Saldus gyvenimas baigėsi: cukrus brangsta tiesiog akyse

Jau kurį laiką netyla kalbos apie galimą cukraus brangimą. Olandų tarptautinės bankininkystės ir finansinių paslaugų įmonė „Rabobank“ teigia, kad dar kurį laiką cukraus kainos turėtų išlikti panašios, kokios yra dabar, tačiau rizikos draudimo fondai įspėja dėl galimo staigaus cukraus brangimo.

Per pusantrų metų cukrus Lietuvoje pabrango 10,2 proc., o per mėnesį – 2,4 proc.<br>T.Bauro nuotr.
Per pusantrų metų cukrus Lietuvoje pabrango 10,2 proc., o per mėnesį – 2,4 proc.<br>T.Bauro nuotr.
Įžvelgiama tendencija, kad Lietuvoje cukrus brangsta.<br>V.Balkūno nuotr.
Įžvelgiama tendencija, kad Lietuvoje cukrus brangsta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 4, 2016, 2:37 PM, atnaujinta May 11, 2017, 12:10 PM

Panašu, kad pasaulinės cukraus rinkos kainų kilimas turės įtakos ir Lietuvos cukraus rinkos kainoms.

„Įspūdingai išaugusios cukraus kainos su numatomu mažu kainų kitimu verčia mus koreguoti savo prognozę ir teigti, kad cukraus kaina kils“, – apie cukraus žaliavos ateities kainas sakė „Rabobank“ įmonės atstovai.

Kaltas blogas derlius

Dėl galimo cukraus brangimo specialistai kaltina Braziliją, mat ji per anksti baigė cukranendrių derliaus sezoną. Ši šalis yra viena pagrindinių cukranendrių augintojų pasaulyje.

„Per paskutines dvi savaites sulaukėme net kelių pranešimų iš gamyklų, kad jos jau baigia cukraus malimą. Tai vyksta net vienu mėnesiu anksčiau nei pernai“, – sakė „Rabobank“ įmonės atstovai.

Cukraus gamintojai teigė, kad Brazilijoje šis cukranendrių sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei įprastai, tačiau didžiausią įtaką prastam derliui turėjo klimatas. Kai kurie Brazilijos regionai, kuriuose auga cukranendrės, buvo pažeisti sausros ir šalčio.

„Ar trumpesnis cukraus malimo sezonas buvo visoje Brazilijoje, ar tik keliuose jos regionuose, kol kas lieka neaišku“, – sakė „Rabobank“ atstovai.

Pasak „Rabobank“, cukraus gamintojams iki 2017 metų pabaigos taip ir nepavyks padidinti cukranendrių produkcijos kiekio, todėl ir numatomas staigus cukraus brangimas.

Cukrus Lenkijoje jau pabrango

Štai Lenkijoje, per pastaruosius metus, cukrus jau pabrango net 27 proc.

„Nordic Sugar Kėdainiai“ Žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris teigė, kad kainos Lenkijoje tiesiog sugrįžo į normalias pozicijas, nes prieš tai buvo rekordiškai nukritusios.

„Lenkijoje išties buvo pastebėtas cukraus brangimas, tačiau yra ir tam tikros brangimo priežastys. Paskutiniu metu cukraus kaina Lenkijoje buvo rekordiškai nukritusi ir siekė rekordines žemumas, o gamintojai produktą pardavinėjo ribine kaina, kuri yra viduryje tarp pelno ir nuostolio.

Tokia situacija tikrai negalėjo ilgai tęstis, tad normalu, kad sulaukėme pokyčių, o cukraus kaina dabar grįžta į normalias pozicijas“, – apie susiklosčiusią situaciją Lenkijos cukraus rinkoje kalbėjo S. Mozeris.

Tokiam cukraus brangimui šioje šalyje įtakos turėjo net keletas dalykų. Pasak S. Mozerio, tai gali būti ir turimos cukraus atsargos, besikeičiančios pasaulinės rinkos tendencijos, o taip pat prastas Brazilijos derlius.

Situacija Lietuvoje – neprognozuojama

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, per pusantrų metų cukrus Lietuvoje pabrango 10,2 proc., o per mėnesį – 2,4 proc.

S. Mozeris taip pat pastebi, jau kurį laiką cukraus kaina Lietuvoje sparčiai kyla.

„Šiuo metu Lietuvos cukraus rinkoje galime stebėti tokią tendenciją, kad cukrus brangsta. Tačiau prognozuoti ar kainos kils ir toliau- sunku. Aišku, kad jis šiais metais yra brangesnis nei praėjusiais“, – apie Lietuvos cukraus rinkos pokyčius pasakojo S. Mozeris.

Cukraus brangimui Lietuvoje įtakos turi keletas dalykų. Pasak vyro, visgi vieni pagrindinių būtų susiję su Europos cukraus rinka, sukauptomis atsargomis, pasiūla bei paklausa bei pasaulinės rinkos tendencijomis.

„Pasaulinės rinkos kainos turi didelę įtaką ir Lietuvos kainoms. Pavyzdžiui, nuo 2017 metų mes Lietuvoje turėsime naują galimybę – galėsime eksportuoti savo cukrų į pasaulinę rinką. O tai reiškia, kad keičiantis eksporto sąlygoms, neabejojama, kad eksportas tik didės, todėl mažiau produkcijos liks mums patiems“, – sakė S. Mozeris.

Ar ir toliau cukrus brangs, S. Mozeris teigė nežinantis ir prognozuoti nesiryžtantis.

„Jei tai žinočiau, jau sėdėčiau Londono biržoje“, – juokavo vyras.

Lrytas.lt žurnalistė nusprendė patikrinti, kokios cukraus kainos šiuo metu yra prekybos centruose. Pirmadienį, „Maximoje“ ir „Rimi“ cukraus kilogramas vidutiniškai kainavo apie 0,70 euro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.