Apribota kredito unijos „Žemaitijos iždas“ veikla

Lietuvos bankas apribojo kredito

Kredito unijos FNTT akiratyje atsiduria nebe pirmą kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kredito unijos FNTT akiratyje atsiduria nebe pirmą kartą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2017, 3:16 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 1:45 PM

Toks sprendimas priimtas sausio 16 dieną užfiksavus daugiau kaip 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų trūkumą kredito unijos seife, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Laikinasis administratorius – bendrovė „Verslo konsultantai“ – ne vėliau kaip iki vasario 14 dienos turi pateikti Lietuvos bankui išvadas dėl „Žemaitijos iždo“ finansinės būklės ir kaip būtų galima apsaugoti kredito unijos indėlininkų, kitų kredito unijos kreditorių ir klientų interesus.

„Žemaitijos iždo“ patikrinimo metu jos seife, už kurį atsakingas Kreditavimo tarnybos vadovas Gintaras Sabeckis, Lietuvos banko tarnautojai rado tik 0,95 euro. Apie tai informuota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo apgaulingo apskaitos tvarkymo.

FNTT pranešė, kad kredito unijos seife turėjo būti 122,6 tūkst. eurų. Lietuvos banko tikrinimo metu pateikti ne seife buvę 39 tūkst. eurų, nors faktinis jų likutis seife turėjo būti per 161,6 tūkst. eurų. Be to, nepateikti ir apskaitos dokumentai, pagrindžiantys seifo išlaidų operacijas.

Šiaulių apygardos prokuratūrai vadovaujant ikiteisminiam tyrimui dėl galimai apgaulingos apskaitos tvarkymo FNTT Šiaulių apygardos pareigūnai Telšiuose, Plungėje ir Vilniuje atliko kratas. Jos vykdytos pas atsakingus kredito unijos darbuotojus, kredito unijoje, jos naudojamuose automobiliuose. Išimti apskaitos dokumentai, kompiuterinės laikmenos ir kita svarbi informacija rodo, kad po šių metų pradžioje atlikto Lietuvos banko patikrinimo buvo klastoti buhalterinės apskaitos dokumentai, įformintos ūkinės operacijos, kurios galbūt realiai neįvyko.

Be to, pagal sausio 16 dienos duomenis sudarytą ir Lietuvos bankui pateiktą kredito unijos Kapitalo pakankamumo ataskaitą, „Žemaitijos iždas“ nevykdo kapitalo pakankamumo normatyvo. Pagrindinio kredito unijos veiklos riziką ribojančio normatyvo nevykdymas, kaip ir unijos veiksmai tvarkant buhalterinę apskaitą ir teikiant Lietuvos bankui pareikalautą informaciją, kelia grėsmę kredito unijos veiklos stabilumui ir patikimumui.

„Žemaitijos iždo“ narių indėliai yra apdrausti valstybės įmonėje „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Kredito unijos FNTT akiratyje atsiduria nebe pirmą kartą. FNTT tęsia didelės apimties ikiteisminius tyrimus dėl keturių kredito unijų turto iššvaistymo ir kitų nusikaltimų. Bendra nusikalstamu būdu iš keturių kredito unijų gauta suma viršija 21,7 mln. eurų. Pernai FNTT po Lietuvos banko inspektavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dar vienos Vilniuje registruotos kredito unijos. Pradiniais duomenimis, iš šios kredito unijos galėjo būti pasisavintas 2,7 mln. eurų turtas.

Pernai FNTT baigė tyrimą dėl vienos iš Klaipėdoje veikiančių kredito unijų, kuri, kaip įtariama, iššvaistė apie 500 tūkst. eurų paskolų, taip pat dėl dar vienos uostamiesčio unijos darbuotojų, kurie įtariami pasisavinę apie 484 tūkst. eurų unijai priklausančių lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.