Paaiškėjo, kada žmonės automatiškai bus įtraukti į pensijų kaupimo fondus

23 eurais didesnės pensijos, automatinis žmonių iki 40 m. įtraukimas į kaupimo fondus ir II pensijų pakopos sudedamųjų keitimas, iš savo kišenės pensijoms atidedant nebe 2, o 4 proc. nuo gaunamo atlyginimo – tokie pokyčiai, pritarus Seimui ir prezidentei, būtų įgyvendinti pensijų sektoriuje.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, pensijų kaupimas pasikeistų iš esmės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įsigaliojus naujajai tvarkai, pensijų kaupimas pasikeistų iš esmės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 18, 2018, 10:13 AM, atnaujinta Apr 18, 2018, 11:24 AM

Kaip trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, visi pokyčiai numatomi įgyvendinti per penkerius metus.

Keisis kaupimo formulė

Šiuo metu papildomos pensijos kaupimo formulė yra 2+2+2. Tai reiškia, kad 2 proc. nuo gaunamo atlyginimo moka pats kaupiantysis, 2 proc. atkeliauja iš „Sodros“, o dar 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) valstybė prideda iš savo biudžeto.

Įsigaliojus naujajai tvarkai, pensijų kaupimas pasikeistų iš esmės. Ji būtų skaičiuojama formule 0+4+2. Tai reiškia, kad būtų naikinama „Sodros“ dalis, o pensija daugiausia priklausytų nuo paties dirbančiojo, kuris fondą turėtų papildyti 4 proc. nuo savo atlyginimo, o dar 2 proc. nuo VDU atkeliautų iš valstybės biudžeto.

Dar vienas ne mažiau svarbus dalykas, kad naujoji reforma numato, jog pensijų fondai bus priversti savo administracinius įkainius mažinti perpus, iki 0,5 vidutinių metinės lėšų vertės. Taip pat bus mažinama minimali suma anuitetui įsigyti, o fondai taikys „gyvenimo ciklo“ strategiją.

Kodėl naujoji reforma naudinga?

„Kaupiant pagal naująją sistemą nemažėja „Sodros“ pensija, sistemos nebekonkuruoja. Kiekvienas kaupiamas euras bus sukauptas papildomai, vietoj „sodrinės“ pensijos. Taip pat sumažinome „Sodros“ įmokas dirbantiesiems 2 proc., o dar 2 proc. prisidės valstybė. Europiniame kontekste – tai dosnus prisidėjimas“, – spaudos konferencijoje sakė L.Kukuraitis.

Įmokos didėjimas nuo 2 iki 4 proc. kaupiant būtų išdėstomas per 5 metus.

Įtrauks automatiškai ir parinks fondą

Įdomu dar ir tai, kad gyventojai, kurių amžius bus iki 40 metų, bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą, tiesa, jie turės galimybę pasakyti „ne“, arba savo dalyvavimo pradžią tiesiog atidėti.

Pirmą kartą į pensijų kaupimo fondus gyventojai bus įtraukti jau sausio 1 dieną, žinoma, jei tokioms reformoms patvirtins Seimas bei prezidentė.

Tiems, kurie jau šiuo metu kaupia II pakopoje, pasakę „ne“ naujajam kaupimui, turės galimybę grįžti į „Sodrą“ su pinigais arba stabdyti kaupimą paliekant sukauptą dalį fonde.

Apsisprendusieji dalyvauti 4+2 kaupime taip pat turės galimybę 12-ai mėnesių stabdyti kaupimą privačiame fonde, o vėliau jį vėl atnaujinti.

Tiesa, kam savo pensijų fonde skiriamų 4 proc. bus negana, kaupiantieji galės prisidėti ir daugiau, o už tai jų lauks tam tikros mokesčių lengvatos.

„Artėjant prie datos, kada žmonės bus įtraukiami kaupti automatiškai, sieksime, kad jie iš anksto galėtų duoti žinią, kad nenori būti įtraukti, o tie, kurie to nori, atitinka sąlygas, būtų įtraukti, tačiau turėtų kažkiek laiko pasitraukti. Jei žmogus nepasitrauktų, jis liktų kaupti iki senatvės“, – pasakojo L.Kukuraitis.

Pasak jo, į pirmąjį automatinį įtraukimą būtų įtraukti ir tie, kurie šiuo metu jau kaupia fonduose, nesvarbu, koks būtų žmogaus amžius.

„Visiems būtų priskirta formulė 4+2. Antrasis įtraukimas vyktų po dvejų metų. Tuomet įtrauktume žmones iki 40 metų, kurie dar nekaupia“, – sakė ministras.

Jo teigimu, jaunas žmogus bus įtrauktas tris kartus, o jei jis visus tris kartus atsisakys, kaupti jam siūloma nebebus.

Paklaustas, kodėl reikia automatinio įtraukimo, ministras teigė, kad tai daroma matant demografines tendencijas.

„Matydami mūsų demografines tendencijas, turime atsidėti savo senatvei. Pagal dabartines demografines tendencijas, „Sodros“ pensija tegali garantuoti tik 34 proc. buvusių darbinių pajamų“, – teigė L.Kukuraitis.

Tam, kad perėjimas būtų švelnesnis, ypač tiems, kurie dar nekaupia, įmokų dalys kaupiant bus išdalintos per penkerius metus. „2 proc. įskaičiuojant iš karto į kaupimą, o kitus 2 proc. kaupti išskirstant per penkerius metus“, – sakė L.Kukuraitis.

Fondai, į kuriuos bus automatiškai įtraukiami žmonės, gyventojams bus parenkami automatiškai.

„Automatiškai įtraukiant ir parenkant fondą bus vadovaujamasi geriausių kaštų principu. Jei bus keli panašūs variantai, klientai bus paskirstyti proporcingai“, – pabrėžė L.Kukuraitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.