Pasidairėme po pasaulį: miestai, kuriuose gyventi gera ir pigu

Kas nesvajotų apie galimybę pabėgti ten, kur šilta, ramu, o kasdienės išlaidos sąlyginai nedidelės. Būtent tokiems svajokliams tinklapis „Live and Invest Overseas“ sudarė dešimties vietų sąrašą, kur ir neturint kalno pinigų galima puikiai gyventi.

 Portugalija, Lisabona<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Portugalija, Lisabona<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Italija, Abrucai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Italija, Abrucai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Meksika, Plaja del Karmenas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Meksika, Plaja del Karmenas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Indonezija, Balis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Indonezija, Balis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kolumbija, Kalis<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Kolumbija, Kalis<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnija, Liublijana<br> Vidapress.com nuotr.
 Slovėnija, Liublijana<br> Vidapress.com nuotr.
 Dominikos Respublika, Santo Domingo<br> Vidapress.com nuotr.
 Dominikos Respublika, Santo Domingo<br> Vidapress.com nuotr.
 Vietnamas, Da Nangas<br> Vidapress.com nuotr.
 Vietnamas, Da Nangas<br> Vidapress.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 3, 2018, 6:34 PM, atnaujinta Feb 3, 2018, 6:35 PM

Portugalija, Lisabona

Taigi – pirmasis sąrašo miestas Lisabona. Kathleen Peddicord iš „Live and Invest Overseas“ rašo: „Neatsitiktinai pirmąją vietą skyrėme būtent šiam miestui. Čia rasite ir elegancijos, ir taurumo pojūtį, ir įspūdingų įžymybių“.

Vertinant pragyvenimui reikiamą pinigų skaičių, Lisabonoje ir visoje Portugalijoje apskritai jis – vienas mažiausių Europoje. Čia nedideli mokesčiai ir pigus nekilnojamasis turtas (NT). Patogiam gyvenimui mėnesį, įskaitant būsto nuomą, maistą ir kitas būtinas išlaidas, Lisabonoje užtenka 1,3 tūkst. JAV dolerių. Sumanius įsigyti nuosavą būstą, 50 kv. m butą viename pigiausių kvartalų galima rasti už 90 tūkst. JAV dolerių.

Kolumbija, Kalis

Praėjusių metų sąraše pirmoji vieta buvo skirta Kolumbijos miestui Medeljinui. Šiemet atėjo Kalio eilė. Čia nuomos kainos 25-30 proc. mažesnės nei Medeljine.

Ilgus metus žmonės vengė keltis į Kalį, kuriame – 2,5 mln. gyventojų. Miestas garsėjo kaip Kolumbijoje garsaus narkotikų kartelio būstinė. Tačiau dabar čia – saugu ir labai nebrangu.

Be to, Kalis įsikūręs kilometro aukštyje virš jūros lygio. O tai reiškia, kad klimatas čia – malonus. Pats miestas gražus: ilgi palmėmis apsodinti bulvarai, nuo kaitros pridengia medžių pavėsis, daug parkų ir žalumos. Gyventojai mandagūs ir draugiški.

Išgyventi Kalyje porai užtenka turėti 987 JAV dolerius mėnesiui. Į šią sumą įskaičiuotos išlaidos nuomai. Jei įsigeistumėte turėti nuosavą būstą, trijų kambarių butą puikioje vietoje galima įsigyti vos už 45 tūkst. JAV dolerių.

Dominikos Respublika, Santo Domingo

Dominikos Respublika su sostine Santo Domingo – viena sparčiausiai kylančių Lotynų Amerikos ekonomikų.

Santo Domingo miestas įkurtas 1496 metais. Tai – pats seniausias europietiškas miestas Šiaurės ir Pietų Amerikose. Šalies sostinė – turistų traukos objektas. Čia neseniai atsidarė „JW Marriott“, „Intercontinental“ ir „Hard Rock Hotel“ viešbučiai. Augantis turistų skaičius priverčia investuoti į infrastruktūrą, todėl atsidaro penkių žvaigždučių restoranai, prekybos centrai ir kino teatrai.

Norit įsikurti Santo Domingo, reikėtų skaičiuoti, kad pora per mėnesį maistui ir būsto nuomai išleis apie 1,4 tūkst. JAV dolerių. Beje, Dominikos Respublika garsėja viena paprasčiausių ir greičiausiai įgyvendinamų programų pilietybei gauti.

Belizas, Ambergriso sala, San Pedras

Žvejų kaimelyje San Pedre sutiksite emigrantų iš daugybės pasaulio kampelių. Čia jie įkūrę verslus, kuria meną, rengia šventes ir koncertus, vienas kitą kviečia į iškylas paplūdimyje. Šioje mažutėje saloje žmonės paprastai važinėja golfo laukuose įprastais matyti elektriniais automobiliukais. San Pedro pakrantėje rasite ir penkių žvaigždučių viešbučių, ir prabangių daugiabučių, restoranų, meno galerijų, prekybos centrų ir vyno parduotuvių.

NT kainos čia mažesnės nei daugelyje kitų Karibų jūros baseino vietų. Nuomojantis būstą greta paplūdimio per mėnesį sumokama apie tūkstantį JAV dolerių, o apskritai mėnesio išlaidos siekia beveik 2 tūkst. JAV dolerių.

Prancūzija, Saint Šinianas

Provansas – puiku, tačiau jame brangu. O štai Prancūzijos regione Langedoke galima rasti alternatyvą. Ten įsikūręs Saint Šinianas. Šią vietovę galima būtų pavadinti prancūziškojo kaimo kvintesencija.

Čia puikiai laikosi vyno gamintojai, o NT kainos per pusę mažesnės nei Provanse ar Žydrojoje pakrantėje. Būsto nuoma ir kitos būtinosios išlaidos porai atsieina 1,6 tūkst. JAV dolerių. Šioje vietovėje galima išsiversti be automobilio, nes puikiai išvystyta autobusų ir geležinkelio sistema.

Italija, Abrucai

Abrucai – slaptas itališkasis rojus. Čia ir kavinės jūros pakrantėje, ir kalnai, nuo kurių galima leistis slidėmis, ir nesibaigiantys vynuogynai. Be viso to, tai – pats turtingiausias šios Italijos dalies regionas. Šiuose kraštuose maži senoviniai miesteliai stengiasi pritraukti investicijų, kad galėtų išsaugoti savo nuostabias tuštėjančias gatves.

Sant Andželo mieste yra ir senovinių bažnyčių, ir šiuolaikinio meno muziejus, ir prekybos centras po atviru dangumi. Mėnesio išlaidos su nuoma dviems šioje vietoje sukasi apie 1,4 tūkst. JAV dolerių, rašo forbes.com.

Slovėnija, Liublijana

Šiame kalnuotame regione, turinčiame 46 km ilgio jūros pakrantę, galima rasti visa, kas geriausia, o šalies sostinė Lublijana – puiki vieta gyventi. Tai – šiuolaikinis miestas su XXI a. patogumais, kuriam pavyksta išsaugoti nedidelio miesto žavesį. Štai kad ir šis štrichas: vietos ūkininkai į turgų mediniais ratukais kasdien atveža savo produkciją. Be to, čia rasite paplūdimių, alyvmedžių, o iki Venecijos – tik 2,5 valandos kelio. Traukiant į šiaurę vos už 45 minučių kelionės pasieksite nuostabų Bledo ežerą.

Taupiai porai išgyventi mėnesį Liublijanoje pakaks vos daugiau nei tūkstančio JAV dolerių.

Meksika, Plaja del Karmenas

Kadaise ši nedidelė vietovė buvo apsnūdęs žvejų kaimelis, tačiau laikai pasikeitė. Šiandien Plaja, kaip jį vadina vietos gyventojai, tapo namais daugiau nei 10 tūkst. užsieniečių. Tai – 7 proc. visų gyventojų.

Tai – vienas saugiausių Meksikos rajonų. Ekonominė situacija čia stabili, darbo yra. Atvykėliai Plajoje atidaro barus, kuriuose patys ir dirba, moko anglų kalbos ar valdo NT agentūras. Plaja del Karmene veikia tarptautinė mokykla, skirta mokytis emigrantų vaikams.

Čia yra visko, ko reikia kasdieniam gyvenimui.

Pragyventi porai mėnesiui šiame Meksikos miestelyje reikia apie 2 tūkst. JAV dolerių. Į šią sumą įskaičiuota nuoma, komunaliniai mokesčiai ir transportas.

Indonezija, Balis

Balis pelnytai laikomas viena gražiausių tropinių salų pasaulyje. Paplūdimiai čia puikūs, tinkantys nardyti, plaukioti banglentėmis ir užsiimti kitomis aktyviomis pramogomis.

Be viso to, Balis – emigrantų rojus. Čia daugybė įvairių barų ir restoranų, dažnai vyksta kultūros renginiai, yra paveikslų galerijų, norintieji gali mokyti jogos ar žaisti golfą.

Geriausia vieta gyventi Balyje – mažas Sanūro miestelis, kuklus stambesnio Denpasaro priemiestis. Į Sanūrą užsuka mažai turistų, todėl čia ramu.

Stipriai netaupydama Balyje gyvendama pora per mėnesį išleidžia beveik 1,7 tūkst. JAV dolerių.

Vietnamas, Da Nangas

Da Nangas – trečias pagal dydį miestas Vietname, tačiau išlaikęs praeities aurą. Tuo pačiu čia stovi ir dangoraižiai, prekybos centrai, o gatvėmis juda nenutrūkstantis motociklų srautas. Ko gi čia važiuoti emigrantui? Padoriai gyventi mėnesiui čia užteks 1,2 tūkst. JAV dolerių. Be to, reikia turėti omenyje, kad miestas išgyvena ekonominį pakilimą, čia daug įmonių, užsienyje išsilavinimą įgijusių žmonių.

Netoli miesto – gausu į UNESCO sąrašus įtrauktų objektų, o jis pats iškilęs patogioje vietoje tarp Hanojaus ir Hošimino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.