Vestuvės už 300 eurų: į šį miestelį kasmet plūsta šimtai porų

Danijos Tionderio miestelis – tikras rojus norintiems skubiai susituokti. Pasirengti vestuvėms čia galima vos per kelias dienas, išvengiant didelės biurokratijos. Nenuostabu, kad tuo naudojasi gausybė porų.

Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.<br>V.Balkūno nuotr.
Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.<br>V.Balkūno nuotr.
Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.
Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.
Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.<br>V.Balkūno nuotr.
Į Tionderio miestelį Danijoje per pastaruosius metus atvyko daugiau nei tūkstantis susituokti panorusių porų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“ ir „Politico“ inf.

Sep 17, 2016, 5:00 PM, atnaujinta May 12, 2017, 7:14 PM

Per pastaruosius metus į Danijos Tionderio miestelį atvyko mažiausiai 2 tūkstančiai porų, norinčių sumainyti žiedus – tiesa, tik 120 jų buvo iš Danijos.

Kiti sužadėtiniai atvyko iš įvairiausių šalių, o daugiausia – iš Vokietijos.

Visos poros traukia čia norėdamos pasinaudoti liberaliais Danijos santuokos įstatymais, kurie nurodo, kad, norint susituokti, reikia tik asmens dokumento, leidimo būti Europos Sąjungos teritorijoje ir liudijimo, jog anksčiau asmuo nebuvo susituokęs.

Santuokos liudijimas išduodamas vos per kelias dienas. Tai itin trumpas laikas, lyginant su Vokietija, kur susituokti norinčios poros atitinkamų įstaigų duris turi varstyti mažiausiai keletą mėnesių.

Vestuvių turizmas klesti

Tionderis dabar vadinamas meilės kampeliu, o vietos valdžia džiaugiasi klestinčiu vestuvių turizmu.

Atvykstantys čia gali gauti santuokos liudijimą net keturiomis kalbomis – danų, vokiečių, anglų ir ispanų.

Dėl jo galiojimo kitose šalyse taip pat nereikėtų nerimauti.

Mat, pagal ES teisės aktus, bet kurioje šalyje išduotas santuokos liudijimas pripažįstamas visoje Bendrijoje.

Tionderio valdžia vestuvių turizmą pavertė pajamų šaltiniu – įkūrė Santuokų rūmus, kuriuose viena darbuotoja gali sutuokti 12 porų per dieną. O dirba jų bent kelios.

Taip pritraukiama didžiulė minia susituokti norinčių porų, kurios savo lėšas išleidžia šiame Danijos miestelyje, – čia apsiperka, apsistoja, švenčia.

Pasitarusios su vietos valdžia, viena moteris su dukra įkūrė įmonę „Daniškoji svajonė“, kuri siūlo suplanuoti vestuves nuo 300 eurų. Be abejo, norintys gali užsisakyti ir daug prabangesnį tuoktuvių šventės paketą su nakvyne viešbutyje, kirpėjo paslaugomis, maitinimu restorane, vestuvių tortu ir fotografu.

Įdomu tai, kad viskas užsakoma tik iš vietos paslaugų teikėjų. Taip užtikrinama, kad didžiausią naudą gautų Tionderis. Nieko keista, kad čia klesti vestuvinių drabužių, juvelyrikos dirbinių parduotuvės, kirpyklos, kepyklos.

Kai kuriems Tionderis gali priminti Las Vegasą, bet vietos gyventojai, išgirdę tokį palyginimą, piktinasi.

„Mūsų reputacija itin gera. Nevadinkite mūsų europietiškuoju Las Vegasu“, – sakė miestelio meras Henrikas Frandsenas.

Pasinaudoja užsieniečiai

Vis dėlto jei pora susituokia Danijoje, tai nereiškia, kad galės čia ir gyventi. Net ir tuomet, kai vienas jų yra šios šalies pilietis.

Danijos migracijos įstatymai itin griežti, todėl abu sutuoktiniai turi pirmiausia įrodyti, kad santuoka ne fiktyvi ir jie yra lojalūs šaliai.

Vis dėlto tokia santuoka atveria galimybę legaliai gyventi kitose ES šalyse.

Svea, jauna vokietė, į Daniją atvyko susituokti su savo draugu iš Kolumbijos.

Tai padaryti jie nusprendė ne tik todėl, kad moters šeima nepritarė vestuvėms, bet ir dėl to, jog nematė kitos galimybės jos draugui Lioneliui pasilikti Europoje.

Vyras bandė susirasti darbą Vokietijoje, tačiau turėjo tik laikinąją vizą. Nepatenkinti santykiais per atstumą, jie nusprendė atvykti į Tionderį. Laikinoji viza, leidžianti būti ES, buvo dokumentas, kurio užteko, kad pora būtų sutuokta.

Sugrįžę į Vokietiją sutuoktiniai kreipėsi į vietos Migracijos tarnybą ir pateikė santuokos liudijimą. Lioneliui buvo leista pasilikti šalyje.

Patinka ne visiems

Vis dėlto Tionderyje klestintis vestuvių turizmas yra priimtinas ne visiems. Kai kurie Danijos politikai tikino, kad taip vestuvės paverčiamos preke, kurią įsigijęs gauni ir teisę apsigyventi ES, – dvi paslaugas už vienos kainą.

„Būtina kuo griežčiau reguliuoti santuokos sudarymo tvarką“, – tikino dešiniųjų pažiūrų Danijos parlamento narys Andersas Vistisenas.

Bet Tionderio meras H.Frandsenas su juo nesutinka.

„Mes esame įsitikinę, kad žmonės traukia į mūsų miestelį susituokti iš meilės. Todėl mus skaudina kalbos, kad leidžiame fiktyvias santuokas“, – tvirtino H.Frandsenas.

Pasak jo, miestelis paprasčiausiai suteikia galimybę sukurti šeimą išvengiant biurokratinių kliūčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai