Kaunas atvėrė savo piktžaizdę – tramdys apgavikus

Tūkstančiais skaičiuojami nuomininkų įsiskolinimai, nepagrįstai naudojamas, neprižiūrėtas, o kartais savavališkai užimtas ar pernuomotas socialinis būstas – visa tai yra ilgai trukusios netvarkos valdant miestui priklausantį turtą padariniai.

Kaune kyla bėdų dėl socialinio būsto. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaune kyla bėdų dėl socialinio būsto. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Laikinoji sostinė“ („Lietuvos rytas“)

Nov 7, 2017, 11:13 AM

Kaunas gali vadintis turtingiausiu miestu šalyje – savivaldybės žinioje yra beveik 4,4 tūkst. būstų. Iš jų trys su puse tūkstančio – kadaise gyventojų neprivatizuoti ir savivaldybės žinion atitekę butai, o likusieji 900 – socialiniai būstai.

Tokiu turtu galima pasidžiaugti, tačiau sulig jo dydžiu miestas turi ir daug rūpesčių bei didelių įsipareigojimų.

Daugiau naštos nei naudos

„Iki šiol visa tai buvo veikiau našta nei nauda, todėl siekiame tą chaotišką situaciją suvaldyti. Miestą slegia didžiulė gyventojų skola už nuomą. Paaiškėjo, kad apie 40 proc. nuomininkų yra pradelsę mokėti už būstą po tris mėnesius ir daugiau. Banke tokie klientai būtų vertinami kaip itin prasti ir pakliūtų į juoduosius sąrašus.

Kalbamės su kiekvienu kauniečiu individualiai, primename apie jiems tenkančią atsakomybę ir drauge sprendžiame susidariusias problemas“, – sakė miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas.

Pasak jo, skolininkų proporcijos daugmaž vienodos tiek tarp socialinio, tiek ir tarp savivaldybės būsto nuomininkų.

Be to, buvo nustatytas ne vienas piktnaudžiavimo atvejis, kai savivaldybės būstas užimtas savavališkai arba pernuomojamas tretiesiems asmenims, lyg būtų nuosavas turtas. Pasitaiko, kai išvykdami gyventi svetur gyventojai apie tai nepraneša, o socialinį būstą palieka likimo valiai.

Iki šiol neveikė viena sistema, kuri leistų apskaičiuoti, kokio dydžio skolos susidariusios už visas komunalines paslaugas. Netrukus ji bus įdiegta ir subendrinti duomenys apie įsiskolinimus savivaldybės valdomoms komunalinėms įmonėms atsidurs vienoje vietoje.

Preliminariai jau dabar aišku, kad gyventojų skolos gali siekti iki 20 tūkstančių eurų neįskaitant būsto nuomos mokesčių. Už pastaruosius didžiausia skola – apie 7 tūkst. eurų.

Ne labdara, o pagalba

„Per ilgus metus buvo susiformavęs stereotipas, esą atstovėjus eilę ir sulaukus socialinio būsto gali nevaržomas šeimininkauti jame iki pat gyvenimo galo. Gyventojai turėtų suprasti ir įsisąmoninti, kad tai ne laimėjimas loterijoje ir ne dovana ar labdara. Iš tiesų tai yra paramos forma, savivaldybės pagalba žmogui, norinčiam kurtis savo gerovę.

Žmonės turi integruotis į darbo rinką ir kitaip rodyti pastangas. Tai daryti nuo šiol jiems dar aktyviau padės socialiniai darbuotojai“, – pridūrė miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Večerskis.

Savivaldybės specialistai kartu su būstą administruojančios bendrovės „Kauno būtų ūkis“ darbuotojais jau kuris laikas akylai stebi, kaip nuomininkai naudojasi jiems patikėtu būstu.

Tęsiasi patikrinimai

Mobilios komandos ten šeimininkaujantiems gyventojams primena apie reikalavimus turtą deramai prižiūrėti.

„Šios akcijos tikslas nėra bausti ar išgąsdinti. Priešingai – esame nusiteikę žmonėms padėti. Daugybę metų Kaune savivaldybės būstas buvo tarsi primirštas ir paliktas nuošalyje, tačiau dabar miestas stengiasi, kad visas jo žinioje esantis turtas būtų administruojamas efektyviai“, – kalbėjo D.Valiukas. (LS)

Ėmėsi kontrolės

Kauno savivaldybė ėmė analizuoti situaciją, susijusią su miestui priklausančiu nekilnojamuoju turtu.

Pernai gruodį nuspręsta nebeleisti politinėms partijoms ir kitoms organizacijoms nemokamai naudotis miesto patalpomis, o dabar prasideda kardinalūs pokyčiai ir su gyvenamuoju būstu.

Miesto taryba neseniai priėmė socialinio būsto nuomos tvarkos pakeitimus.

Nuo šiol socialinis būstas bus suteikiamas 3 metų laikotarpiui, per kurį socialiniai darbuotojai prižiūrės ir kiekvienu atveju teiks reikiamą pagalbą ten apsigyvenusiems žmonėms.

Šias funkcijas savivaldybėje išvien vykdys trys – Socialinių paslaugų, Socialinės paramos ir Nekilnojamojo turto – skyriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.