Artėja gyventojų pajamų deklaravimas. Ką svarbu žinoti?

Artėja gyventojų pajamų deklaravimas. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) preliminarias deklaracijas elektroninėje deklaravimo sistemoje paskelbs jau kovo 16 d.

Pajamų deklaracijos forma užpildyta ir pateikta turi būti iki gegužės 1d.<br>D.Umbraso nuotr.
Pajamų deklaracijos forma užpildyta ir pateikta turi būti iki gegužės 1d.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-13 14:47, atnaujinta 2017-04-08 01:43

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta teigė, kad šiemet deklaruojančių pajamas gyventojų laukia naujovės, tačiau apie jas VMI informuos savaitės pabaigoje, prasidėjus deklaravimo laikotarpiui.

Kol kas lrytas.lt pateikia svarbiausią informaciją apie pajamų deklaravimą – kam, kokias pajamas ir iki kada reikia deklatuoti.

Kas turi deklaruoti?

Gautas pajamas privalo deklaruoti gyventojai, gavę B klasės pajamų – tokių, nuo kurių pajamų mokestį apskaičiuoti ir susimokėti privalo jie patys – individualių įmonių savininkai, ūkininkai ir mažųjų bendrijų nariai. Gyventojai, įregistravę individualią veiklą ar 2016 m. turėję verslo liudijimus metines pajamas privalo deklaruoti neatsižvelgiant į tai, ar jie iš šios veiklos gavo pajamų, ar ne.

Reiktų atsiminti tai, kad nuo 2014 m. prie B klasės pajamų yra priskiriamos įvairių rūšių palūkanos, tad jas gavę turės deklaruoti savo pajamas.

Gavote dovanų? Jei jų vertė viršija 2500 eurų – pildysite deklaraciją. Tai negalioja asmenims, kurie dovanų iš savo artimųjų gavo nekilnojamąjį turtą.

Deklaruoti savo pajamas turi ir gyventojai, privalantys perskaičiuoti metinį neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Jei deklaruojant paaiškės, kad sumokėtas NPD yra mažesnis nei pritaikytas (tarkime dėl darbo dviejose įstaigose ar kitų gautų apmokestinamųjų pajamų), gyventojams atsiranda prievolė NPD susimokėti.

Deklaracijas užpildyti reikia ir tiems, kurie nori pasinaudoti mokesčio lengvatomis. Jei 2016 m. nepasinaudojote visu metiniu NPD ar papildomu NPD, mokėjote gyvybės draudimo ar pensijų įmokas ar palūkanas už būsto kreditą, galite atgauti dalį sumokėto pajamų mokesčio.

Deklaracijas pildyti, kaip ir kasmet, turės ir politikai, valstybės tarnautojai ir kitas pareigas ėję gyventojai bei jų šeimos nariai.

Svarbiausios datos

Pajamų deklaracijos forma užpildyta ir pateikta turi būti iki gegužės 1d.

Tai padaryti galima naudojantis elektroninio deklaravimo sistema arba e.VMI mobiliąja aplikacija. Deklaracijas taip pat galima užpildyti VMI padalinyje ir įteikti tiesiogiai darbuotojui arba atsiųsti paštu.

Teisingai užpildžiusiems deklaracijas mokesčių permokos turėtų būti grąžintos iki liepos 31d.

Jei deklaracijas reikia tikslinti arba pavėluojate pas pateikti, mokesčių permoka jums bus grąžinta per 90 dienų nuo deklaracijos pateikimo ar patikslinimo dienos.

Jei užpildžius deklaracijas paaiškėjo, kad skolingi esate jūs, skolą valstybei turite grąžinti iki gegužės 2d. To nepadarius pradėdami skaičiuoti delspinigiai – už kiekvieną pavėluotą dieną po 0,03 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.