Premjerui patiko medikų pažadas neimti kyšių, bet kelti algų jiems labai neskuba

Premjeras S.Skvernelis taip pat sakė, kad susitikime antradienį sutarta, kad jau nuo 2018 metų sausio didės gydytojų rezidentų pajamos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras S.Skvernelis taip pat sakė, kad susitikime antradienį sutarta, kad jau nuo 2018 metų sausio didės gydytojų rezidentų pajamos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 6:06 PM

Premjeras Saulius Skvernelis sako sveikinantis medikų iniciatyvą įsipareigoti neimti kyšių, bet pabrėžia, kad tai negali būti sąlyga algoms kelti. Tai jis pareiškė po susitikimo su naujai įsikūrusio Lietuvos medikų sąjūdžio atstovais.

Vienas iš Lietuvos medikų sąjūdžio aktyvistų gydytojas Vytautas Kasiulevičius žurnalistams prieš susitikimą su premjeru teigė, kad skyrus didesnį finansavimą sveikatos apsaugai medikai galėtų įsipareigoti būti skaidresni.

„Tas įsipareigojimas tikrai negali būti sąlyga – už algas neimsime kyšių, bet įsipareigojimas padėtų iš tikrųjų keisti patį mentalitetą“, – žurnalistams teigė S.Skvernelis.

Premjeras taip pat sakė, kad susitikime antradienį sutarta, kad jau nuo 2018 metų sausio didės gydytojų rezidentų pajamos. Tiesa, premjeras nedetalizavo, kiek jų atlyginimai galėtų didėti. S. Skvernelis aiškino, kad visų medikų atlyginimai galėtų didėti 20 proc. nuo gegužės, jei bus galimybių, atlyginimų kėlimo pradžia gali ir ankstėti.

„Tikrai nesakome, kad tai yra kuoliukas, kuris yra įkaltas, ir mes niekur negalime trauktis kalbėdami apie paankstinimą. Vertindami situaciją, kokia bus mūsų finansų padėtis, kaip mes rinksime mokesčius, taip pat privalomąjį sveikatos draudimą, ta data gali keistis, artėti“, – aiškino S.Skvernelis.

Lietuvos medikų sąjūdis iki šiol reikalavo, kad medikų algos didėtų 30 proc. nuo 2018 metų sausio. Po susitikimo su premjeru antradienį V.Kasiulevičius žurnalistams sakė, kad dėl medikų algų kėlimo Lietuvos medikų sąjūdis linkęs į kompromisus.

„Greičiausiai sąjūdis turės pasiekti kompromisą. Su šia pozicija aš grįšiu į sąjūdžio tarybą ir sąjūdžio taryba nuspręs, kokios laikytis toliau pozicijos. Bet aš, kaip derybų delegacijos vadovas, sakau, kad mes jau tam tikrą sąlytį randame, ir tas yra labai gerai“, – sakė V.Kasiulevičius, kurį premjeras pristatė kaip savo šeimos daktarą.

V.Kasiulevičius taip pat aiškino, kad siekdamas mažinti korupciją sveikatos apsaugos sistemoje naujasis medikų judėjimas parengs specialias rekomendacijas, bus diskutuojama dėl įvairių kontrolės formų. Premjeras pabrėžė, kad „jeigu tik gydytojai neims, tai pakaks labai trumpo laikotarpio, kad ta kultūra būtų pakeista“.

V. Kasiulevičius sakė, kad medikų judėjimas taip pat turėtų patarimų, kaip užtikrinti, kad keliant įkainius už paslaugas gydymo įstaigos lėšas skirtų būtent medikų algoms.

Nuo šių metų liepos, Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, gydytojams atlyginimai turėjo būti didinami vidutiniškai 8 proc., bet kai kurios gydymo įstaigos algų nekėlė, nes tvirtino neturinčios tam pakankamai lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.