Tyrimas: nauji telefonai be plano brangiausi pas ryšio operatorius

Pricer.lt, vykdydama šį kainų tyrimą, į lyginamų mobiliojo ryšio telefonų kainų sąrašą įtraukė populiariausius ir žinomiausius Lietuvoje telefonų gamintojų prekės ženklus ir jų modelius: „Samsung“, „Apple“, „Nokia“, „Huawei“, „Xiaomi“, „OnePlus“, „CAT“ bei „Sony“. Konkretūs tyrime dalyvavusių telefonų modeliai bei tyrimo metu užfiksuotos šių tyrimo prekių kainos pateikiamos www.pricer.lt.

Palyginus telefonų kainas fizinėse parduotuvėse pastebėta, kad dažnu atveju to pačio pavadinimo pardavėjas išlaiko identiškas kainas fizinėje parduotuvėje, kaip ir e-parduotuvėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Palyginus telefonų kainas fizinėse parduotuvėse pastebėta, kad dažnu atveju to pačio pavadinimo pardavėjas išlaiko identiškas kainas fizinėje parduotuvėje, kaip ir e-parduotuvėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 10:48 AM, atnaujinta Nov 16, 2017, 10:54 AM

Pricer.lt, vykdydama šį kainų tyrimą, į lyginamų mobiliojo ryšio telefonų kainų sąrašą įtraukė populiariausius ir žinomiausius Lietuvoje telefonų gamintojų prekės ženklus ir jų modelius: „Samsung“, „Apple“, „Nokia“, „Huawei“, „Xiaomi“, „OnePlus“, „CAT“ bei „Sony“. Konkretūs tyrime dalyvavusių telefonų modeliai bei tyrimo metu užfiksuotos šių tyrimo prekių kainos pateikiamos www.pricer.lt.

Pricer.lt komanda savo tyrime nevertino telefonų techninių charakteristikų, kokybės, dizaino, spalvos ar funkcionalumo, taip pat nevertino, kuriai rinkai skirtas  konkretus telefonas, nes tokia informacija nebuvo prieinama. Tyrimo metu kainos užfiksuotos be valstybės nustatyto kompensacinio atlyginimo autoriams ir be telefonų priedų.

Dideli kainų skirtumai ir internetinėse parduotuvėse

Pricer.lt komanda pirmiausiai palygino to pačio gamintojo, to paties modelio įrenginių kainas skirtingose elektroninėse, po to ir fizinėse parduotuvėse. Atliekant šį palyginimą buvo vertinama galutinė įrenginio kaina, kurią pirkėjas tyrimo dieną būtų sumokėjęs už naują įrenginį, be jokių papildomų įsipareigojimų ar sutarčių operatoriui.

Tyrimas parodė, kad e-parduotuvėse kainos ženkliai skiriasi. Tokio paties telefono kaina skirtingose e-parduotuvėse tuo pačiu metu gali skirtis nuo 1,4 % iki 59,9 %. Pavyzdžiui, telefoną „Samsung“ „Galaxy S8 G950F“ 64 GB tyrimo dieną pigiausiai buvo galima nusipirkti už 599 eurus, brangiausiai – už 809 eurus, kainos skirtumas 35,1 %. Naujasis „Apple“ „iPhone X“ 64 GB pigiausiai buvo parduodamas už 1168 eurus, brangiausiai už 1199 eurus (skirtumas 2,6 %), o telefono „Huawei“ „P10 Plus“ kainos svyravo nuo 599 iki 849 eurų (51,9 %).

 

Tyrimo  metu  užfiksuota, kad e-parduotuvėse mažiausi kainų skirtumai yra tarp naujausių „Apple“ telefonų, kur  kainos pas skirtingus pardavėjus svyruoja 1,4 iki 7,1 %, tiesa, jei lyginami senesnio modelio įrenginiai, kainų skirtumas šoka  iki 30 % ir daugiau. „Samsung“ telefonų kainos svyruoja iki 39 %, „Nokia“ – 29,9 %, „Huawei“ net  iki 51,9 %.

Tyrimo metu užfiksuoti telefonų kainų skirtumai:

Pricer.lt  užfiksavo, kad daugiausia tyrimo sąrašo telefonų už didžiausią kainą buvo didžiųjų operatorių e-parduotuvėse:

www.bite.lt (19)

www.telia.lt (16)

www.tele2.lt (14)

Daugiausia telefonų už mažiausią kainą užfiksuota:

www.bigbox.lt (12)

www.1a.lt (10)

Palyginus telefonų kainas fizinėse parduotuvėse pastebėta, kad dažnu atveju to pačio pavadinimo pardavėjas išlaiko identiškas kainas fizinėje parduotuvėje, kaip ir e-parduotuvėje.

Perkant su planu – daug pigiau

Kaip rodo tyrimai, mobilusis telefonas dažniausia keičiamas kas 2–3 metai, neatsitiktinai daugelis mobiliojo ryšio planų taip pat galioja 2 metus. Pasibaigus senam  planui dažnai pasirenkamas ne tik naujas planas, bet ir naujas mobilusis telefonas, arba plano keitimą nulemia būtent noras turėti naują mobilųjį įrenginį.

Tyrimo duomenys parodė, kad nauji telefonai be plano iš didžiausių operatorių Lietuvoje – vieni brangiausių. Pricer.lt  išanalizavo, kaip pasikeičia naujo telefono kaina, kai jis perkamas su operatoriaus mobiliojo ryšio planu. Kadangi operatoriai siūlo daug įvairių planų, lyginimui pasirinkti šiuos parametrus: neriboti skambučiai, neriboti SMS ir duomenų parsisiuntimas ne mažiau kaip 6 GB.

Telefonai su tokiu planu, pas kai kuriuos mobiliojo ryšio operatorius ženkliai atpinga. Pavyzdžiui, „Samsung“ „Galaxy S8 G950F“ 64 GB su minėtu planu „Tele2“ salone nuo 809 eurų atpinga  iki 639 eurų (21 %), bet  be jokio plano šį telefoną www.bigbox.lt ar www.rde.lt galima nusipirkti už  599 eurų, taigi dar 40 eurų pigiau. „Bitėje“ „Huawei“ „P10 Plus“ su planu pinga nuo 799 iki 599 eurų (25 %), bet www.varle.lt tas pats telefonas be  plano kainuoja  dar 40  eurų pigiau – 559 eurus.

Naujojo „Apple“ „iPhone X“ 64 GB gerbėjai gali nusivilti: šio įrenginio kaina kol kas praktiškai vienoda, perkant su ar be plano pas bet kurį telefonų pardavėją Lietuvoje. Tyrimo metu pastebėta, kad kiti telefonų pardavėjai, norėdami konkuruoti su  mobiliojo ryšio operatoriais, kurie pirkėjams gali pasiūlyti telefoną pigiau, jei perki kartu su planu,  siūlo  savo dovanas: dovanų kuponus, korteles ar aksesuarus. Tokiu būdu pirkėjai taip pat sutaupo, nors už naują telefoną kasoje ir sumoka visą kainą.

Pricer.lt taip pat sudarė pigiausių naujų mobiliojo ryšio telefonų pardavėjų reitingą. Reitinge nevertinti telefonai, kurie parduodami su planu. Tokie pardavėjai mobiliojo ryšio operatoriai išskirti ir palyginti atskirai. Kadangi tyrime dalyvavo daugiau nei 15 skirtingų pardavėjų, paskelbtos 3 pirmos ir paskutinė vieta.

Pirmoje vietoje – www.bigbox.lt, kur užfiksuota daugiausia telefonų iš tyrimo sąrašo kainų fiksavimo metu, parduodamų už mažiausią kainą (12), antroje vietoje – www.1a.lt (10), trečioje – www.pigu.lt (7). Daugiausia telefonų, parduodamų už didžiausią kainą tyrimo metu, užfiksuota www.bite.lt (19 iš 36). Ji užėmė paskutinę reitingo vietą.

Atskirai palygintos ir trijų mobiliojo ryšio operatorių, kurie parduoda telefonus iš tyrimo sąrašo, kainos kartu su planu. Lyderis – „Tele2“.  Čia net 30 pozicijų iš 36 buvo užfiksuotos mažiausios kainos. Brangiausi telefonai – „Telia“. Čia net 28 telefonai iš 36 buvo parduodami  brangiau nei pas konkurentus.

Jei vertintume tik naujo telefono kainą ir neatsižvelgtume, ar jis parduodamas su planu, ar be – didžiausią skaičių pigių telefonų tyrimo metu užfiksuotas „Tele2“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.