Skylėti įstatymai pensininkams: viena ranka duoda, kita atima

42 metus išdirbęs ir visą laiką valstybei sąžiningai mokėjęs mokesčius buvęs pareigūnas Algimantas (vardas pakeistas) šiandien sako nerandantis ramybės. Išėjęs į užtarnautą poilsį nebesuduria galo su galu, mat valstybė iš jo pareigūno pensijos išskaičiuoja atitinkamą sumą pinigų dėl to, kad vyras gauna invalidumo pensiją.

„Aš nepykstu, čia tiesiog kažkoks pasityčiojimas“, – lrytas.lt ramiai sakė pareigūnas.<br> R. Neverbicko ir M.Patašiaus nuotr.
„Aš nepykstu, čia tiesiog kažkoks pasityčiojimas“, – lrytas.lt ramiai sakė pareigūnas.<br> R. Neverbicko ir M.Patašiaus nuotr.
 Šiuo metu buvusiam pareigūnui pragyventi padeda jo žmona: „Ji mane išlaiko iš savo pensijos. Perka tiek valgyti, tiek moka mokesčius. Aš tai niekaip nepragyvenčiau vienas“, – liūdnai kalbėjo Algimantas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šiuo metu buvusiam pareigūnui pragyventi padeda jo žmona: „Ji mane išlaiko iš savo pensijos. Perka tiek valgyti, tiek moka mokesčius. Aš tai niekaip nepragyvenčiau vienas“, – liūdnai kalbėjo Algimantas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 23, 2018, 3:10 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 4:16 PM

„Aš nepykstu, čia tiesiog kažkoks pasityčiojimas“, – lrytas.lt ramiai sakė pareigūnas.

Nurašo 152 eurus

„Buvau pažeidimų prevencijos skyriaus inspektorius. Mes užsiėmėme kriminaline žvalgyba, buvome kaip policija, kaip pasieniečiai“, – paskambinęs pasakojo Algimantas ir pridūrė, kad šiandien jo gyvenimas kitoks, mat vyras jau pensininkas.

„Išėjau į pensiją po 20 metų tarnybos. Būna, kad žmonės į pensiją išeina sveiki, susiranda dar darbą ir taip prisiduria, o aš išėjau, kai man buvo beveik 60 metų ir turėdamas negalią“, – pasakojo vyras.

Ištarnavus netrumpą laiką Algimantui buvo skirta pareigūno pensija, kuri, kaip jis sakė, sudarė 330 eurų. Dar 460 eurų jis sakė gaunantis dėl netekto darbingumo, kitaip tariant, neįgalumo.

„Problema ta, kad man buvo sumažinta pareigūno pensija, nes gaunu invalidumo pinigus. Pensiją valstybė sumažino 152 eurais.

Aš suprantu, kad kai žmogus yra sveikas, jam atskaičiuoja dalį pensijos dėl to, kad jis dirba toliau, bet kai žmogus gauna invalidumą, tai neturėtų būti laikoma pajamų šaltiniu ir pensija neturėtų būti mažinama“, – apie tokį pensijos nuskaičiavimą sakė Algimantas, vietoj 330 eurų šiandien gaunantis vos 168 eurus.

Išsilaiko iš žmonos pensijos

Kaip skaičiavo, iš viso šiandien, sudėjus tiek neįgalumo, tiek pareigūno pensijas, vyras gauna 628 eurus: „Suma, atrodo, nemaža, tačiau tik pažiūrėkite, kiek išleidžiu“, – skaičiuoti kvietė vyras.

„Man būtina slaugė. Kad ji atvyktų į namus, man kainuoja 400 eurų per mėnesį. Dar 150 eurų išleidžiu vaistams, lašinėms ir kitiems dalykams“, – apie tai, kad pragyvenimui lieka vos keliasdešimt eurų, pasakojo jis.

„Ar čia normalu? Tai yra pasityčiojimas. Aš suprantu, kad būčiau išėjęs į pensiją sveikas, tada susiradęs darbą ir taip prisidurčiau prie pensijos, tada iš manęs būtų atskaitę tuos 152 eurus ir tiek, o dabar esu nedarbingas, turiu vidutinį neįgalumo lygį, negaliu dirbti ir prisidurti“, – sakė vyras.

Šiuo metu buvusiam pareigūnui išgyventi padeda jo žmona: „Ji mane išlaiko iš savo pensijos. Perka tiek valgyti, tiek moka mokesčius. Aš tai niekaip nepragyvenčiau vienas“, – liūdnai kalbėjo Algimantas.

Taip numato įstatymas

Kaip pavyko išsiaiškinti, nustatytą laiką ištarnavusiems ir iš tarnybos išėjusiems pareigūnams, be jiems paskirtos ir mokamos pareigūnų ir karių valstybinės pensijos už tarnybą, yra skiriamas ir pareigūnų ir karių valstybinės pensijos priedas už tarnybą, kuris šiandien ir sudaro vyro minėtus 152 eurus.

Tiesa, problema ta, kad pareigūnų ir karių valstybinės pensijos priedas už tarnybą mokamas ne ilgiau, nei iki asmuo įgyja teisę gauti socialinio draudimo pensiją.

Šiuo atveju, Algimantas gauna socialinio draudimo netekto darbingumo pensiją, tad teisės gauti pareigūnų ir karių valstybinės pensijos priedą už tarnybą, šiuo metu 152,92 Eur, jis neturi.

„Atsakyti, ar buvusiam pareigūnui taikytinas teisinis reguliavimas yra teisingas, ar ne, negalime, nes tai išimtinė Lietuvos Respublikos teismų teisė, dėl to, kol nėra skundo (ginčo) teisme, teisiniu požiūriu įvertinti teisingumo (teisėtumo) neturime teisės“, – sakė nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo atstovai.

Tiek pareigūnų ir karių valstybinė pensija, tiek priedas, yra mokami iš valstybės biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.