susitikimų organizavimas (patalpų nuoma, fizinių asmenų ir juridinių asmenų atstovų kelionės išlaidos Lietuvoje (kuro pirkimo ir (ar) visuomeninio transporto išlaidos), kanceliarinės išlaidos, maitinimas). – Išlaidos projekto reikmėms skirtai naujai technikai, priskiriamai prie N1 kategorijos transporto priemonių, kuri skirta kroviniams vežti ir (ar) prekybai vykdyti ir prekybiniai baldai (stelažai, lentynos, šaldymo vitrinos ir kt.) bei įranga (svarstyklės). – Išlaidos verslo plane numatytai veiklai vykdyti skirtų naujų pastatų ir (ar) statinių statybai, rekonstrukcijai ar kapitaliniam remontui, įskaitant statybines medžiagas (jos negali viršyti 15 proc. tinkamų projekto išlaidų).

Svarbu, kad pirkimo ir (ar) importo pridėtinės vertės mokestis (PVM), kurį paramos gavėjas pagal Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymą turi ar galėtų turėti galimybę įtraukti į PVM ataskaitą (net jei tokio PVM paramos gavėjas į ataskaitą neįtraukė), yra netinkamas finansuoti iš paramos lėšų. Daugiau informacijos apie teikiamą paramą pagal KPP galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę