Bankinės atsiskaitymo knygelės nuo balandžio traukiasi: kaip mokėsime mokesčius?

Įprastai už vandenį, komunalines paslaugas, elektrą ir šildymą mokėję internetu užpildydami atsiskaitymo knygeles nuo šiol turės pasirinkti kitą sąskaitų apmokėjimo būdą. Mat nuo 2017 m. kovo 30 d. gyventojams nebebus teikiama mokėjimo pagal Vilniaus atsiskaitymo knygelę paslauga.

Nuo 2017 m. kovo 30 d. gyventojams nebebus teikiama mokėjimo pagal Vilniaus atsiskaitymo knygelę paslauga.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuo 2017 m. kovo 30 d. gyventojams nebebus teikiama mokėjimo pagal Vilniaus atsiskaitymo knygelę paslauga.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė, Raminta Rakauskė

2017-03-15 14:55, atnaujinta 2017-04-07 22:46

Neatitinka reglamento

Pasak Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus vyresniosios ekonomistės Jurgitos Šimkonės, tokia paslauga nebebus teikiama dėl tam tikrų mokėjimo paslaugoms taikomų Europos Sąjungos (ES) SEPA reglamento reikalavimų.

„Lietuvoje įgyvendinamas SEPA reglamentas, kuris yra skirtas standartizuoti mokėjimus Europoje, o tai atveria naujų galimybių atlikti elektroninių mokėjimų.

Bankai, pritaikydami įmokų paslaugą prie SEPA reikalavimų, turėjo pakeisti įmonėms pateikiamos informacijos formą ir būdą – vietoj anksčiau įmonėms pervedamos vienos visų atliktų mokėjimų sumos ir pateikiamos papildomos duomenų bylos su mokėtojų nurodyta informacija, nuo balandžio mėn. visa mokėjimų informacija turės atsispindėti įmonės sąskaitos išraše pavieniais mokėjimais“, – apie laukiančius pokyčius sakė J.Šimkonė.

Anot jos, tokios įmokų paslaugos standartizavimo Lietuvoje tikslas – didinti konkurenciją tarp mokėjimo paslaugų tiekėjų, taip suteikiant daugiau galimybių mokėjimo paslaugų vartotojams.

„Standartizavus įmokas įmonėms taps lengviau pasiruošti naudotis įmokų paslaugomis ir jas automatizuoti, paprasčiau pakeisti banką.

Įmokų pokyčiai daugiausia galimybių ir naudos suteiks įmonėms, nes didės konkurencija tarp mokėjimo paslaugų tiekėjų. Didėjančios konkurencijos pasekmes matome jau dabar – rinkoje jau yra vienas bankas, kuris įmokų paslaugą įmonėms teiks nemokamai. Gyventojams, besinaudojantiems mokėjimo paslaugų krepšeliais, įmokų pokyčiai neigiamų finansinių pasekmių neturės“, – sakė ekonomistė.

Kaip sumokėti?

Gyventojai įmokas toliau galės mokėti naudodamiesi kitomis jiems jau pažįstamomis elektroninio mokėjimo paslaugomis – naudodami specializuotas įmokų formas, e. sąskaitą ar standartinius kredito pervedimus.

Kaip įmokų formas atvaizduoti ir pateikti savo klientams interneto banke, spręs kiekvienas bankas atskirai. „Be specializuotų įmokų formų, gyventojai gali pasirinkti ir paprastesnį mokėjimo už paslaugas būdą – užsisakyti internetinėje bankininkystėje e. sąskaitas ir joms pasirinkti automatinį apmokėjimą. Tada visi mokėjimai bus atliekami automatiškai ir nereikės jais rūpintis. Dauguma įmonių siūlo apmokėjimą naudojant e. sąskaitas“, – teigė J.Šimkonė.

Tiesa, tokius pokyčius atsisakius bankinių atsiskaitymo knygelių pajus tik Vilniaus rajono gyventojai, nes tik jie iki šiol galėjo šia paslauga naudotis.

Už komunalines paslaugas ir toliau bus galima atsiskaityti užpildžius popierines knygeles Lietuvos pašto skyriuose, „Lietuvos spaudos“ ir „R-kiosk“ kioskuose, „Perlas“ terminaluose, parduotuvėse, bankų skyriuose bei kitose vietose, kurios iki šiol teikė šią paslaugą. Paslaugas toliau teiks ir „Mano gilė“ bei „Viena sąskaita“.

„Norime pabrėžti, kad gyventojams, kurie naudodamiesi popierine atsiskaitymo knygele moka grynaisiais pinigais pašte, spaudos kioskuose, parduotuvių kasose ar kitur, niekas nesikeis. Jie galės ir toliau naudoti atsiskaitymo knygelę atlikdami mokėjimus“, – tikino J.Šimkonė.

Bankai jau pasiruošę

Nelikus bankinių atsiskaitymo knygelių, daugelis bankų jau dabar savo vartotojams siūlo alternatyvas.

„Nordea“ bankas žada iki balandžio 1 dienos laipsniškai atnaujinti paslaugų tiekėjų sąrašus, už kurių paslaugas bus galima sumokėti naudojant įmokų formas. Tai bus galima padaryti internetinės bankininkystės skiltyje „Operacijos“ pasirinkus „Įmokos ir mokesčiai“ ir nurodžius reikiamą paslaugų tiekėją arba užsisakius elektroninės sąskaitos paslaugą.

SEB banko klientai už komunalines paslaugas susimokėti galės per e. sąskaitą arba mokėjimo skiltyje pasirinkę „Įmokos ir mokesčiai“, kur reikės suvesti įmonės, kuriai norima mokėti, pavadinimą ir užpildžius mokėjimo nurodymo formą.

Panašiai ir „Swedbank“ klientams – visas įmokas pagal sąskaitas galima atlikti naudojantis „Įmokų ir mokėjimų krepšeliu“. Čia, pasirinkus dažniausiai atliekamus mokėjimų ruošinius, galima vienu kartu atlikti keletą mokėjimų.

DNB banko klientai už paslaugas galės mokėti per atskiras specialias mokėjimo formas.

Visi bankai taip pat praneša, kad gyventojams, turintiems mokėjimo už paslaugas krepšelius, šios paslaugos papildomai nieko nekainuos – pervedimo mokestis taikomas nebus.

Tiesa, bankai rekomenduoja savo klientams iš anksto pasidomėti, kokiais būdais įmokas priima jų komunalinių paslaugų tiekėjas. Jei komunalinių paslaugų tiekėjo nėra bankų sistemoje, sumokėti mokesčius galima paprastu vietiniu banko pavedimu.

Sulaukė daug skambučių

Už komunalines paslaugas siūlančios atsiskaityti įmonės „Viena sąskaita“ vadovo Šarūno Stanislovėno teigimu, po kilusių kalbų apie naikinamas bankines atsiskaitymo knygeles įmonė sulaukė nemažai skambučių.

„Kitaip nei apmokant per elektroninę bankininkystę, mūsų vartotojai, kaip ir iki šiol, už paslaugas galės atsiskaityti vienu pavedimu“, – teigė Š. Stanislovėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.