Idėja milijardas – milijonui: belieka tikėtis, kad negrius pasaulio ekonomika

Milijardas – milijonui, arba, pasakius kitaip, milijardas eurų papildomų pajamų į rankas su etatu dirbantiems Lietuvos gyventojams. Tokių skaičių per trejus metus tikisi pasiekti finansų ministras Vilius Šapoka.

Dalis milijardo ateis iš mokesčių progresyvumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis milijardo ateis iš mokesčių progresyvumo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-04-18 14:28

Kalbėdamas LRT radijui finansų analitikas Marius Dubnikovas aiškino, kad papildomų pinigų numatytam milijardui surinkti tikimasi gauti sumažinus „Sodros“ mokestį ir platesnei auditorijai pritaikius neapmokestinamąjį pajamų dydį.

„Tai paliečia praktiškai visus dirbančiuosius. Kitaip pasakius, valstybė sumažino tam tikrą mokestį. Esant tokiai gerai ekonominei padėčiai ir yra laikas daryti tokius drąsius sprendimus. Nes kitu metu net ir techniškai to negalėtume padaryti“, – kalbėjo M.Dubnikovas.

Kita pokalbio dalyvė ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja docentė Asta Klimavičienė priminė seną tiesą, kad nemokamų pietų nebūna. Pasak jos, jei siekdama tikslo milijardas – milijonui vyriausybė nedidina naštos darbdaviams, darbuotojai taip pat gaus tik naudos, reikia ieškoti kitų kelių, iš kur gauti lėšų. „Dalis milijardo ateis iš mokesčių progresyvumo. Tačiau matyti, kad Finansų ministerija reformą ketina įgyvendinti mažindama šešėlinę ekonomiką“, – teigė A.Klimavičienė.

M.Dubnikovas pridūrė, kad pagrindinė mažėsiančio šešėlio prielaida lydima to, kad ministerija tikisi spartaus ekonominio augimo, kurį matėme paskutiniais metais.

„Kai ekonomika kyla, žmonės natūraliai traukiasi iš šešėlio. Jei nebus ekonominio augimo, šis planas žlugs. Turi būti ir pagalbinės priemonės – tam tikra amnestija, ir, tarkime, tokie veiksmai, kai sistemos suseka, kas nuomoja būstą ir už tai nemoka mokesčių. Tai – tik vienas mažas pavyzdys, bet jis veikia, – radijui kalbėjo finansų analitikas. – Tai puiki reforma išsivalyti savo ūkį, kad galėtume žengti kitus žingsnius. Reikia palinkėti, kad nesugriūtų pasaulio ekonomika. Kol taip nenutiks, mes augsime gana sparčiai. Jei tai išsilaikys bent artimiausius trejus metus, galime šį planą įgyvendinti gana tiksliai“.

Iš esmės teigiamai vertinanti reformą A.Klimavičienė taip pat viliasi, kad ekonomikos augimas neišsikvėps. Docentės teigimu, jei situacija nepakis, šios reformos netaps pernelyg didele našta mūsų valstybei. Juolab kad kalbant apie didėsiančias gyventojų pajamas neplanuojama sumažinti išlaidų kitoms sritims, kurioms skiriamas finansavimas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.