Dosnios Kalėdos: kas antras dovanoms išleis daugiau nei 100 eurų

Šventinėmis dovanomis Lietuvos gyventojai susirūpina tik paskutinėmis savaitėmis ir tai jiems kelia daugiausia streso, atskleidė jau šeštą kartą gyvybės draudimo ir pensijų bendrovės „Aviva Lietuva“ atlikta švenčių finansų apklausa.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2017, 9:04 AM

Tik kas penktas (20 proc.) šalies gyventojas kalėdinėmis dovanomis rūpinasi iš anksto. 35 proc. tautiečių būsimų dovanų pirkimą palengvina suplanuotas dovanų sąrašas. Tuo metu beveik 40 proc. apklaustųjų dovanų pirkimą palieka paskutinei savaitei. Ne veltui daugiau kaip pusė apklaustųjų (57 proc.) nurodė prieškalėdiniu laikotarpiu patiriantys stresą.

Nors dovanomis šalies gyventojai nėra linkę pasirūpinti iš anksto, apie savo finansines galimybes pagalvojama dar prieš šventes. „Gyventojų finansinis raštingumas nuosekliai auga. Tai atsispindi ir mūsų apklausos rezultatuose – beveik trys iš penkių šalies gyventojų atsakingai ruošiasi šventėms ir planuoja finansus iš anksto“, – apklausos rezultatus komentuoja „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Dovanos – svarbiausias švenčių akcentas

Jau ketvirtus metus iš eilės didžiausią dėmesį gyventojai skiria dovanoms – joms planuojama išleisti gerokai daugiau nei pusę visų šventinio laikotarpio finansų – net 68 proc. Kalėdų senelis šiais metais turėtų būti gana dosnus, nes kone pusė (45 proc.) respondentų planuoja dovanoms išleisti daugiau kaip 100 eurų, 33 proc. savo kišenes dovanoms patuštins iki 100 eurų.

Populiariausių dovanų sąrašas nesikeičia ir šiemet. Apklausos dalyviai nurodė dažniausiai dovanojantys žaislus, knygas, taip pat bilietus ir kosmetiką (46 proc.). Mažiausiai populiarios dovanos yra buitinė technika ir elektronika, kurias dovanoja tik 4 proc. respondentų. Tuo tarpu patys apklaustieji taip pat kaip pernai labiausiai džiaugtųsi gavę bilietus ir dovanų kuponus (28 proc.), knygas (13 proc.) ir grynuosius pinigus (12 proc.).

Šventiniu laikotarpiu nepamirštama pasirūpinti ir kitais, sau galinčiais leisti mažiau. Dalis išlaidų skiriama socialinėms bei paramos akcijoms – per šventes joms aukoja net du iš trijų (68 proc.) apklaustųjų. Populiariausios sumos siekia iki 10 eurų, tiek aukoja 42 proc. apklaustųjų.

Šventinėms išlaidoms skiriama pagal galimybes

„Gyventojai šventėms skolintis nėra linkę, išlaidas planuoja atsakingai. Net 88 proc. apklaustųjų nurodė planuojantys šventines išlaidas arba išleidžiantys tiek, kiek tuo metu gali. Finansiškai įtemptu laikotarpiu dažnai sutaupyti padeda ir savos gamybos dovanos. Jas teigia dovanojantys beveik 52 proc. respondentų. Tokios dovanos – visada mielos ir labai asmeniškos“, – sako Asta Grabinskė.

Švenčių finansų apklausos duomenimis, šalies gyventojams internetas tampa vis svarbesniu įrankiu įsigyjant kalėdines dovanas. Net 74 proc. apklaustųjų nurodė dovanas perkantys būtent šiuo būdu.

„Aviva Lietuva“ vykdytoje švenčių finansų apklausoje internete šiais metais lapkričio 28–gruodžio 12 d. dalyvavo 502 Lietuvos gyventojai.

„Aviva Lietuva“ yra tarp Lietuvos gyvybės draudimo rinkos lyderių ir šiemet išrinkta į geriausių vidutinio dydžio įmonių Europoje dešimtuką. Bendrovė priklauso vienai stambiausių draudimo grupių Europoje „Aviva“. Iš viso „Aviva Lietuva“ aptarnauja daugiau nei 286 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų klientų sutarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.