Skundžiantiems viešųjų konkursų rezultatus teks sumokėti 2 proc. mokestį

Viešųjų pirkimų dalyviams,

Seimo vadovas Viktoras Pranckietis pritaria, kad toks mokestis turėtų būti mokamas – tokiu atveju būtų mažiau teismų, kurie vilkina projektus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vadovas Viktoras Pranckietis pritaria, kad toks mokestis turėtų būti mokamas – tokiu atveju būtų mažiau teismų, kurie vilkina projektus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2017, 4:03 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 4:07 PM

Seimo vadovas Viktoras Pranckietis pritaria, kad toks mokestis turėtų būti mokamas – tokiu atveju būtų mažiau teismų, kurie vilkina projektus.

„Turėtų būti įvestas tas žyminis mokestis – bent 2 proc., jeigu jie praloštų teismą, nebeatgautų tos sumos, tada būtų mažiau teismų, mažiau būtų vilkinamas viešųjų pirkimų procesas“, – po pasitarimo BNS teigė Seimo vadovas.

„Mes turime pavyzdžių, kai pirkimas nuo konkurso paskelbimo iki sutarties pasirašymo užtruko dvejus ir daugiau metų. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad įmonė turi laikyti didelius pajėgumus, žmones ir techniką“, – BNS sakė konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Jis nepritaria Ekonomikos komiteto vadovo „valstiečio“ Virginijaus Sinkevičiaus siūlymui įvesti tokio mokesčio lubas – 12 555 eurai.

„Reikėtų bent iki 100 tūkst. eurų padidinti (lubas – BNS), kad būtų juntama, nes jeigu kontraktas 10 mln. eurų vertės, tai nedidelė suma. Turi būti proporcingai nuo bet kurios pirkimo sumos“, – teigė V.Sutkus.

V.Sinkevičius BNS teigė, kad lubos reikalingos, norint „neengti mažesnių įmonių“.

„Kitu atveju jos iš viso nebedalyvaus pirkimuose arba mažos (įmonės – BNS) dalyvaus pirkimuose, bet neturės jokios galimybės apskųsti rezultatų, nes neturės susimokėti tam mokesčiui tokių pinigų. Bankas nepaskolins, kad žyminį mokestį susimokėtų“, – teigė parlamentaras.

Pasak V.Sinkevičius, pataisos įsigaliotų nuo liepos, jei Seimas pavasario sesijoje jas priims.

Įvesti žyminį mokestį anksčiau yra siūlęs Seimo Audito komitetas. Jis yra konstatavęs, kad dabartinė tvarka sudaro sąlygas konkursus pralaimėjusioms įmonėms piktnaudžiauti ir reikšti nepagrįstus skundus, todėl komitetas pasiūlė Ekonomikos komitetui parengti pataisą, kuri padėtų išvengti teisminių ginčų arba jų skaičių sumažinti.

Ekonomikos komitetas nuostatą dėl žyminio mokesčio įvedimo siūlo įrašyti į Civilinio proceso kodeksą.

Viešųjų pirkimų tarnybos atliktas tyrimas parodė, kad 2015 metais teismuose buvo 320 bylų, susijusių su viešaisiais pirkimais, – 148 ieškiniai buvo atmesti, 28 bylos nutrauktos, 16 ieškinių palikti nenagrinėti, 10 – grąžinti ieškovams ir tik 68 ieškiniai buvo patenkinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.