Antroji šventinio apsipirkimo banga: ką iš lentynų šluoja lietuviai?

Po didžiojo kalėdinio apsipirkimo lietuviai parduotuves vėl užplūsta metams visiškai priartėjus prie pabaigos, o prieš Naujuosius į gyventojų pirkinių krepšelius gerokai dažniau nei įprastai gula vaisiai ir daržovės, konditerijos gaminiai ir egzotiškos jūrų gėrybės. Prekybos tinklo „Iki“ duomenimis, antroji šventinio apsipirkimo banga prasideda gruodžio 29 dieną, o piką pasiekia paskutinę metų dieną, kai vidutinis pirkinių krepšelio dydis stipriai viršija sausio ar lapkričio vidurkį.

Vaisių ir daržovių prieš Naujuosius metus lietuviai kiekvienais metais nuperka vis daugiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaisių ir daržovių prieš Naujuosius metus lietuviai kiekvienais metais nuperka vis daugiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 9:26 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:20 PM

„Šventiniu laikotarpiu gyventojai paprastai linkę susiplanuoti du didesnius apsipirkimus – vieną prieš Kūčias ir Kalėdas, kitą – prieš Naujųjų metų sutikimo šventę. Didžiausias pardavimo augimas metų pabaigoje fiksuojamas gruodžio 31 dieną“, – sakė prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Per Kūčias ir Kalėdas lietuviai labiau paiso tradicijų ir renkasi daugiau Kūčių stalui įprastų silkių, kūčiukų, tradicinių patiekalų ingredientu tampančių aguonų, o prieš Naujųjų sutiktuves pastaraisiais metais ypatingą dėmesį skiria vaisiams ir daržovėms, mėsai ir įdomesnėms jūrų gėrybėms bei konditerijos gaminiams.

„Vaisių ir daržovių prieš Naujuosius metus lietuviai kiekvienais metais nuperka vis daugiau. Noriai perkami ne tik tradiciškai gyventojų pamėgti bananai, mandarinai ar vynuogės, bet ir ananasai, mangai, avokadai, įvairių rūšių mažieji pomidoriukai, švieži prieskoniniai augalai bei salotų mišiniai“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Kita prieš Naujuosius metus stebima tendencija – augantis šviežių konditerijos gaminių poreikis. Žmonės vis labiau linkę juos pirkti jau paruoštus nei ruošti namuose.

„Iki“ paruoštų tortų pardavimo rodikliai prieš Naujuosius metus išauga maždaug 14 kartų. Populiariausias  pasirinkimas – tortas su maskarpone. Taip pat labai mėgstami vaisiniai tortai. Be tortų, prieš šventes žymiai išauga  kitų konditerijos gaminių – pyragų, vyniotinių, pyragaičių – paklausa“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Nors prieš Naujuosius gyventojai renkasi daugiau mėsos ir jos gaminių, žuvis po Kūčių ir Kalėdų, atrodo, taip pat dar nebūna atsibodusi. „Iki“ duomenimis, populiariausias pirkėjų pasirinkimas iš žuvies asortimento – lašiša, upėtakis, karpis ar menkė.

B.Čaikauskaitės teigimu, lietuviai šventiniam stalui vis dažniau renkasi ir išskirtinius, gurmaniškus produktus – karališkojo krabo kojas, aštuonkojus, omarus, austres, sepijas ir krevetes.

„Be to, pastebime, kad taupydami laiką pirkėjai vis dažniau renkasi paruoštus produktus – marinuotus žuvies pjausnius, salotas. Pavyzdžiui, populiariausių salotų pardavimo rodikliai prieš šventes išauga net 7 kartus“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo atstovė taip pat išskyrė Naujųjų metų sutikimo šventei artėjant dažniau perkamus sūrius, užkandžius, traškučius, vytintos mėsos gaminius, šaldytus ledus didelėse pakuotėse, konservuotus žirnelius, alyvuoges, kukurūzus, saldumynus, džiovintus vaisus ir riešutus. Šie produktai lietuvių pirkinių krepšeliuose paskutinėmis metų dienomis taip pat atsiduria gerokai dažniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.