Istorinė diena – atvėrė vartus mokėjimams per vos kelias akimirkas

Siekiama, kad 2018 – 2019 m., atliekant momentinius mokėjimus, nereikėtų sąskaitos numerio: mokėtojui užtektų žinoti gavėjo mobiliojo telefono numerį.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Siekiama, kad 2018 – 2019 m., atliekant momentinius mokėjimus, nereikėtų sąskaitos numerio: mokėtojui užtektų žinoti gavėjo mobiliojo telefono numerį.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Siekiama, kad 2018 – 2019 m., atliekant momentinius mokėjimus, nereikėtų sąskaitos numerio: mokėtojui užtektų žinoti gavėjo mobiliojo telefono numerį.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Siekiama, kad 2018 – 2019 m., atliekant momentinius mokėjimus, nereikėtų sąskaitos numerio: mokėtojui užtektų žinoti gavėjo mobiliojo telefono numerį.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 12:01 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 1:02 PM

Netrukus mokėjimus galėsime vykdyti 365 dienas per metus, 24 valandas per parą, įskaitant ir švenčių dienas, o pervedamos lėšos gavėjui bus įskaitomos vos per kelias sekundes. Kaip skelbia Lietuvos bankas, jis šią paslaugą įdiegė savo mokėjimų sistemoje CENTROlink.

Nuo šiol norint naudotis tokiomis naujovėmis reikės turėti išmanųjį įrenginį.

Pervedimai akimirksniu

Pristatydamas naująją sistemą Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad tai – didi diena Lietuvai.

„Šiandien yra istorinė diena Lietuvos bankui ir finansų sistemai. Mes darome negrįžtamą žingsnį, žengiame naujos ateities link, pradedame naują mokėjimų erą.

Lietuva yra kartu su pirmąja banga aštuonių ES šalių, kurios startuoja su momentiniais mokėjimais. Mums nebereikia kalbėti apie savaitgalius, kai mokėjimų sistema nebeveikia, vakarą, naktį, mokėjimus bus galima atlikti 24 val. per parą, 365 dienas per metus, o mokėjimai pasieks gavėjo sąskaitą per kelias sekundes”, – aiškino M.Jurgilas.

Pasak jo, naujoji sistema palies tiesioginius finansų rinkos dalyvius, institucijas.

 „Lietuvos banko mokėjimų infrastruktūra yra atvira ir visiškai parengta darbui su Lietuvos ir kitų šalių bankais, kredito unijomis, mokėjimo ir el. pinigų įstaigomis. Tik nuo jų priklausys, kaip greitai jie pasiūlys momentinius mokėjimus savo klientams“, – sako M. Jurgilas.“, – sakė M.Jurgilas.

Galės naudotis bet kur

Atsiskaityti momentiniais mokėjimais, anot banko valdybos nario, bus galima bet kur, nors ir kirpykloje.

„Žmogus gali turėti mobilųjį ar kitą mokėjimo priemonę, jis ateina pas prekybininką, tada įvyksta apsikeitimas duomenimis, tik dar reikia pagalvoti, kaip tas apsikeitimas įvyks, gal specialiu kodu ar kitokiu identifikuotu būdu. Tada gavėjas gauna pinigus iš karto, o ne po kelių dienų ir gali juos panaudoti kitoje veikloje. Tai naujas kokybės šuolis.

Nueinu į kirpyklą ir neturiu grynųjų. Tada paklausiu pardavėjos, ar ji leis man atlikti mokėjimą per mobilųjį. Netrukus ji jau gauna pinigus. Turguje – tokia pati situacija. Pritrūkus grynųjų, bus galima išsitraukti mobilųjį ir sumokėti už prekes. Šis būdas atrodo paprastas, bet leidžia naujiems finansiniams produktams atsirasti“, – aiškino M.Jurgilas.

Momentinių mokėjimų kaina priklausys nuo kiekvieno komercinio banko atskirai ir nuo to, kiek jiems reikės investuoti į sistemų pritaikymą. Momentinis mokėjimas toks pat saugus kaip ir įprastas, pavyzdžiui, per internetinę bankininkystę arba mobiliąją programėlę telefone: „Mokėjimus atlikti nauju būdu bus saugu, tai atitiks tuos pačius standartus kaip ir iki šiol“, – tikino jis.

Momentiniai mokėjimai bankų klientams – jau greitai

Trys didieji mūsų šalyje veikiantys bankai, „Luminor“, SEB bankas ir „Swedbank“, kartu su Lietuvos banku, suprasdami klientų poreikį naudotis pažangiomis, patogiomis pasaulyje žinomomis paslaugomis ir siekdami skatinti inovacijas šalies mokėjimo paslaugų rinkoje, pasirašė Memorandumą dėl momentinių mokėjimų paslaugos diegimo.

„Tai, ko šiuolaikiniam vartotojui reikia, – tai greitai, patogiai, suprantamai veikiančios paslaugos.

Atsižvelgdami į tai ir skatindami pažangius bei saugius mokėjimo būdus, bankai įsipareigoja pasiūlyti savo klientams momentinius mokėjimus.

Neabejojame, paslauga taps konkurencinga ir tik dar labiau paskatins greitesnį saugių elektroninių atsiskaitymų proveržį mūsų šalyje“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Momentiniai mokėjimai leis vartotojams dar paprasčiau atsiskaityti tarpusavyje, o lėšos bus įskaitomos per kelias sekundes visą parą.

Šiuo memorandumu bankai įsipareigoja ne vėliau nei 2019 m. rudenį užtikrinti klientams galimybę tiek gauti, tiek patiems atlikti momentinius mokėjimus.

„Danske Bank“, „Citadele“ ir Šiaulių bankai taip pat jungiasi prie Memorandumo, užtikrindami savo klientams galimybę gauti momentinius mokėjimus.

Bankai gali pasirinkti, kuriame nuotolinės bankininkystės kanale (pavyzdžiui, per mobiliąsias programėles ar interneto banką) ir kuriems klientams (gyventojų tarpusavio mokėjimams ar (ir) verslo subjektų tarpusavio mokėjimams) teiks šią paslaugą. Kiekvienas bankas sprendimus dėl paslaugos diegimo priims atsakingai įvertindamas klientų poreikius.

Memorandumas yra atviras visiems mokėjimų paslaugų rinkos dalyviams. Norintieji prisijungti prie šio Memorandumo gali kreiptis į Lietuvos bankų asociaciją.

Pasakė, kiek kainavo

Ateityje momentiniai mokėjimai bus dar paprastesni. Siekiama, kad 2018 – 2019 m., atliekant momentinius mokėjimus, nereikėtų sąskaitos numerio: mokėtojui užtektų žinoti gavėjo mobiliojo telefono numerį.

„Tolesni planai – labiau vienijantys. Matome, kad rinkoje turime daug inovatyvių įmonių rinkoje, bet jie paklodę tampo į skirtingas puses. Turime sutarti, kur norime eiti“, – sakė M.Jurgilas.

Paprašytas pasakyti, kiek tiksliai Lietuvos bankui kainavo naujos sistemos įdiegimas, valdybos narys teigė, kad tokia sistema kainavo apie 600 tūkst. eurų.

Momentiniai mokėjimai Šiaulių banke – jau netrukus

Europoje šiandien startavus bendrai momentinių mokėjimų schemai, Šiaulių bankas jau ruošia savo infrastruktūrą šiai paslaugai. Numatoma, kad tokius mokėjimus banko klientai galės priimti greičiau nei po metų.

„Šis pažangus mokėjimo būdas suteiks klientams dar daugiau laisvės tais atvejais, kai svarbus lankstumas ir greitis. Piniginiam pervedimui užtrunkant vos kelias sekundes, gautomis lėšomis iškart bus galima disponuoti. Momentiniai mokėjimai praplės Šiaulių banko siūlomų mokėjimo paslaugų įvairovę ir skatins elektroninius atsiskaitymus“,- sako Šiaulių banko administracijos vadovas Vytautas Sinius.

Momentiniai mokėjimai leis piniginius pervedimus tarp skirtingų bankų atlikti akimirksniu bet kuriuo paros metu, net ir savaitgaliais ar švenčių dienomis. Gautos lėšos bus iškart įskaitomos į sąskaitą, o gavėjas gaus apie tai pranešimą. Nuo 2017 m. lapkričio 21 d. momentinių mokėjimų paslauga prieinama 8 valstybėse. Ilgainiui prie sistemos prisijungs 34 Europos šalys, priklausančios bendrai mokėjimų eurais erdvei SEPA.

Tam, kad momentiniai mokėjimai klientus galėtų pasiekti visą parą, Šiaulių bankas atnaujins savo bankinių sistemų infrastruktūrą ir pritaikys saugumo procedūras. Pilnai sukurti šią sistemą bankas planuoja per metus. Užtikrinti momentinių mokėjimų pasiekiamumą gavėjo pusėje bankas įsipareigojo prisidėdamas prie Lietuvos banko ir komercinių bankų Memorandumo dėl momentinių mokėjimų paslaugos diegimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.