Gyventojai įsiutę – privalo sumokėti už besišvaistančius kaimynus

Sužinoję, kad už skaitiklių neįsirengusių gyventojų suvartotą karštą vandenį moka visi, vieno Naujosios Vilnios namo žmonės raštais pradėjo atakuoti įvairias valdžios įstaigas.

Šiame Linksmosios gatvės name karšto vandens skaitiklių neturi du butai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiame Linksmosios gatvės name karšto vandens skaitiklių neturi du butai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiame Linksmosios gatvės name karšto vandens skaitiklių neturi du butai.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiame Linksmosios gatvės name karšto vandens skaitiklių neturi du butai.<br>D.Umbraso nuotr.
Karšto vandens tiekėja įmonė „Vilniaus energija“ pripažįsta, kad skaitiklių savo butuose iki šiol neįsirengę vilniečiai – didelis galvos skausmas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karšto vandens tiekėja įmonė „Vilniaus energija“ pripažįsta, kad skaitiklių savo butuose iki šiol neįsirengę vilniečiai – didelis galvos skausmas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Oct 23, 2016, 2:25 PM, atnaujinta May 10, 2017, 8:53 AM

Linksmosios gatvės 47-ojo namo gyventojai kiekvieną mėnesį papildomai moka po 5–20 eurų. Už ką? Ogi už tai, kad jų kaimynai, kurių butuose neįrengti skaitikliai, karšto vandens visiškai netaupo.

Nors kol kas daugiabučio gyventojams nepavyko kaimynų priversti įsirengti skaitiklius, nepakeista ir karšto vandens suvartojimo skaičiavimo metodika, vilniečiai neketina nuleisti rankų.

Karšto vandens tiekėja įmonė „Vilniaus energija“ pripažįsta, kad skaitiklių savo butuose iki šiol neįsirengę vilniečiai – didelis galvos skausmas.

Sulaukė didelių sąskaitų

Linksmosios gatvės 47-ojo namo atstovė Ilona Brazinskienė apie tai, kad visi namo gyventojai sumoka už kaimynų suvartotą vandenį, sužinojo atsitiktinai.

Vasarą „Vilniaus energija“ vartotojams atsiųstose sąskaitose nurodė nepriemokas už normatyvus viršijusį šilumos kiekį karšto vandens temperatūrai palaikyti.

Minėto namo gyventojams nurodyta sumokėti po 80 eurų. Kitiems vilniečiams ši nepriemokos suma siekė 5–10 eurų.

I.Brazinskienė nutarė aiškintis, kodėl jų namui „Vilniaus energija“ pateikė tokias dideles sąskaitas.

Lepinasi voniose

Tada ir paaiškėjo, kad Linksmosios gatvės 47-ojo namo 27 butų gyventojams jau seniai kaimynų sunaudotas karštas vanduo vasarą įskaičiuojamas į gyvatuko, o žiemą – į šildymo mokesčius.

I.Brazinskienė teigė, kad kiekvieną mėnesį skirtumas tarp gyventojų deklaruoto ir suvartoto karšto vandens kiekio būna apie 30 kubinių metrų.

Mat butų, kuriuose neįrengti skaitikliai, gyventojams nustatyta karšto vandens norma – 2,7 kubinio metro. Už tiek ir moka Linksmosios gatvės 47-ojo namo dviejų butų gyventojai.

Tuose butuose gyvenamąją vietą deklaravę po vieną žmogų.

„Iš tiesų tuose butuose gyvena po tris žmones. Juos vadinti neturtingais neapsiverčia liežuvis. O pensininkai, kurių daugiabutyje gyvena nemažai, priversti skaičiuoti kiekvieną centą. Ir jie dar apiplėšiami“, – piktinosi I.Brazinskienė.

Butuose, kuriuose neįrengti skaitikliai, net nėra dušų. Norėdami nusiprausti jų gyventojai lepinasi voniose.

Valdžia neskuba padėti

„Už karštą vandenį mes mokame atsižvelgdami į butuose įrengtų skaitiklių rodmenis. Kodėl mes turime dar mokėti už kažką? Kodėl mūsų valstybėje nėra įstatymų, saugančių žmonių teises?“ – skunde savivaldybei klausė Linksmosios gatvės 47-ojo namo gyventojai.

Jie kreipėsi į Ūkio, Energetikos ministerijas, bet pastaroji jų skundą persiuntė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai.

Namą administruojanti bendrovė „Priemiestis“ tvirtino niekuo negalinti padėti, o „Vilniaus energija“ pažadėjo mėginti suskaičiuoti butų, kuriuose neįrengti skaitikliai, gyventojus.

Kaip ir anksčiau, jie kategoriškai atsisako įsirengti karšto vandens skaitiklius.

Durų niekam neatveria

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas sutiko, kad butai, kuriuose neįrengti skaitikliai, kelia rūpestį. Kiek tokių butų sostinėje yra, jis negalėjo pasakyti.

Paprastai gyventojai, kuriems tenka mokėti už nesąžiningų kaimynų suvartotą karštą vandenį, kaltę verčia „Vilniaus energijai“.

Tačiau jos atstovai taip pat neturi galimybių suskaičiuoti, kiek tame bute gyvena asmenų. Juk dažniausiai vandenį vagiantys vilniečiai tikrintojams durų neatidaro.

Vienintelis patarimas – aktyvesni turi būti visi to namo gyventojai. Įtarę, kad bute be skaitiklių gyvena daugiau asmenų, nei deklaruoja gyvenamąją vietą, kaimynai turėtų kreiptis į policiją ar Valstybinę energetikos inspekciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.