Vilniuje atliekų vežimas pigs, bet nebepavyks išsisukti: mokėti turės visi

Vilniuje pradedama atliekų surinkimo ir tvarkymo sistemos pertvarka. Nuo gegužės 1 dienos prasideda pirmasis etapas, kurio metu daugumai gyventojų paslauga atpigs, o sąskaitas už atliekų tvarkymą gaus ir tie, kurie jų iki šiol išvengdavo.

Teigiama, kad įgyvendinus naują tvarką mieste bus užtikrinta didesnė švara.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Teigiama, kad įgyvendinus naują tvarką mieste bus užtikrinta didesnė švara.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Teigiama, kad įgyvendinus naują tvarką mieste bus užtikrinta didesnė švara.
Teigiama, kad įgyvendinus naują tvarką mieste bus užtikrinta didesnė švara.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-04-28 13:11, atnaujinta 2018-04-28 13:13

Atliekų vežėjai pradės dirbti atskirose miesto zonose ir atsakys už švarą bei tvarką jose.

Nors savivaldybės įmonė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) perima sistemos administravimą, patiems gyventojams nieko daryti nereikia – iš VASA netrukus jie gaus pranešimus su mokėjimo informacija.

Sąskaitų niekas neišvengs

„Svarbiausia žinia miesto gyventojams: daugumai atliekų tvarkymo paslauga pigs, nes Vilniaus miesto savivaldybė pirmą kartą atstovavo visiems vilniečiams ir pasiekė kur kas geresnių tarifų nei bendrijos ar administratoriai atskirai, – sakė Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius. – Be to, įsigalioja principas „naudojasi visi, moka visi“.

Iki šiol maždaug trečdalis gyventojų naudojosi sistema nelegaliai, metė atliekas pas kaimynus ar mieste, bet už tai nemokėjo.

Tai reiškia, kad kentėjo sąžiningi mokesčių mokėtojai, o atliekų tvarkymo sąnaudos buvo didelės – ši praktika baigsis.“

Nebeliks „pilkųjų zonų“

Vilniaus miestas suskirstytas į penkias zonas, kurias aptarnaus ir už tvarką jose atsakys konkretūs vežėjai, tad nebeliks „pilkųjų zonų“, kai į vieną daugiabučių kiemą važiuoja keletas vežėjų, o tvarkos vis tiek nėra.

Naująją sistemą administruojančios VASA vadovas Rimantas Juknevičius sakė, kad pokyčiai buvo neišvengiami, nes buvusi sistema vilniečių netenkino.

„Didžiausiame šalies mieste kone kas trečias gyventojas iki šiol nemokėdavo už atliekų tvarkymą, todėl paslaugos įkainis buvo santykinai didelis.

Tačiau nuo gegužės 1-osios situacija pradės keistis iš esmės – tiek infrastruktūra, tiek pakeista mokėjimo tvarka už atliekas, bus užtikrinta švara ir tvarka mieste“, – sakė R.Juknevičius.

Rinkliavą sudarys dvi dalys

Gyventojams gegužės ir birželio mėnesiais bus siunčiami pirmieji mokėjimo pranešimai apie 2018 m. rinkliavą.

Juose bus nurodytas vietinės rinkliavos dydis, apskaičiuotas už 8 šių metų mėnesius.

Naują rinkliavą sudarys dvi – pastovioji ir kintamoji – dalys.

Pastovioji dalis skirta visai atliekų sistemai išlaikyti ir jos dydis priklausys nuo gyvenamųjų patalpų ploto.

Šią sąskaitą gyventojai gaus vieną kartą per metus.

Kintamoji dalis bus skaičiuojama nuo atliekų susikaupimo mieste vidurkio. Pradėjus sverti atliekas pastaroji dalis bus tikslinama ir nuo kitų metų gyventojai mokės pagal faktinį jų kiekį.

„Siekiant fiksuoti konkretaus konteinerio ir jame esančių atliekų svorį, konteineriai yra specialiai ženklinami ir identifikuojami.

Taip pat išskirtinis dėmesys bus skiriamas atliekų tvarkymo paslaugų kokybei užtikrinti: mieste patruliuos net septyni atliekų kontrolierių ekipažai. Jie prižiūrės ir vertins situaciją, kaip atliekas šalina gyventojai ir įmonės, taip pat prižiūrės vežėjų darbą“, – sakė VASA vadovas.

O karštuosiuose taškuose, kur teršiama daugiausia, bus įrengtos vaizdo kameros ir fiksuojami pažeidėjai, o medžiaga perduodama atitinkamoms institucijoms.

Įrengs naujus konteinerius

Nuo kitų metų pradžios Vilniuje prasidės antrasis atliekų sistemos pertvarkos etapas.

Nuo 2018 metų Vilniuje bus pradedamos įrengti 755 požeminės ir pusiau požeminės konteinerių aikštelės, 7 naujos didelių gabaritų atliekų tvarkymo aikštelės, o atliekoms rūšiuoti skirtų konteinerių tinklas bus sparčiai plečiamas.

Planuojama, kad nuo 2018 metų gegužės mėnesio pradėjus atliekas sverti, nuo kitų metų pradžios gyventojai mokės „už faktą“, o nuo 2019 m. pradėjus atskirai rinkti maisto ir virtuvės atliekas atliekų tvarkymo paslauga gyventojams dar labiau atpigs.

Informaciją apie tai, prie kurios tvarkymo zonos priskirtas konkretus gyvenamasis būstas, kas bus atsakingas už atliekų surinkimą, ir preliminariai apsiskaičiuoti vietinės rinkliavos dydį galima tinklapyje www.atliekuadministratorius.lt arba paskambinus telefonu 8 650 04 949, taip pat informacija nuo gegužės 1 d. bus teikiama naujame Klientų aptarnavimo skyriuje, Smolensko g. 5. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.