Iš Seimo – geros žinios pensininkams

Seimas po pateikimo pritarė siūlymui paankstinti senatvės ir valstybinės pensijos kompensavimą. Ketvirtadienį 101 Seimo narys, niekam nebalsavus „prieš“ ir nesusilaikius, pritarė tai numatančioms Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno pateiktoms įstatymo pataisoms.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010–2011 metais buvo apkarpęs daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010–2011 metais buvo apkarpęs daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 8, 2016, 7:34 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:57 PM

Siūloma 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį senatvės pensijų ir valstybinių pensijų gavėjams išmokėti ne 33 proc., kaip šiuo metu numatyta, o 67 procentus pensijos kompensuojamosios sumos.

Jeigu asmeniui apskaičiuota šių pensijų kompensuojamoji suma yra ne didesnė kaip 100 eurų, ją siūloma išmokėti visą 2016 metų antrojo ketvirčio paskutinį mėnesį.

„Siūloma paankstinti paskutinės senatvės pensijos ir valstybinės pensijos kompensuojamosios sumos dalies mokėjimą ir ją išmokėti kartu su dalimi, kuri bus mokama 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį.

Tuo pat metu būtų išmokama ir senatvės pensijos bei valstybinės pensijos kompensuojamoji suma asmenims, kuriems paveldėjimo tvarka pereina (perėjo) mirusio asmens turtas, jeigu jie pateiks prašymą iki 2017 m. sausio 31 d.

Šiems asmenims išliks galimybė teikti prašymus iki 2018 m. gruodžio 31 d., kaip yra numatyta galiojančiame įstatyme“, – sakė įstatymo pataisas parengę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujantys Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, Seimo nariai Ramūnas Karbauskis ir Stasys Jakeliūnas.

Priėmus siūlomą įstatymą, 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį bus baigtas pensijų kompensavimas asmenims, kuriems dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo buvo mokėtos sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos, o senatvės pensijos ir valstybinės pensijos kompensuojamosios sumos už mirusius asmenis jų turto paveldėtojams bus grąžinamos anksčiau.

Konservatorė Ingrida Šimonytė teigiamai įvertino valdančiųjų „valstiečių“ siūlymą paankstinti senatvės ir valstybinės pensijos kompensavimą.

„Tai yra tiesiog atsiskaitymas pagal Konstitucinio teismo (KT) sprendimą ir pagal priimtus įstatymus. Trupinti tas kompensacijas pagal kiekvieną ketvirtį buvo viešųjų ryšių sprendimas, kurį priėmė buvusi Vyriausybė tam, kad kiekvieną ketvirtį apie save pensininkams primintų. Tikrai to daryti nebuvo jokios prasmės. Manau, kad tai yra geras pasiūlymas“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad lėšų šiam projektui įgyvendinti yra. „Jeigu yra toks įstatymo projektas, tos lėšos numatytos“, – užtikrino S.Skvernelis.

Tam 2017 metais papildomai reikės apie 41,6 mln. eurų, tačiau atitinkama suma sumažės lėšų poreikis 2018 metais.

Pakeitimai numato, kad šios išmokos pensininkus pasiektų kartu su ta kompensacijų dalimi, kuri bus mokama 2017 metų pirmojo ketvirčio paskutinį mėnesį.

2016 metų antro ketvirčio pabaigoje išmokėta 33 proc. kompensuojamosios sumos, o 2017–2018 metų pirmųjų ketvirčių pabaigoje planuota išmokėti po 33–34 proc. kompensuojamosios sumos.

Tuo pat metu būtų išmokama ir senatvės pensijos bei valstybinės pensijos kompensuojamoji suma paveldėtojams, tačiau jie turi pateikti prašymą dėl to iki 2017 metų sausio pabaigos.

„Sodros“ duomenimis, per sunkmetį sumažintų pensijų kompensacijų nesulaukė 167 tūkst. pensininkų. Jie mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kai įsigaliojo įstatymas dėl kompensacijų, ir šios išmokos jų paveldėtojams nepriklauso.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2010–2011 metais buvo apkarpęs daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų. Per krizę sumažintos pensijos pradėtos kompensuoti ketvirtąjį 2014 metų ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.