Paaiškėjo, kiek uždirba Amerikos verslo milžinai: skaičiai nustebins

Neseniai didieji Amerikos koncernai pradėjo skelbti, kokius vidutinius atlyginimus moka darbuotojams. Yra atvejų, kai vadovai uždirba kur kas mažiau nei pavaldiniai.

„Google“ kompanijos darbuotojų  vidutinis atlyginimas – vienas didžiausių Amerikoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Google“ kompanijos darbuotojų vidutinis atlyginimas – vienas didžiausių Amerikoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 7, 2018, 12:22 PM

Lietuvoje kas mėnesį „Sodra“ skelbia įmonių, kurios sumokėjo didžiausius atlyginimus, sąrašus.

Pavadinimai juose labai dažnai keičiasi dėl įvairių vienkartinių išmokų, todėl apčiuopti kokias nors tendencijas sudėtinga.

Amerikoje viskas paprasčiau – didžiosios korporacijos pradėjo viešai skelbti savo darbuotojų atlyginimų vidurkį ir lyginti su alga, kurią gauna aukščiausias vadovas.

Pavyzdžiui, „Amazon“ įkūrėjas ir pagrindinis savininkas Jeffas Bezosas per metus gauna 1,681 mln. JAV dolerių (1,366 mln. eurų) algą. Tuo metu įmonės vidurkis – 28,446 tūkst. dolerių (23,1 tūkst. eurų) neatskaičius mokesčių.

Palyginti su kitomis tokio lygio kompanijomis, jis yra labai nedidelis. Mat „Amazon“ užsiima prekyba internetu, o logistikos grandinėje ir sandėliuose reikia daugybės ne itin kvalifikuotų darbuotojų.

Pasaulyje apie 380 tūkst. žmonių įdarbinęs koncernas IBM jiems moka kur kas solidžiau – vidutiniškai 54,5 tūkst. dolerių (44,27 tūkst. eurų) per metus.

Nieko nuostabaus, nes nemaža dalis darbuotojų yra aukšto lygio informacinių technologijų specialistai. O IBM vadovės Virginios Rometty metų alga – beveik 18,6 mln. dolerių (15,11 mln. eurų).

Elektromobilius gaminančios kompanijos „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas, kuriam priklauso apie ketvirtadalį įmonės akcijų, smarkiai išaugino savo turtus kylant jų vertei, todėl nieko nuostabaus, kad jo metų alga tesiekia 49,92 tūkst. dolerių (40,55 tūkst. eurų). Tai netgi mažiau negu įmonės vidurkis – 54,8 tūkst. dolerių (44,5 tūkst. eurų).

Procesorių gamybos rinkos lyderis „Intel“ savo darbuotojams moka vidutiniškai 102,1 tūkst. dolerių (82,9 tūkst. eurų) per metus, o šios kompanijos vadovui Brianui Krzanichui atseikėjama po 21,54 mln. dolerių (17,5 mln. eurų).

Debesų kompiuterija užsiimančios „Salesforce“ algų vidurkis yra 155,28 tūkst. dolerių (126,15 tūkst. eurų), o vadovas Marcas Benioffas gauna 4,65 mln. dolerių (3,77 mln. eurų).

Dar solidesni atlyginimai „Google“ kompanijoje – vidutiniškai po 197,27 tūkst. dolerių (daugiau kaip 160 tūkst. eurų).

Tačiau jai diriguojantis Larry Page’as gauna vos dolerį (81 euro centą) per metus.

Nieko stebėtina, nes jis yra vienas akcininkų, sukaupęs milijardus dolerių turto.

Tą patį simbolinį dolerį uždirba ir pastaruoju metu skandalų persekiojamo „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas. Bet įmonė vien už jo gyvybės draudimą per metus sumoka 8,85 mln. dolerių (7,19 mln. eurų).

Tiktai darbuotojai vargu ar gali skųstis, nes metinis atlyginimų vidurkis čia yra 240,43 tūkst. dolerių (per 195 tūkst. eurų). („Manager-magazin.de“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.