Atsargiai: skelbimų portaluose siaučia sukčiai

„Didžiausiuose skelbimų portaluose siaučia sukčių grupuotė“, - įsitikinęs Paulius (redakcijai tikrasis vardas žinomas). Dažnai skelbimų portalų paslaugomis besinaudojantis vyras teigia jau ilgą laiką sulaukiantis keistų SMS žinučių, o paskui – ir prašymų atskleisti asmeninę informaciją. 

Kaskart įkėlęs didesnės vertės skelbimą Paulius sulaukdavo keistos SMS žinutės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaskart įkėlęs didesnės vertės skelbimą Paulius sulaukdavo keistos SMS žinutės.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Kaskart įkėlęs didesnės vertės skelbimą Paulius sulaukdavo keistos SMS žinutės.<br> Skaitytojo nuotr.
 Kaskart įkėlęs didesnės vertės skelbimą Paulius sulaukdavo keistos SMS žinutės.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2018, 12:36 PM, atnaujinta Feb 5, 2018, 1:43 PM

„Tai tęsiasi jau seniai, bet pastebiu, kad paskutiniu metu sukčiai suįžūlėjo. Baisu, nes daugybė žmonių gali apsigauti“, - pasakojo Paulius. 

Sulaukė keistų žinučių 

Kaskart įkėlęs didesnės vertės skelbimą apie parduodamą daiktą, Paulius sulaukia keistos žinutės. 

„Siuntėjo numerio nesimato, vietoje jo – kažkoks vardas, kuris dažnai keičiasi Buvo ir Laura, ir Kristina. Žinutė būna anglų kalba“, - teigė Paulius. 

„Ar vis dar parduodate nešiojamąjį kompiuterį, apie kurį rašėte skelbiu.lt. Jeigu taip, susisiekite su manimi šiuo elektroniniu paštu“, - tokios žinutės sulaukė vaikinas, vos įdėjęs skelbimą į portalą. 

Paulius pasakojo manantis, kad sukčiai gali automatiškai skenuoti skelbimų portalus ir siuntinėti tokias žinutes: „Nesu dėl to tikras, bet pastebėjau, kad tokios žinutės ateina, kai paskelbi parduodantis daiktą, kurio vertė viršija 200 eurų“.

Nusprendė pasidomėti 

Paulius teigė suprantantis, kad siaučia sukčiai, bet nusprendė pasidomėti, ko gi jie nori. Susisiekęs nurodytu elektroniniu paštu, paskui vyras su žmogumi, prisistačiusiu Kristina Evanthia, bendravo elektroniniais laiškais. 

Susisiekus žinutėje nurodytu elektroninio pašto adresu, „pirkėjas“ pasiteiravo, ar Paulius vis dar parduoda nešiojamąjį kompiuterį bei klausė, kokios sumos už jį norėtų. 

„Tuomet man pasakė, kad perves pinigus, bet pirma turiu pateikti savo duomenis: vardą, pavardę, banko sąskaitos numerį, mobiliojo telefono numerį, elektroninio pašto adresą bei namų adresą“, - prisiminė Paulius. 

Vaikinas nesiruošė atskleisti savo asmeninių duomenų, tad surašė išgalvotus: „Stengiausi sugalvoti tokius duomenis, kad niekam kitam nepakenkčiau“. 

Tuomet pirkėjai dingo. „Nežinau, galbūt iš mano pateiktų duomenų jie suprato, kad pateikiau netikrus duomenis, dėl to daugiau su manimi nesusisiekė“, - pasakojo Paulius. 

Susirašinėjimas su potencialiu pirkėju vyko anglų kalba, bet Paulius teigė greitai supratęs, kad tai – ne gimtoji galimų sukčių kalba: „Buvo matyti, kad žinutes jie verčia, kartais net būdavo paliktas formatavimas“. 

Vaikinas pateikė net kelis elektroninio pašto adresus, kuriais siūloma susisiekti. Lrytas.lt pabandė jais susisiekti su paslaptingaisiais „pirkėjais“, bet į elektroninius laiškus jokio atsakymo sulaukta nebuvo. 

Siūlo būti budriems

„Norisi kažką padaryti, nes tikrai nemažai žmonių gali taip apsigauti ir atskleisti savo asmeninius duomenis, o gal ir kitaip būti apgauti“, - pasakojo Paulius. 

„Esame girdėję apie tokią situaciją iš keleto žmonių. Tokiu būdu sukčiai siekia pasipelnyti“, - teigė bendrovės „Diginet LTU“, valdančios skelbimų portalą „Skelbiu.lt“, vykdomasis direktorius Simonas Orkinas. 

Jis teigė, kad žmonės tiesiog turėtų būti budrūs: „Visuomet rekomenduojame ignoruoti tokius pasiūlymus. Tiesiog reikėtų pažvelgti į situaciją kritiškai. Ar tikrai žmogui iš kitos šalies apsimokėtų įsigyti Jūsų parduodamą daiktą? Dažniausiai būna akivaizdu, kad ne“. 

S.Orkinas įsitikinęs – jei pirkėjo ketinimai tikrai rimti, jis paskambins telefonu ir apmokės už prekę iš anksto pavedimu arba sumokės grynais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.