Kam tie grynieji: švedai prabilo apie elektroninę kroną

Švedijos centrinis bankas svarsto galimybę per dvejus ateinančius metus išleisti skaitmeninę valiutą, pavadintą e.krona (elektronine krona). Mat šalyje smarkiai mažėja operacijų grynaisiais.

Šalia įprastų Švedijos kronų ateityje ketinama išleisti ir elektronines.<br>„Scanpix“ nuotr.
Šalia įprastų Švedijos kronų ateityje ketinama išleisti ir elektronines.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2016, 5:30 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 12:31 PM

„Galbūt Riksbankui (centriniam bankui. – Red.) reikėtų išleisti elektroninių mokėjimo priemonių, kaip mes dabar išleidžiame grynųjų pinigų“, – Stokholme sakydama kalbą sakė Švedijos centrinio banko vadovo pavaduotoja Cecilia Skingsley.

Bet kol kas seniausias pasaulyje centrinis bankas šiuo klausimu dar nėra galutinai apsisprendęs, nes išlieka daug techninių ir teisinių kliūčių.

„Nors iš pažiūros išleisti elektroninę kroną paprasta, centriniam bankui tai yra kažkas nauja. Tiesiog nėra precedento, kuriuo būtų galima remtis“, – sakė C.Skingsley.

Švedija nėra vienintelė šalis, svarstanti apie elektroninę valiutą. Apie tai užsiminė ir Didžiosios Britanijos bei Kanados centriniai bankai.

„Kadangi Švedijoje grynųjų pinigų naudojama vis mažiau, mums tai yra rimtesnis klausimas negu daugeliui kitų valstybių centrinių bankų“, – neslėpė C.Skingsley.

Tiesa, ji pridūrė, kad net ir išleidus elektroninę kroną ji būtų tik papildoma mokėjimo priemonė ir nepakeistų grynųjų pinigų.

Centrinio banko duomenys rodo, kad per pastaruosius penkerius metus pinigų išsigryninimo apimtis Švedijoje, kur 97 proc. gyventojų naudojasi bankų kortelėmis, sumažėjo maždaug trečdaliu.

O naudojimasis kortele padidėjo maždaug 50 procentų. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.