JAV mokesčių reforma gali sugadinti šventes ... buhalteriams

Jungtinių Valstijų Kongresas iki gruodžio 25 d. gali priimti, o šalies prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) gali pasirašyti įstatymą dėl mokesčių reformos, kas gali sukelti daug nepatogumų įmonių buhalteriams, rengiantiems veiklos ataskaitas, rašo „The Wall Street Journal“.

 Praėjusią savaitę respublikonai Atstovų Rūmuose ir Senate susitarė dėl galutinio įstatymo projekto, susijusio su mokesčių mažinimu, kas atveria kelia galutiniam balsavimui prieš šventes.<br> 123rf.com nuotr.
 Praėjusią savaitę respublikonai Atstovų Rūmuose ir Senate susitarė dėl galutinio įstatymo projekto, susijusio su mokesčių mažinimu, kas atveria kelia galutiniam balsavimui prieš šventes.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 3:49 PM

Praėjusią savaitę respublikonai Atstovų Rūmuose ir Senate susitarė dėl galutinio įstatymo projekto, susijusio su mokesčių mažinimu, kas atveria kelia galutiniam balsavimui prieš šventes.

Įstatymo projekte numatyta, kad pelno mokestis ateinančiais metais bus sumažintas nuo dabar esamų 35 proc. iki 21 proc. (anksčiau kalbėta apie 20 proc.). Korporacijoms bus nustatyta nauja mokesčių už užsienyje gautą pelną sumokėjimo tvarka.

Atstovų Rūmai dėl įstatymo projekto ketina balsuoti pirmadienį arba antradienį, o vėliau bus Senato eilė balsuoti. Šis ketina jį taip pat patvirtinti kaip galima greičiau. O jau šią savaitę 500 puslapių dokumentą tikisi pasirašyti D. Trumpas.

Kadangi įstatymo projektas bus priimtas gruodį, kompanijų finansininkai turės pradėti skaičiuoti, kokį poveikį reformą turės jų įmonių balansams. O reikalas tas, kad pagal JAV galiojančias buhalterinės apskaitos taisykles, kompanijos turi atsižvelgti į naujojo įstatymo poveikį jų veiklos ataskaitoms tą ketvirtį, kurį įstatymas buvo priimtas, net jei realiai jis įsigalioja tik nuo ateinančių metų, pabrėžė „Crowe Horwath“ partnerė Sheryl VanderBaan (Šerli VandeBan).

Tai reiškia, kad jeigu naujasis įstatymas būtų pasirašytas sausį, kompanijų buhalteriai turėtų daugiau laiko atlikti visu skaičiavimus, nes pirmojo metų ketvirčio veiklos ataskaitos pradedamos skelbti ne anksčiau balandžio.

„Žinau, kad prezidentas mano, kad tai bus labai didelė dovana žmonėms, tačiau buhalteriai vargu ar taip galvos“, – pažymėjo Sh. VanderBaan.

Respublikonų reforma taip pat numato, kad į šalį sugrąžinamoms po 1986 metų gautoms pajamoms bus taikomas privalomas vienkartinis mokestis, kuris nelikvidžiam turtui sieks 8 proc., o likvidiems aktyvams, įskaitant ir pinigines lėšas, – 15,5 proc.

Tai reiškia, kad kai kurios kompanijos turės peržiūrėti savo veiklos ataskaitas už pastarųjų 30 metų. Nemažai stambių JAV registruotų kompanijų, kurių finansiniais metai sutampa su kalendoriniais, turės tik 60 dienų, kad pateiktų šią informaciją investuotojams.

„Kritine kliūtimi daugeliui finansų direktorių taps paprasčiausias išteklių trūkumas“, – mano „Grant Thornton“ partnerė April Little (Eipril Litl).

Buhalteriai taip pat turės perskaičiuoti visus atidėtus mokestinius mokėjimus pritaikant naują tarifą, kuris nuo sausio 1 d. sieks 21 proc.

„Mokesčių mažinimas skamba puikiai, bet tai gali turėti nenumatytų pasekmių“, – sakė ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.