Naująsias reformas palygino su ugnikalnio išsiveržimu

Vyriausybės siūloma mokesčių reforma turi teigiamų aspektų, tačiau planuojama pensijų sistemos reforma reikštų šalies žingsnį atgal, teigia Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovai.

 Tai, kas vyksta šiandien, verslininkai lygina su besiveržiančia lava Havajuose.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
 Tai, kas vyksta šiandien, verslininkai lygina su besiveržiančia lava Havajuose.<br>  Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak specialistų, kai kurie planuojmi pokyčiai netgi prieštarauja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak specialistų, kai kurie planuojmi pokyčiai netgi prieštarauja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijoms.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tuo tarpu Vyriausybės siūlomas pensijų reformos modelis, pasak LIPFA Valdybos nario Tado Gudaičio, finansiškai nenaudingas daugeliui dabartinių sistemos dalyvių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tuo tarpu Vyriausybės siūlomas pensijų reformos modelis, pasak LIPFA Valdybos nario Tado Gudaičio, finansiškai nenaudingas daugeliui dabartinių sistemos dalyvių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 10:48 AM, atnaujinta May 9, 2018, 11:31 AM

Pasak specialistų, kai kurie planuojami pokyčiai netgi prieštarauja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijoms, kurios nare Lietuva taps jau šį mėnesį.

Mokesčių reforma – sveikintina

Kalbėdamas apie Vyriausybės siūlomą mokesčių reformą, LVK prezidentas Valdas Sutkus pokyčius įvertino teigiamai, anot jo, valdžia pasiūlė tokias reformas, kurių verslininkai jau siekė kone 10 metų.

„Labai gerai yra tai, kad nėra radikalių pokyčių, nes mes, kaip verslo organizacija, pasisakome už stabilumą, pamatuotus sprendimus ir mums nelabai patinka politikų pasakymai, kad reikia greitų ir radikalių reformų“, – konferenciją pradėjo V.Sutkus.

Pasak jo, bet kokios reformos verslui gali kirsti labai skaudžiai, nes stambesnės kompanijos savo veiklą paprastai planuoja keletą metų į priekį, jau nekalbant apie užsienio investicijas.

„Radikalūs sprendimai nėra teigiamas bruožas, tai smagu, kad tokių nebuvo. Pagrindinis tikslas, kurį kėlė Vyriausybė – siekis tapti konkurencingiausiais Baltijos šalyse pagal kapitalo darbo apmokestinimą – sveikintinas dalykas“, – sakė jis.

Taip pat teigiamai VLK įvertino ir Vyriausybės siūlymą sujungti darbuotojo ir darbdavio „Sodros“ mokesčius.

„Mažai būna paminima, kiek mokesčių sumokama, o kalbama visada tik apie atlyginimus „į rankas“. Mokesčiai niekur nedingsta, kad ir koks būtų mokestis – darbdavio požiūriu – tai sąnaudos, o dabar visi pamatys, kiek iš tikrųjų kainuoja darbo vieta“, – teigė VLK prezidentas.

Anot jo, revoliucinė naujove laikytina ir „Sodros“ įmokų lubos, apie kurias verslininkai Vyriausybei kalbėjo jau kone 10 metų. „Šiai dienai įmokų lubų nėra, o išmokų lubos yra. Tiems žmonėms, kurie gauna didesnius atlyginimus – labai nenaudinga. Tu sumoki daug, o gauni mažai“, – būsimomis lubomis džiaugėsi V.Sutkus.

Pateikė savo siūlymus

Nors, apibendrinant, naujosios reformos džiugina, LVK pateikė savo siūlymų paketą, susijusį su mokesčių reforma bei šešėlinės ekonomikos mažinimu.

Kaip teigė, būtų tikslinga apmokestinti valstybės įstaigų valdomą turtą, tai leistų jį naudoti efektyviau, taip pat palaipsniui mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) nuo 21 proc. tarifo, grįžtant prie 18 proc. lygio.

Tap buvo pasiūlyta įvesti 0 proc. pelno mokesčio tarifą reinvestuojamam pelnui.

„Apibendrinant, mokesčiai keičiami nuosekliai, o šis Vyriausybės pažadas – išlaikytas“, – sakė LVK mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas, kuris dar pabrėžė, kad jei reformos bus įgyvendintos, po keletos metų Lietuva išties gali tapti pačia konkurencingiausia tarp Baltijos šalių.

Išpeikė pensijų reformą

Tuo tarpu Vyriausybės siūlomas pensijų reformos modelis, pasak LIPFA Valdybos nario Tado Gudaičio, finansiškai nenaudingas daugeliui dabartinių sistemos dalyvių.

„Ji keičiama radikaliai, matoma daug skausmingų vietų, kurios liečia kaupiančiuosius. Jiems situacija gali ne pagerėti, o pablogėti. Tai, kas vyksta šiandien, galiu palyginti su besiveržiančia lava Havajuose, kur naikinami keliai, namai bei viskas, kas pakliūna“, – apie pensijų reformą kalbėjo T.Gudaitis.

Jo teigimu, pensijų sistemos pertvarka gali susilpninti II pensijų pakopą bei sumažinti gyventojų motyvaciją kaupti joje lėšas senatvei, nes ketinama palikti tiek atidarų „langų“ įsitraukti į kaupimą ir jo atsisakyti, kad situaciją galima palyginti su amžinu skersveju.

„Valstybės pažadai teikti subsidijas dirbantiesiems labai tarpūs ir neapibrėžti, bet to – nenaudingi kaupiantiesiems, nes vien pakeitus kaupimo formulę vidutiniškai vienas asmuo prarastų apie 5-9 tūkst. eurų santaupų“, – apie reformą kalbėjo T.Gudaitis.

Jei valstybė nuspręs pertvarkyti dalyvavimo pensijų sistemoje formulę, LVK siūlo numatyti ne 2 proc., o 3 proc. valstybės paskatos dydį, įvedant formulę 4+3. Taip pat tarp siūlymų – sudaryti galimybes visiems norintiems visa apimtimi įsitraukti į kaupimą iš karto, padidinti dabar numatytą 3 įtraukimų skaičių, iki 50 metų pailginti į kaupimą įtraukiamų asmenų amžių.

Žada permainas

Vyriausybė jau prieš kurį laiką paskelbė žadanti didinti neapmokestinamas pajamas, mažinti socialinio draudimo įmokas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ lubas.

Vyriausybė taip pat siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus. Norintis joje toliau kaupti darbuotojas galės mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Žadama nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti antrąjį ir tolesnius vieno žmogaus būstus.

Vyriausybės planuose dėl reformų Seime ruošiamasi nutarti dar birželį, o naujoji tvarka įsigaliotų jau nuo sausio 1-osios.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.