„Oxfam“: 82 proc. pasaulyje pernai sukurto turto atiteko 1 proc. turtingiausiųjų

Vienam procentui turtingiausių planetos gyventojų atiteko 82 proc. pernai sukurto turto, tuo tarpu skurdžiausia pusė pasaulio gyventojų negavo nieko, pirmadienį pareiškė britų labdaros organizacija „Oxfam“.

„Oxfam“ ataskaitoje pavaizduota pasaulio ekonomika, kurioje nedidelė grupė turtingųjų susikrauna vis didesnius turtus, o šimtai milijonų žmonių „stengiasi išgyventi iš skurdaus atlyginimo“.<br> lrytas.lt nuotr.
„Oxfam“ ataskaitoje pavaizduota pasaulio ekonomika, kurioje nedidelė grupė turtingųjų susikrauna vis didesnius turtus, o šimtai milijonų žmonių „stengiasi išgyventi iš skurdaus atlyginimo“.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 9:35 AM

Naujausioje organizacijos ataskaitoje taip pat nurodoma, kad milijardierių turto vertė nuo 2010 metų augo šešis kartus sparčiau negu eilinių darbininkų turto vertė, o nuo 2016 metų kovo mėnesio iki 2017 metų kovo po naują milijardierių atsirasdavo kas dvi dienas.

„Milijardierių bumas nėra klestinčios ekonomikos ženklas. Tai žlungančios ekonominės sistemos simptomas“, – pareiškė „Oxfam“ vadovė Winnie Byanyima (Vini Bjanjima).

„Oxfam“ ataskaitoje pavaizduota pasaulio ekonomika, kurioje nedidelė grupė turtingųjų susikrauna vis didesnius turtus, o šimtai milijonų žmonių „stengiasi išgyventi iš skurdaus atlyginimo“

Organizacija taip pat atkreipė dėmesį į sunkumus, su kuriomis susiduria darbininkės, kurios „nuolat uždirba mažiau negu vyrai“ ir dažnai dirba menkiausiai apmokamus ir nesaugiausius darbus.

Devyni iš dešimties milijardierių yra vyrai, pažymėjo „Oxfam“.

Ataskaitoje, kuri pavadinta „Atlyginkime už darbą, ne už turtą“ (angl. „Reward Work, not Wealth“), naudojant „Credit Suisse“ duomenis palygintos aukščiausio lygio vadovų bei akcininkų ir eilinių darbininkų pajamos.

Nustatyta, kad penkių pagrindinių pasaulio mados prekių ženklų įmonių vadovai vos per keturias dienas uždirba tiek, kiek drabužių fabriko Bangladeše darbininkai uždirba per visą savo gyvenimą.

„Žmonės, kurie siuva mūsų drabužius, surenka mūsų telefonus ir augina mūsų maistą yra išnaudojami, kad būtų užtikrinta nuolatinė pigių prekių pasiūla, o korporacijų ir milijardierių investuotojų pelnas dar labiau didėtų“, – pareiškė W. Byanyima.

Siekdama kovoti su didėjančia nelygybe, „Oxfam“ paragino vyriausybes apriboti akcininkų ir aukščiausio lygio vadovų pajamas, suvienodinti moterų ir vyrų darbo užmokestį, kovoti su mokesčių vengimu ir didinti išlaidas sveikatos apsaugai bei švietimui.

Tyrimo ataskaita buvo paskelbta Davose, prabangiame Šveicarijos slidinėjimo kurorte kasmet rengiamo Pasaulio ekonomikos forumo išvakarėse.

„Sunku rasti politinį ar verslo lyderį, kuris nesakytų, jog nerimauja dėl nelygybės, – pažymėjo W. Byanyima. – Tačiau dar sunkiau rasti tokį, kuris ką nors dėl to darytų. Daugelis tik dar labiau pablogina padėtį, mažindami mokesčius ir panaikindami darbuotojų teises.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.