Pasaulyje maistas pigo, išskyrus augalinį aliejų ir sviestą

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) pranešė, kad pasaulinės maisto produktų kainos po trijų mėnesių augimo rugpjūtį šiek tiek sumažėjo dėl prognozuojamo didelio grūdinių kultūrų derliaus. Tačiau toliau kilo augalinių aliejų ir sviesto kainos.

Augalinių aliejų kainos praėjusį mėnesį, palyginti su liepa, pakilo 2,5 proc. dėl brangusio palmių, sojų, rapsų ir saulėgrąžų aliejaus. <br>D.Umbraso nuotr.
Augalinių aliejų kainos praėjusį mėnesį, palyginti su liepa, pakilo 2,5 proc. dėl brangusio palmių, sojų, rapsų ir saulėgrąžų aliejaus. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 2:37 PM, atnaujinta Sep 13, 2017, 2:39 PM

Organizacijos rengiamas maisto produktų kainų indeksas rugpjūtį, palyginti su liepa, sumažėjo 1,3 proc., iki 176,6 punkto. FAO indeksas sudaromas apskaičiuojant būtiniausių penkių maisto produktų grupių - mėsos, grūdų, augalinių aliejų, pieno gaminių ir cukraus - kainas.

FAO duomenimis, rugpjūtį daugiausiai atpigo grūdai, kurių kaina per mėnesį sumažėjo 5,4 proc. Grūdų kainos indeksą daugiausiai paveikė kritusios kviečių kainos dėl laukiamo didelio šių grūdų derliaus Juodosios jūros regione.

Kiaulienos, avienos ir paukštienos kainos iš esmės nesikeitė. Pasaulinėje prekyboje atpigo tik jautiena, kadangi šios mėsos eksportą padidino Australija. FAO duomenimis, bendrasis mėsos kainų indeksas per rugpjūtį sumažėjo 1,2 proc.

Dėl augusios cukraus gamybos Brazilijoje, didžiausios cukraus gamintojos ir eksportuotojos pasaulyje, jo kaina pasauliniu mastu per rugpjūtį sumažėjo 1,7 proc.

Augalinių aliejų kainos praėjusį mėnesį, palyginti su liepa, pakilo 2,5 proc. dėl brangusio palmių, sojų, rapsų ir saulėgrąžų aliejaus.

FAO pieno gaminių kainų indeksas per rugpjūtį pakilo 1,4 proc. Daugumos pieno produktų kainos išliko stabilios, išskyrus sviesto, kurio kainos augimą lėmė didėjusi sviesto paklausa Europoje bei JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.