Jogaila Morkūnas: „Kontrabanda – absoliutus blogis. Ir dar mėšlas“

Prekybininkai – sumanūs. Ėmė ir sugalvojo patikrinti, ką gi žmonės išmeta į didžiųjų prekybos centrų šiukšliadėžes.

J.Morkūnas įsitikinęs, kad kontrabandos srautas atslūgtų, jei nebeliktų atsiskaitymo grynaisiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Morkūnas įsitikinęs, kad kontrabandos srautas atslūgtų, jei nebeliktų atsiskaitymo grynaisiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 8, 2016, 11:51 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:52 PM

Žinoma, ne vienkartinių kavos puodelių jie ieškojo, bet tuščių cigarečių pakelių. Mat sumanė žvilgtelėti, kiek iš jų – legaliai nusipirkti, o kiek – kontrabandinių.

Paaiškėjo, kad kone kas antras šiukšlių maišuose atsidūręs tuščias cigarečių pakelis buvo be lietuviškų banderolių.

„Žinoma, skirtinguose regionuose skirtingos buvo pakelių proporcijos. Natūralu, kad kur nors arčiau Nemuno – Jurbarke, o gal ir Tauragėje nelegali prekyba tabaku klesti. Juk patys taksistai ten pardavinėja rusiškas cigaretes“, – patikino apie tyrimą prakalbęs renginių vedėjas, verslininkas Jogaila Morkūnas. Jis nesigynė paklaustas, ar rūko. Tačiau ir neapykantą kontrabandininkams yra išsiugdęs.

„Neslėpsiu – rūkau, tik ne kontrabandines cigaretes. Apskritai laikausi nuostatos, kad kontrabanda yra absoliutus blogis. Neimčiau tokių cigarečių į rankas net vaišinamas. Viena, nevalia remti kontrabandininkų, antra, nežinia, kokio mėšlo galima prisirūkyti.

Jei jau mes, rūkaliai, gadiname savo sveikatą, tai bent jau darykime tai rūkydami ne „šieną“ ar sąšlavas“, – emocijų nepagailėjo J.Morkūnas.

Praverstų kortelių skaitytuvai

Jis įsitikinęs: kontrabanda yra ir ne tik vagystė, bet ir nusikaltėliams teikiama finansinė parama bei priedanga.

„Tačiau šitą blogį norint įmanoma sunaikinti. Neabejoju tuo, kad ir policininkai žino, kur kontrabandinių cigarečių galima nusipirkti. O kas, jei turguje ir net gėlių kioskeliuose neliktų atsiskaitymo grynaisiais? Jei būtų galima sumokėti už prekes tik banko kortele? Juk taip valstybė gautų tai, kas jai priklauso – mokesčius.

Berods, Švedija grynųjų ketina atsisakyti po 5 ar 7 metų. Manau, kad tiek laiko laukti net ir mums būtų nesąmonė“, – svarstė pašnekovas.

Be abejo, juk romų moterys, iš po sijonų turguje traukiančios kontrabandinių cigarečių pakelius, kortelių skaitytuvų neprisipirks.

„Kokie dar romai? – pyktelėjo J.Morkūnas. – Pažiūrėkit, kas gi darosi, tarkim, Gariūnų turgavietėje! Šis milžiniškas verslo centras – sostinėje, po mokesčių inspekcijos nosimi, bet nesurenkama net jame mokesčių tiek, kiek būtų galima surinkti. Protu nesuvokiama, kodėl ten niekas netikrina prekeivių, nedaro reidų.

Kartą Gariūnuose pamačiau įdomų daiktą, norėjau nusipirkti, bet neturėjau grynųjų. Ir ką? Pardavėjai puolė aiškinti, kur stovi bankomatas – neturėjo kortelių skaitytuvo“.

Geriau tenesiūlo

Kontrabandinėmis cigaretėmis nusėta Lietuva, ką tad bekalbėti apie nelegalius svaigalus, visokius surogatus – „denatūratus“.

O pačiam J.Morkūnui, kurį pažįsta bene visa Lietuva, bandė kas nors iš po skverno įsiūlyti kontrabandinių cigarečių?

„Nesilankau ten, kur matyčiau, kaip vyksta prekyba. O ir mano aplinkoje nėra žmonių, kurie užsitrauktų kontrabandinių cigarečių dūmą – neturiu. Kaip ir tokių, kurie rūkytų rusiškas ar baltarusiškas cigaretes. Taip, kai kurie atsiveža iš kelionių pakelį kitą cigarečių iš JAV ar Italijos. Tai jau jų pačių reikalas.

Bet jei jau taip nutiktų, kad koks bičiulis užsitrauktų kontrabaninių cigarečių dūmą, ko gero, išmuščiau ją iš rankų. Juk negalima taip elgtis. Nėra visi žmonės tokie vargšai, kaip gali atrodyti.

Taip, yra tokių, kuriems su pinigais striuka. Jie susiranda landų, ir moka už tas kontrabandines cigaretes eurą, o ne tris ar keturis eurus“, – kalbėjo J.Morkūnas.

Jis neabejoja tuo, kad būtina didini žmonių sąmoningumą – išugdyti neigiamą nuostatą, susijusią su bet kokia kontrabanda. Kaip? Čia užduotis – ne iš lengvųjų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.