Su kolektyvu prieš šventes – į dvarą, vienuolyną ar net kosminį erdvėlaivį

Iki didžiųjų švenčių – daugiau nei mėnuo, tačiau Kauno įmonės planuoja arba jau žino, kaip metams baigiantis skatins darbuotojus. Vienų laukia teminiai vakarai, kitų – filmai ar koncertai, trečių – ekskursijos. Yra ir tokių, kurie ne švęs, o rems skurstančius.

Kauno teatrų salės ir kitos erdvės kalėdiniu laikotarpiu taip pat bus paklausios. Įmonės darbuotojams dovanoja bilietus į spektaklius, prieš ar po jų organizuoja vakarėlius. Kolektyvai, kur žmonės nori tiesiog smagiai atsipalaiduoti, pašokti, švenčia klubuose.
Kauno teatrų salės ir kitos erdvės kalėdiniu laikotarpiu taip pat bus paklausios. Įmonės darbuotojams dovanoja bilietus į spektaklius, prieš ar po jų organizuoja vakarėlius. Kolektyvai, kur žmonės nori tiesiog smagiai atsipalaiduoti, pašokti, švenčia klubuose.
Daugiau nuotraukų (2)

LR korespondentė

Dec 16, 2017, 10:52 AM, atnaujinta Dec 18, 2017, 9:51 AM

Įvairūs kauniečių kolektyvai turi savas didžiųjų žiemos švenčių minėjimo tradicijas. Vieni patys rengia teminius vakarus, kiti samdo renginių organizatorius, atlikėjus ir vedėjus.

Yra ir tokių, kurie šventes iškeičia į pažintines ekskursijas ar edukacines programas vienuolynuose, dvaruose bei muziejuose.

Labiausiai pamėgtos Kauno įmonių, klubų ar grupių kalėdinių vakarėlių vietos – restoranai, kavinės, teatrų, koncertų salės.

Ieškantys netradicinių erdvių šventes rengia kulinarijos studijose, fotostudijose, loftuose, kino teatruose.

Ieško naujų erdvių ir formų

Renginių organizatoriai pastebi, kad pastaruoju metu įmonės vis rečiau pageidauja įprastų šventinių renginių, kur vien valgoma, šokama, klausomasi atlikėjų. Mat tai tampa nuobodu.

Jaunatviški kolektyvai, kur žmonės nori tiesiog smagiai atsipalaiduoti, pasilinksminti, pašokti, kalėdinius vakarėlius švenčia klubuose ar loftuose. Solidesnės ir ištaigingesnes šventės organizuojamos kavinėse, restoranuose, dvaruose.

Kaunietis renginių organizatorius Giedrius Gustas tvirtino, kad jeigu leidžia biudžetas, įmonių, įvairių organizacijų kolektyvai šventiniams vakarėliams surengti samdo renginių organizatorius, dekoracijų specialistus, vakaro vedėjus, atlikėjus.

„Šventiniuose vakaruose daugelis žmonių linkę parodyti kūrybiškumą ir drąsą. Jie nenori būti pilki ir nuobodūs, todėl nevengia nuotaikingos, ryškios aprangos, kaukių, perukų“, – kalbėjo organizatorius.

Erdvės virs Marso kanjonais

Kalėdų ar Naujųjų metų vakarėliai įprastai rengiami pasirinkus tam tikrą temą: jūros, Venecijos karnavalą, filmo ar pasakos siužetą. Ne pirmus metus pastebima tendencija organizuoti ateities vizijų vakarus.

G.Gusto teigimu, dažnai norima, kad šventė vyktų kokiame nors restorane, klube, lofte ar arenoje. Pageidaujama ne tik stilingai dekoruoti stalus, bet ir šventiškai papuošti visą erdvę.

Kai kurių įmonių vakarėlių vietos šįmet virs kosminiais erdvėlaiviais, robotų gamyklomis, Marso ar kitų planetų užkariautomis zonomis, kitomis itin moderniomis erdvėmis. Kiti kelsis į stilizuotus laivus, viduramžių bokštus, rytietiškus haremus.

„Drąsūs žmonės dairosi ateities kostiumų, pageidauja šventinį vakarą tapti robotais, ateiviais, marsiečiais ar įsivaizduojamos planetos gyventojais, kurie gyvens po šimto ar net tūkstančio metų“, – kalbėjo G.Gustas.

Atsisako renginio vedėjų

Renginius organizuojantis kaunietis Paulius Šiupienis pastebėjo, kad teminiai vakarėliai vis dar paklausūs, bet temos keičiasi.

XX a. devintojo, dešimtojo dešimtmečių, kabareto, kelionių aplink pasaulį temos nepopuliarios, daugelio išbandytos. Jau nepopuliarūs Holivudo žvaigždžių, „Oskarų“ vakarėliai. Ant bangos – futuristiniai vakarėliai, įspūdingi maskaradai, virtualios lenktynės. Vietoj fejerverkų renkamasi desertų šou, skraidymą akrobatiniais lėktuvais. Iš mados neišeina magų pasirodymai.

Šįmet P.Šiupienis nesulaukė nė vieno pageidavimo organizuoti vakarėlį filmo „Didysis Getsbis“, kuris buvo itin populiarus pastaraisiais metais, motyvais. Kolektyvai nori tapti filmų „Greiti ir įsiutę“, „Drakula“ ir įvairių su robotais bei ateiviais susijusių filmų herojais.

„Pastaruoju metu, ypač tarp jaunų kolektyvų, madinga organizuoti kokteilių vakarėlius, kur svarbi jauki aplinka, gera muzika.

Nauja tendencija – vakarėliai be vedėjų, neįpareigojantis laikas. Tuomet vakaro dalyviai gali skirti daugiau laiko pabendrauti tarpusavyje. Daugiau pinigų investuojama į muzikinę renginio dalį, kokybišką maistą, geros kokybės gėrimus, dovanas darbuotojams“, – sakė renginių organizatorius.

P.Šiupienis atkreipė dėmesį, kad vis daugiau kolektyvų linkę atrasti naujus skonius, todėl renkasi įmantrių kokteilių ir kokybiško maisto degustacijas.

Vyksta per istorijos epochas

Raudondvario dvaro oranžerijos ir restorano „Via Baltica“ atstovė Laura Rutkauskienė tikino, kad kolektyvai tampa vis smalsesni.

Juos vilioja naujos galimybės: erdvių puošyba, išskirtinės pramogos, atlikėjai, žaismingi, intriguojantys potyriai.

„Įmonių kolektyvams, įvairioms kitoms grupėms įdomūs dviejų dalių vakarėliai. Pirmiausia jie dalyvauja ekskursijose, susijusiose su Raudondvario dvaro kompleksu, o po to švenčia. Žmonėms patinka, kad yra galimybė į bendrą veiklą įtraukti vaikus. Kol vyksta įmonės renginys, vaikai dvaro Menų inkubatoriuje mokosi lieti žvakes ar gaminti kitokias dekoracijas“, – pasakojo L.Rutkauskienė.

Pažaislio vienuolyne įsikūrusio svetingumo komplekso atstovė Indra Ramanauskienė sakė, kad žmonės noriai dalyvauja įvairių istorinių epochų puotose, renkasi interaktyvias programas.

„Smagu matyti, kaip solidūs verslininkai lyg nuotykių ieškotojai pasineria į vienuolyno kodų paieškas, prašo pažintinių ekskursijų.

Šįmet ypač daug dėmesio įmonių atstovai skiria maisto kokybei, pateikimui, pageidauja šefo skanėstų, degustacijų“, – pasakojo I.Ramanauskienė.

Su kolegomis – į vaidinimą

Kauno teatrų salės ir kitos erdvės kalėdiniu laikotarpiu taip pat bus paklausios. Įmonės darbuotojams dovanoja bilietus į spektaklius, prieš ar po jų organizuoja vakarėlius.

Valstybinio Kauno dramos teatro direktoriaus Egidijaus Stanciko teigimu, pernai daugelio įstaigų vadovai buvo įsitikinę, kad žmonėms nepakanka vien pavalgyti, išgerti ir pašokti.

„Darbuotojai vis labiau vertinami ir ugdomi kaip asmenybės. Todėl pastaraisiais metais buvo populiaru sukviesti kolektyvą drauge pažiūrėti spektaklio, kuris nebūtinai turi būti lengvo turinio, po to prie vyno taurės ar kavos puodelio jį aptarti.

Įprastai po spektaklio kolektyvai būrėsi teatro erdvėse, kur apžvelgė prabėgusius metus, kalbėjo apie naujus iššūkius, pabendravo“, – kalbėjo teatro vadovas.

Šįmet iš anksto pareiškusių norą su kolektyvu eiti į teatrą kiek mažiau nei pernai, tačiau E.Stancikas žino, kad netrūksta įmonių, kurios kiekvienais metais kalėdinius renginius planuoja kone paskutinę dieną.

Teatrą užsisakė dar vasarą

Kauno valstybinio muzikinio teatro atstovė Lina Stankevičiūtė tvirtino, kad daugybę metų kolektyvai kalėdiniu laikotarpiu ir po jo mėgsta pasižiūrėti nuotaikingą operetę, miuziklą ar baletą, o po to surengti vakarėlį teatro kavinėje, kur pagerbiami geriausi darbuotojai, bendraujama.

„Šįmet pakeitėme tvarką, todėl teatre švęs tik tie, kurie tokį norą pareiškė dar vasarą. Prieš parengdami šio sezono repertuarą įmonėms, kurios mūsų teatre vienus metus organizavo kalėdinius renginius, išsiuntėme raginimus iš anksto rezervuoti laiką ir užsisakyti pageidaujamą spektaklį. Tie, kurie to padaryti nesuskubo, galėjo įsigyti bilietus į kalėdiniu laikotarpiu teatre rodomus spektaklius“, – sakė atstovė.

Kaip ir pernai, įmonės pageidauja žiūrėti ne bet kokius spektaklius, o premjeras arba neseniai pastatytus vaidinimus.

Kauno valstybinės filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta tvirtino, kad tradicijos šioje vietoje rengti uždarus įmonių kalėdinius vakarus pastaraisiais metais nėra. Tačiau kelios įstaigos jau įsigijo bilietus į kalėdinio ciklo koncertus.

„Populiaru visam kolektyvui padovanoti bilietus į koncertą. Per pertrauką įprastai mažojoje mūsų salėje vadovai pasveikina darbuotojus, padėkoja už darbus, palinki gerų kitų metų“, – sakė J.Krėpšta.

Valdininkai vis dar svarsto

Kasmet įvairiose miesto vietose į kalėdines šventes susiburdavę Kauno miesto savivaldybės darbuotojai šių metų pradžioje rinkosi Raudondvario dvare.

„Šventė vyko po Naujųjų metų, nes kalėdiniu laikotarpiu buvo didelis darbuotojų užimtumas. Kadangi turime nemažai kūrybingų žmonių, patys surengėme koncertą. Prieš jį kolektyvo nariams buvo padėkota už darbą, įvertinti geriausi darbuotojai“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės atstovas Tomas Grigalevičius.

Kalėdinis valdininkų renginys vyks ir šią žiemą. Kol kas dar svarstoma, kur ir kada ši šventė bus surengta. Kauno rajono savivaldybės kolektyvui, rajono medikams, kultūros centrų darbuotojams, pedagogams bus tradiciškai surengti keli padėkos vakarai, kurie dažniausiai vyksta prieš Naujuosius metus.

Įvairiose erdvėse organizuojamuose kalėdiniuose renginiuose įprastai aptariami praėjusių metų rezultatai, įvertinami geriausi darbuotojai, vyksta koncertai.

Rengia bendrą Kūčių vakarą

„Kiekvienais metais siekiame, kad didžiosios metų šventės mūsų darbuotojams būtų įsimintinos. Stengiamės parodyti, kad brangus ir vertinamas kiekvienas dirbantis žmogus“, – tvirtino vienos konsultacijų bendrovės personalo vadovė Justina Guobė.

Jau dešimt metų šios įmonės kolektyvas rengia simbolinę Kūčių vakarienę, į kurią patiekalus atsineša patys darbuotojai. Įprastai šis renginys vyksta likus dienai iki didžiųjų metų švenčių. Darbuotojai susiburia įmonės konferencijų salėje.

Prieš Kalėdas kolektyvo laukia ir dovanos – kiekvienam darbuotojui dovanojamas ūkininko augintas kalakutas. Jį spalvingai papuoštu autobusiuku atveža ir įteikia Kalėdų Senelis.

„Kadangi Kalėdos – šeimos šventė, stengiamės parodyti dėmesį ir darbuotojų antrosioms pusėms bei vaikams. Todėl visą kolektyvą su šeimomis kviečiame į uždarą kino seansą, kur rodomas animacinis filmas. Pagrindinis tikslas – pabūti drauge“, – įsitikinusi įmonės atstovė.

Dalyvaus muziejaus programoje

Prekybos miestelio „Urmas“ kolektyvas žiemos švenčių proga prieš kelerius metus vietoj linksmybių su kolegomis yra gavęs finansinį paskatinimą, tačiau pastaraisiais metais čia rengiami teminiai vakarai.

„Esame linksminęsi pačių suorganizuotoje lietuvių liaudies ar „Oktoberfest“ šventėje, disko stiliaus ir kitokiuose vakarėliuose.

Keletą metų vakarėlius rengėme sausį, nes prieš Kalėdas ar Naujuosius metus pas mus pats darbų įkarštis, tačiau daugeliui darbuotojų ši mintis neatrodė tinkama.

Žmonės sako, kad sausį šventinė nuotaika nėra taip stipriai juntama.

Šįmet su kolektyvu vakarėlį rengsime gruodžio viduryje. Planuojame apsilankyti viename miesto muziejų, kur vyks edukacinė programa. Po to surengsime šventę restorane“, – tikino prekybos miestelio atstovas Jonas Plenta.

Kurs šventinę nuotaiką ir kitiems

Asta Kančelskienė

Bendrovės „Flokati“ direktorė

„Bendrovės darbuotojai tradiciškai linksminasi vasarą organizuojamuose kolegas suburiančiuose renginiuose, o prieš didžiąsias metų šventes atsisako daugeliui įmonių įprastų smagių vakarėlių ir dėmesį sutelkia į gerokai kilnesnį tikslą.

Penkerius metus prieš Kalėdas mūsų darbuotojai su šeimomis lankė beglobius vaikus. Iš įmonės biudžeto skirdavome lėšų labdarai, kurią sudarė mažyliams būtini reikmenys.

Darbuotojų šeimos paruošdavo dovanas. Kartu puošdavome Kalėdų eglę, bendraudavome. Šįmet įmonės kolektyvas taip pat planuoja parodyti mielaširdingumą.

Mūsų tikslas – sukurti šventinę nuotaiką tiems, kurie vieni neturi galimybių to padaryti. Be to, jautrumo, kilnumo, mielaširdingumo tokiu būdu prieš Kalėdas mokome ir savo vaikus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.