Velykų matematika: šventinių kelionių kainos šovė į viršų Kelionių agentai pastaruoju metu sulaukė šypseną keliančių klausimų

Velykos – puiki proga ir pakeliauti. Tradicijos keičiasi, tad šventinę užstalę keičia kitokie papročiai.  

 Mitas, kad lietuviams neberūpi Velykos ir jie pamynė tradicijas. Tiesiog švęsti jie vyksta kitur<br> J.Stacevičiaus ir P.Mantauto nuotr. 
 Mitas, kad lietuviams neberūpi Velykos ir jie pamynė tradicijas. Tiesiog švęsti jie vyksta kitur<br> J.Stacevičiaus ir P.Mantauto nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 11:22 AM, atnaujinta Mar 31, 2018, 12:43 PM

„Ar galima į kelionę vežtis margučių? Ar kiaušinių bus galima išsivirti viešbutyje“ – tokių klausimų pastaruoju metu sulaukė kelionių agentai. Lietuviai atostogų svetur per Velykas vyksta kur kas dažniau nei ankstesniais metais ir nei kad per Kalėdas. Taip rinkdamiesi jie remiasi naudos ir apdairumo principu: juk išėjus savaitės atostogų iškart po Velykų galima svetur praleisti net dešimt dienų. Atostogas pratęsia ilgasis savaitgalis.

Išsiruošti švęsti svetur paskatina ir tai, kad išsyk po Velykų – mokinių atostogos. Kaip sakė kelionių įmonės „Makalius“ vadovas ir įkūrėjas Rimvydas Širvinskas-Makalius, per didžiąsias šventes svetur dažniausiai išsiruošia šeimos, kartu keliauti pakviesdamos vykti tėvus, brolių, seserų šeimas.

Tai patvirtino ir kelionių bendrovės „Estravel“ vadovė Žydrė Gavelienė: „Mitas, kad lietuviams neberūpi Velykos ir jie pamynė tradicijas. Tiesiog švęsti jie vyksta kitur“.

Keliones įpirko ne visi

Kaip sakė „Makaliaus“ įkūrėjas, šiemet užklausų dėl kelionių per Velykas sulaukta 18-20 proc. daugiau nei prieš metus. Tačiau ne visos jos virto realiomis kelionėmis. Priežastis – dalis norėjusiųjų atsisakė tokio užmojo dėl aukštų kelialapių kainų.

Anot R.Širvinsko-Makaliaus, kelionių paklausą išaugino tai, kad Velykas švenčia kone visa Europa, tad ir pavasarinių atostogų panorsta dažnas europietis. Ir ne tik. Pats R.Širvinskas išvyksta į Kariforniją ir rengdamasis išvykai jau pajuto, ką reiškia pavasarinės amerikiečių atostogos: „Kainos kur kas aukštesnės, viešbučiai užimti“.

Kad paklausa vykti į užsienį per Velykas auga, sakė ir Ž.Gavelienė – šiemet dešimčia procentų, palyginti su tuo, kas buvo pernai.

„Žmonės per Velykas svetur vyksta drąsiau nei per Kalėdas, nors ir per jas jau dažniau keliaujama į kitas šalis. Dažniausiai vykstama su šeima. Tad tradicijos tiems žmonėms svarbios. Sulaukiame ir klausimų, ar galima vežtis margučių. Atsakau, kad į populiariausias tarp lietuvių šalis, galima, bet visuomet reikėtų pasidomėti konkrečiai“, – apie kintančias, tačiau nenykstančias tradicijas aiškino R.Širvinskas-Makalius.

Klausimų, ar viešbutyje bus galima išsivirti kiaušinių, kokios Velykų šventimo tradicijos, tarkim, Italijoje, sulaukė ir Ž.Gavelienės kolegos.

„Tikrai viešbutyje jums išvirs kiaušinį. Juk ši tradicija daug kur gaji. Pernai per Velykas viešėjau Abu Dabyje. Atrodytų, Jungtiniai Arabų Emyratai – kitos religijos šalis, tačiau viešbutyje per pusryčius buvo ir kiaušinių, ir Velykų bobos patiekta“, – pasakojo „Estravel“ vadovė.

Išlaidos – didesnės

O kiek kilo kainos lietuvių pamėgtuose kraštuose Velykų laikotarpiu? Pasak R.Širvinsko-Makaliaus, daugmaž 30 proc.

Kelialapis į Egiptą, kur dabar vis dar sezono įkarštis ir oro temperatūra siekia 30 laipsnių, Velykų atostogų metu kainuoja apie 600 eurų žmogui. Išsirengusiems ten savaitę po Velykų reikėtų mokėti kone trečdaliu mažiau.

Brangiau per Velykas atsieina ir kelionė į lietuvių dievinamą Turkiją, kurioje startuoja turistinis sezonas. Šiaip balandį pailsėti šios šalies kurortuose galima ir nuo 280-300 eurų, o per Velykų atostogas pigiausio varianto kaina šoktelėjo iki 400-450 eurų asmeniui.

Kaip sakė R.Širvinskas-Makalius, neretas lietuvis susigundė iškart po didžiosios šventės keliauti į Europos didmiesčius. Skrydis ir nakvynės viešbutyje atsieina 200-300 eurų žmogui. Dažnas norėjo šiuo laikotarpiu paviešėti Romoje ir aplankyti Vatikaną.

„Dažnai patariu per šventes nevykti į sostines, bet dėl Romos viskas suprantama, juk žmonėms tai svarbu“, – sakė „Makaliaus“ šeimininkas.

Apie aštuonias dešimtis šios įmonės klientų Velykas sutiks Tailande ar Maldyvuose. Į Maldyvus teko sudaryti ir papildomą grupę, mat norinčiųjų buvo daugiau, nei „Makalius“ planavo. Tokia kelionė atsiėjo daugmaž 1300 eurų, nors kitu metu būtų galima išsiversti ir su 1100 eurų.

„Per Velykas keliauja visas pasaulis. Tad kainos išties 20-25 proc. aukštesnės. Jos pakilo prieš du mėnesius. Tiesa, tie, kas galėjo išvykti keliomis dienomis anksčiau, o grįžti keliomis vėliau, nei baigiasi mokinių atostogos, keliauja už padorią kainą“, – sakė kelionių specialistė Ž.Gavelienė.

Ji pabrėžė, kad šiemet sukrito keli argumentai: ne tik Velykos, vadinamasis aukštasis sezonas, moksleivių atostogos, bet ir nekokie orai tėvynėje.

Lietuviai, pasak Ž.Gavelienės, rinkosi ne tik įprastinius kurortus, bet ir pažintines keliones, ypač į tas šalis, kur galima suderinti galimybę pažinti ir pailsėti paplūdimyje.

Tai, kad mokinių atostogos pailgina poilsio laiką iki 10 dienų, lėmė ir norą nukeliauti toliau, tarkim, į Kanarų salas, Madeirą ar net Tailandą ar JAV.

Ž.Gavelienė prognozuoja, kad kitais metais lietuviai Velykoms rinksis ir Maroką bei Jordaniją.

Rinkosi lepinimąsi netoli

Kad lietuviai vis dažniau nori šventes sutikti kitaip, nei kad prie stalo, rodo ir tai, kad Velykų savaitgalį vargiai rastum laisvą vietą Lietuvos kurortų populiariausiuose viešbučiuose.

Akivaizdu, kad Birštono, Druskininkų, Anykščių ir Palangos turizmo sektoriaus darbuotojai turės paplušėti iš peties šį savaitgalį ir kitos savaitės pradžioje.

Viešbutininkai siekdami pritraukti lankytojų siūlo ne tik įprastines sveikatinimo paslaugas, bet ir rengia vaikiškų filmų peržiūras, riedučių marginimo ar ridenimo užsiėmimus.

„Kad tėvai galėtų ramiai ilsėtis žinodami, kad vaikai užimti“, – sakė Makalius.

Tačiau, pasak eksperto, pastaruoju metu specialiųjų pasiūlymų Lietuvos kurortuose nebuvo, mat verslininkai nelinksta siūlyti nuolaidų, kai paklausa ir taip didelė. 

Tiesa, anot kelionių specialistų, vienos rūšies kelionės nepaklausios per šventes – tai išvykos autobusu. Tačiau išsyk po švenčių, per moksleivių atostogas, iš Lietuvos išriedės daug autobusų į Prahą, į kelionę po Slovakiją, populiarus ir kruizas į Stokholmą.

Anot R.Širvinsko, į tokias keliones noriai vyksta ir mokiniai, ir mokytojų kolektyvai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.