Norite grąžinti kalėdines dovanas: ne visiems tai pavyks grąžinti

Nuliūdę dėl neįtikusios Kalėdų dovanos žmonės plūsta į parduotuves. Vieniems nepatiko spalva ar forma ne tokia, kiti gavo kelias vienodas dovanas. Tiesa, ne vienam kyla bėdų, mat dovanotojai, slėpdami, kiek išleido, vis dar nelinkę į šventinį krepšelį įdėti čekių.

Kad nepatikusią arba netikusią prekę būtų galima grąžinti, būtina turėti pirkimo kvitą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kad nepatikusią arba netikusią prekę būtų galima grąžinti, būtina turėti pirkimo kvitą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raminta Rakauskė („Lietuvos rytas“)

Jan 4, 2017, 8:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:36 PM

Į parduotuvę dovaną grąžinti atnešę pirkėjai dažniausiai nori atgauti pinigus arba pakeisti ją į kitokią prekę.

Specialistai perspėja: jei neturi pirkinio čekio – prekių grąžinti neįmanoma.

Neįtinka telefonai

Kaip „Lietuvos ryto“ televizijai sakė prekybos tinklo „Topo centras“ atstovas Žilvinas Kulvinskis, dažniausiai grąžinami mobilieji telefonai ir kitos technikos aksesuarai.

„Tai sudaro net 40 proc. grąžinamų prekių. Dažniausios priežastys – nepatinka spalva arba modelis. Paprastai pasiūlome klientams pasikeisti prekę, ir žmonės mielai sutinka“, – sakė Ž.Kulvinskis.

Kad dabar – prekių grąžinimo metas, patvirtino ir vartotojų teisių gynėjai.

„Po Naujųjų metų tikrai jaučiame didesnį vartotojų antplūdį, tačiau daugiau žmonės kreipiasi elektroniniu paštu arba telefonu ir teiraujasi bendrosios informacijos.

Ginčų tarp pirkėjų ir pardavėjų nepadaugėjo.

Kol kas žmonės tiesiog klausia: ar galima grąžinti dovaną, ar ji patenka į negrąžintinų prekių sąrašą“, – kalbėjo Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė Giedrė Nenartavičiūtė.

Be kvito – nė iš vietos

Kad nepatikusią arba netikusią prekę būtų galima grąžinti, būtina turėti pirkimo kvitą, o jei buvo mokėta banko kortele, kvitas nebūtinas, pirkimą galima įrodyti išrašais iš elektroninės bankininkystės sistemos.

Jei nepatinka spalva, forma ar dar kas nors, prekę galima grąžinti per 14 dienų.

„Vartotojas, norintis grąžinti prekę, iš pradžių turi kreiptis į pardavėją, o jeigu per 14 dienų iš jo negauna atsakymo arba jį gauna neigiamą, žmonės turėtų kreiptis į mūsų tarnybą“, – apie prekių grąžinimo eigą kalbėjo G.Nenartavičiūtė.

Pirkimo metu gautą čekį specialistė rekomendavo saugoti net ir tuo atveju, jeigu prekės grąžinti nenorima ar neplanuojama.

„Visoms prekėms taikoma 2 metų garantija, todėl tikrai svarbu, jei ir nenorime dovanoti dovanos su čekiu, patiems jį išsaugoti, tuomet sugedus prietaisui bus galima jį pataisyti“, – patarė G.Nenartavičiūtė.

Tiesa, derėtų prisiminti, kad ne visas dovanas pavyks grąžinti.

Etiketę nuplėšia

Negrąžintinų ar keisti negalimų prekių sąraše įrašyta parfumerija, kosmetika, knygos, apatinis trikotažas, kūdikių drabužiai, perlai, brangakmeniai, taurieji metalai ir jų dirbiniai.

Taip pat – garso ir vaizdo įrašymo bei atkūrimo aparatai, optika, fotografijos aparatai, laikrodžiai, muzikos instrumentai, žaislai ir žaidimai.

Atrodo, kad lietuviai vis dar linkę slėpti dovanos kainą, tad vengia prie jos pridėti kvitą.

Žmonės teigia nenorintys, kad artimieji ar bičiuliai sužinotų, kiek kainavo vienas ar kitas pirkinys, mat vienam dovana gali atrodyti per pigi, o kitam – per brangi.

„Tikrai neturiu nieko prieš, tačiau man būdinga inercija, likusi iš senų laikų, kad kainos neturi būti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė parduotuvės lankytojas.

„Paprastai, jei dovanoju tai, kas turi garantiją, čekį pasilieku ir pasakau: jei kas nors suges, praneškite.

Paprastai čekį nusifotografuoju, man taip patogiau“, – kalbėjo kitas parduotuvės lankytojas.

Iš pirmų lūpų

Arminas Lydeka

Etiketo ekspertas

„Kultūringas, raštingas žmogus visada dovanodamas dovaną įdės ir visus parduotuvės dokumentus. Tai yra čekiai, kvitai, sąskaita ar kiti dokumentai, nes įdėdamas ir čekį žmogus pasako, kad dovana yra naujai nupirkta, šviežia, o ne nuo užpraeitų Kalėdų likusi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.