Netrukus keisis bankų mokėjimų įkainiai: ką būtina žinoti

Panašu, kad ateinančiais metais pokyčių bankų mokėjimų sistemose sulauksime per akis. Kaip dar spalio mėnesio pabaigoje informavo Lietuvos bankas, ne vėliau kaip iki 2017 m. vasario 1 d. bankai bei kredito unijos gyventojams privalo suteikti galimybę visas būtiniausias mokėjimo paslaugas gauti ne didesne kaina, kaip 1,5 euro, o nepasiturintiems gyventojams – už 0,75 euro per mėnesį.

Panašu, kad ateinančiais metais pokyčių bankų mokėjimų sistemose sulauksime nemažai.<br>Lrytas.lt
Panašu, kad ateinančiais metais pokyčių bankų mokėjimų sistemose sulauksime nemažai.<br>Lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:12 PM

Į krepšelio sudėtį įtrauktas platus spektras kasdienių mokėjimo paslaugų, o vartotojai gali laisvai rinktis, ar naudotis pagrindiniu mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu.

„Krepšelis yra tai, ką bankas turi užtikrinti klientams. Visa kita yra banko ir kliento susitarimas. Skirtumas tas, kad jis privalomas“, – dar spalio mėnesį portalui lrytas.lt sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pokyčiai „Swedbank

Kai kurie bankai pertvarkyti savo mokėjimų sistemas suskubo anksčiau nei ateinančių metų vasario 1-oji.

Štai „Swedbank“ banko klientams nuo sausio 1-osios nebebus taikomi atskiri mokesčiai už pinigų pervedimą eurais įskaitymą, gautą iš Lietuvos ir Europos ekonominės erdvės (EEE) bankų, bei už sąskaitų, nesusietų su mokėjimo kortele, tvarkymą.

Sąskaitų atidarymas, tvarkymas ir uždarymas bei pervedimų įskaitymas bus įskaičiuoti į minimalų kasdienių paslaugų mokestį, kuris sieks 0,7 eurų/mėn. ir bus taikomas kiekvienai sąskaitai.

Užsisakius bet kurį paslaugų planą, minimalaus kasdienių paslaugų mokesčio mokėti nereikės.

Taip pat keisis kai kurie kiti įkainiai: įmokų mokėjimo interneto banke, operacijų grynaisiais pinigais banko padaliniuose ir kt.

Štai pinigų išgryninimas banko padalinyje ir jų įnešimas į savo sąskaitą nuo sausio 1-osios kainuos mažiausiai 3 eurus. Pinigų išgryninimas iki kortelei priskirto limito ir jų įnešimas į savo sąskaitą bankomatuose, naudojantis „Swedbank“ debeto kortele, privatiems klientams bus nemokamas.

Apmokėti įvairiausias sąskaitas atvykus į banko padalinį kainuos 2 eurus, o periodiniai sąskaitų išrašai banko padaliniuose nebebus pateikiami. Juos bus galima matyti „Swedbank“ interneto banke arba užsisakyti tokius išrašus atsiunčiant paštu.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. verslo įmonių sąskaitos taip pat sulauks pokyčių.

Kiekvienai įmonės sąskaitai bus taikomas minimalus 3,5 eurų per mėnesį kasdienių paslaugų mokestis, už kurį bus galima nemokamai atidaryti, valdyti ir uždaryti sąskaitas, nebereikės atskirai mokėti už visus pavedimus eurais, nebereikės atskirai mokėti už visų pervedimų eurais, gautų iš Lietuvos ir EEE bankų, įskaitymą į įmonės sąskaitą.

DNB paruošė tris krepšelius

DNB kasdienių paslaugų departamento vadovė Miglė Pletkuvienė sakė, kad Lietuvos bankui priėmus spendimą dėl bazinio paslaugų krepšelio kainos, kuri nustatyta 1,5 eurų, DNB bankas nelaukdamas vasario mėnesio, klientų naudai koregavo ir savo kainodarą, kuri įsigaliojo jau nuo lapkričio 1-osios dienos.

Šiuo metu bankas savo klientams siūlo galimybę paslaugas rinktis atsižvelgiant į tris siūlomus krepšelius, kurie paremti skirtingomis naudojimosi galimybėmis bei kainomis.

„Kasdienio“ krepšelio kaina – 1,5 euro per mėnesį. Tokiu planu gali naudotis debeto kortelės „Visa Debit“ turėtojai.

Į kainą įeina mokestis už sąskaitų DNB banke tvarkymą, pervedimus eurais internetu į EEE šalis, pervedimus eurais ir kita valiuta „DNB“ banko viduje internetu, lėšų įskaitymus eurais iš EEE šalių, lėšų pervedimą paslaugų teikėjams internetu, apsipirkimą el. parduotuvėse, sąskaitų apmokėjimą, grynųjų pinigų įnešimo operacijas „DNB“ bankomatuose bei iki 550 eurų per mėnesį pinigų išgryninimą DNB ir SEB bankomatuose be mokesčio.

„Aktyvaus“ krepšelio kaina – 3,50 eurų per mėnesį. Tokiu planu gali naudotis debeto kortelės „Visa Debit“ ir kredito kortelės „Visa Classic“ turėtojai.

Į kainą įeina sąskaitų DNB banke tvarkymas, pervedimai eurais internetu į EEE šalis, pervedimai eurais ir kita valiuta DNB banko viduje internetu, lėšų įskaitymai eurais iš EEE šalių, lėšų pervedimas paslaugų teikėjams internetu, apsipirkimas el. parduotuvėse, sąskaitų apmokėjimas, kodų generatorius, grynųjų pinigų įnešimo operacijos DNB bankomatuose bei iki 1500 eurų per mėnesį pinigų išgryninimas DNB ir SEB bankomatuose be mokesčio.

„Auksinio“ krepšelio turėtojams, toks planas į mėnesį gali atsieiti 5,5 eurų. Tokiu planu gali naudotis debeto kortelių „Visa Debit“ ir kredito kortelių „Visa Classic“ bei „Visa Gold“ turėtojai.

Į kainą įeina sąskaitų DNB banke tvarkymas, pervedimai eurais internetu į EEE šalis, pervedimai eurais ir kita valiuta DNB banko viduje internetu, lėšų įskaitymai eurais iš EEE šalių, lėšų pervedimas paslaugų teikėjams internetu, apsipirkimas el. parduotuvėse, sąskaitų apmokėjimas, kodų generatorius, grynųjų pinigų įnešimo operacijos DNB bankomatuose bei nemokamas pinigų išgryninimas DNB ir SEB bankomatuose.

Sąlygas keis ir „Danske Bank

Nuo 2017 m. vasario 1 d. keisis ir „Danske Bank“ paslaugų bei operacijų įkainiai.

Nebebus taikomas mokestis už eurų įskaitymą iš ES šalių bei Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos ir Šveicarijos bankų administravimą.

Verslo klientams bus taikomas didesnis – 3,40 eurų mėnesinis banko sąskaitos tvarkymo mokestis kiekvienai sąskaitai.

Keisis ir kai kurie kiti banko paslaugų įkainiai, daugiausiai susiję su grynųjų pinigų operacijomis banko skyriuose.

Vietinio mokėjimo nurodymas į savo ar kito asmens sąskaitas „Danske Bank“ kainuos 2,5 euro, paprastas mokėjimo nurodymas eurais į ES šalis bei Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją kainuos 2,5 euro, elektroninis sąskaitos vienkartinis apmokėjimas – 2,5 euro.

SEB pasiūlys daugiau planų

Nuo 2017 metų vasario 1 dienos bankas savo klientams pasiūlys minimalų pagrindinių banko paslaugų mokestį, kuris vartotojams atsieis 0,7 euro per mėnesį.

Į jį įeis nemokamas banko sąskaitos atidarymas, administravimas, banko sąskaitų uždarymas bei lėšų įskaitymas eurais.

Deja, pinigų pervedimai vis dėlto bus mokami ir pervedant pinigus internetu į kitas sąskaitas SEB banke kainuos 0,29 euro, lėšų pervedimas į kitas bankų sąskaitas kainuos 0,41 euro.

SEB bankas savo klientams pasiūlys ir šešis planus.

Planas „Sumanu“ vartotojams kainuos 1-1,8 eurų per mėnesį. Mažesnis mokestis bus taikomas tada, jei į sąskaitą lėšos bus pervedamos nuolatos ir periodiškai. Grynųjų pinigų pasiėmimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas imant iki 550 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, pasiėmimas kainuos 0,4 proc.

Plano „Sumanu plius“ kaina – 2,5 -3 eurų per mėnesį. Mažesnis mokestis bus taikomas tada, jei į sąskaitą lėšos bus pervedamos nuolatos ir periodiškai. Grynųjų pinigų pasiėmimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas imant iki 1000 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, pasiėmimas kainuos 0,4 proc. sumos.

Planas „Senjoras“ kainuos 0,7 euro per mėnesį. Grynųjų pinigų pasiėmimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas imant iki 550 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, ši paslauga kainuos 0,4 proc. nuimtos sumos.

Planas „Moksleivis“ bus nemokamas. Grynųjų pinigų pasėmimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas imant iki 100 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, kaina – 0,4 proc. imamos sumos.

Plano „Jaunimas“ kaina – 0,5 euro per mėnesį. Grynųjų pinigų pasiėmimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas pasiimant iki 200 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, tai kainuos 0,4 proc. pasiimtos sumos.

Planas „Standartas“ kainuos 1,5 euro per mėnesį. Grynųjų pinigų pasiėjimas iš SEB ir DNB bankomatų Lietuvoje bus nemokamas imant iki 550 eurų per mėnesį. Viršijus nemokamą sumą, tai kainuos 0,4 proc. sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.